Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (458)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že tady máme potřetí tentýž film? Ono to kupodivu funguje pořád stejně a stále si v rámci hollywoodský hororový produkce udržuje svoje kvality. není to laciný a ač je tam halda skok lekaček, žádná z nich nepůsobí zbytečně nebo trapně. Tvůrci vždy zcela záměrně upřou divákovu pozornost na určitou část obrazu, aby ho pak mohli šokovat úplně odjinud, odkud by to nečekal. Leigh Whannell se navíc s režií popral s naprostou bravurou a sebevědomě servíruje za doprovodu parádní kamery, výbornýho nasvícení a skvělýho soundtracku nápaditý mrazivý scény, který nejsou sice objevný, ale v záplavě dnešních rychlokvašek vynikají snad ve všech ohledech. Co naopak zklamalo byly jistý momenty, který bych spíš čekal v akčním béčku, než v hororu ("Come on, bitch!") a taky finální záběr by šel určitě vymyslet jinak. Celkově je třetí INSIDIOUS ale výborná hororová jízda, která byť vznikla spíš pro prachy, stále má díky dobrým tvůrcům co nabídnout. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Při sledování se člověk nemůže ubránit dojmu, že všechno už tak nějak viděl stokrát jinde. Třeba jen pokud jde o hlavní postavu jasnovidky Elise, Leigh Whannell (který byl autorem scénáře i prvních dvou dílů a pro něhož tento film představuje režijní debut) se nechal slyšet, že "Elisin příběh začal vnímat jako variaci na klasické westernové téma pistolníka ve výslužbě, který je nucen vrátit se ke své práci; anebo, což je obvyklejší dnes, jako podobný příběh nájemného zabijáka." A tak je to v tomto filmu se vším, scénář je spíše jen spletencem provařených motivů z mnoha jiných hororů, a nějaké tvůrčí invence je v něm proto pomálu. Film se navíc pro mě nepříjemným způsobem vyloženě vyžívá v infarktových lekačkách, při kterých vždy člověk nadskočí ze sedačky. Fanoušci série, pro které byl tento prequel primárně natočen, to asi mají rádi, ale osobně mi to je dost nepříjemné. (Režisér to okomentoval slovy: "Film ze série Insidious má strašidelnou atmosféru, ve které nikdy nevíte, co máte očekávat, a předkládá vám scény, které se vám zapíšou do paměti." Jeden z producentů filmu, Oren Peli, k tomu dodává: "Myslím, že fanoušci mají tyhle filmy rádi, protože se nejedná o klasické horory, spoléhající na odpudivé záběry - snaží se vás vyděsit metodicky a efektivně.") Což se asi filmu daří - rozhodně mu nelze upřít, že je chvílemi skutečně hodně děsivý, milovníci hororů si tedy asi přijdou na své. A to i zásluhou dobré práce společnosti Fractured FX, která vytvořila masky a speciální efekty (tvůrci vyžadovali spíše "děsivý" a "nechutný" styl, než gotickou stylizaci předchozích dílů; hlavní démon - muž, který nemůže dýchat - se vážně povedl). Příjemným objevem snímku je 18 letá Stefanie Scott, která už má navzdory nízkému věku početnou základnu fanoušků (k dnešnímu dni má její oficiální stránka na Facebooku 2,3 milionu fanoušků) a kterou jistě čeká velká budoucnost. Měl-li bych svůj celkový dojem nějak shrnout, nic jsem nečekal, nic jsem nedostal, a spíše si jen utvrdil negativní názor na moderní horory. Pokleslejší a komerčnější žánr aby dnes pohledal - o čemž svědčí už jenom ta posedlost točit ke každému jen trochu úspěšnému hororu další a další pokračování. Jsem jediný, komu se tahle nastavovaná kaše zajídá? ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola duchárska lahôdka s perfektne vygradovaným finále, dvojka priniesla so sebou sklamanie a trojka je ešte o malý kúsok za ňou. Dvojke sa dalo vyčítať všeličo, ale divák si z nej odniesol aspoň priemernú porciu desu a strachu, tu je však toho ešte trocha menej, pričom všetky nešvary dvojky sú aj v trojke ako cez kopirák. Nemôžem ale uprieť pár vydarených ľakačiek, hlavne v úvode ma sem-tam myklo. Postupom času však celé to strašenie hlavnej hrdinky a boj s démonom začne nudiť a upadať do stereotypu, hlavne keď sa divák poriadne zamyslí nad tým, že čo vlastne tú nešťastnicu straší - vysušený, dýchavičný dedko s kyslíkovou maskou na tvári, no to sa teda tvorcovia opäť raz predviedli. Do toho sa samozrejme priplietli tí dvaja komici alias lovci duchov a bolo po atmosfére. Záver mi už preto vôbec neprišiel hororový, skôr komický a s nádychom ľútosti nad premárneným potenciálom, pretože technická stránka nebola vôbec zlá, páčila sa mi hlavne kamera. Rada na záver: keď vás bude prenasledovať niekto s maskou na tvári stačí, keď mu ju strhnete a poriadne kopnete do rozkroku. 60/100 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Come on, bitch!“ Lin Shaye jakožto médium na prahu penze je zaslouženým středobodem třetí kapitoly. Ostatně, kdo jiný by mohl zatočit s dýchavičným démonem, co nápadně připomíná jistého chovatele prasat z Hannibala, když ne ona? Problémem může být, že ostatní postavy vám jsou úplně volné či s ohledem na to, že se jedná o prequel, máte obavy maximálně o to, aby si Elise v Dálavě nezapomněla peněženku s doklady. „Specs“ Whannell zřejmě tušil, že nemůže s předchozími kapitolami závodit v atmosféře, tak vsadil na lekačky, no a v této souvislosti bych chtěl upozornit, že by bylo vhodné koupit si do kina jeden lístek navíc, abyste mohli vedle sebe položit přenosný defibrilátor. Můžete být ošlehaní stovkami hororů, oči mít na stopkách a vidět za roh, ale vsadím se, že vás párkrát dostanou (třeba scéna sražení autem, ta byla na nitráček pod jazyk). Co na tom, že jsou některé laciné (třeba ta poslední) a klasicky si pomáhají decibely, hlavně že kardiaci trpí. Je fakt, že od nástupu výstředního dua krotitelů nadpřirozena (stylově oděného v bundičce Caspera a tričku s He-Manem) zařadí Chapter 3 vyšší rychlostní stupeň, ale stejně se až dokonce už jen dívá na Wanova koncová světla. A to přitom James nejel nějak rychle a zběsile.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Po stránke originality a prepracovanosti deja sa už toto pokračovanie nedá s predchádzajúcimi dvomi Wanovými dielmi vôbec porovnávať, toto už má podstatne bližšie k štandardnej žánrovke, ale tentokrát s tým nemám žiadny problém, dokonca túto zmenu po druhom diely, ktorý mi moc nesadol len vítam. A tak ma síce trochu mrzí, že v prípade tohto pokračovania sa ani jedna stránka nedá označiť za prvotriednu, všetko tu už bolo a to aj v kvalitnejšom prevedení, ale zároveň nič výrazne nezaostáva a spĺňa to potrebné štandardy. A tak sa tu nájde dostatok sympatických postáv, ktorým nie je problém fandiť, či už hlavná hrdinka, jej otec, alebo aj známe tváre z predchádzajúcich dielov, teda Lin Shaye ako médium a dvojica odľahčených lovcov duchov, veľkým plusom je aj zasadenie deja do prostredia paneláku, čo je pre mňa po tých neustálych rodinných domoch vítaná zmena, pričom vďaka japonskej produkcii som si už dávno uvedomil, že paneláky ponúkajú v tomto type filmu väčší potenciál. Hororová stránka je ale len štandard a tak ma síce nič nenadchlo, ale predsa len to má aspoň obstojnú atmosféru, občas trochu funguje aj napätie a jednotlivé hororové sekvencie sú na tom presne rovnako, teda nič nezabudnuteľné, ale dobrých momentov je dostatok. Skôr by to chcelo lepších duchov, títo nevyvolávajú dostatočný rešpekt a dokonca aj postava stareny, ktorá mi v predchádzajúcich dieloch prišla dosť nepríjemná už tu bola dokonca nechcene smiešna. Takže tentokrát hodnotím dobre, bavilo ma to a v rámci amerických kinohororov posledných rokov je to určite výrazný nadpriemer, ale myslím, že by túto sériou už mali nechať tak, jej potenciál sa už využil a bola by škoda, keby moc upadla. 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Trailer k filmu bol vydaný v marci 2015 a obsahoval pieseň „Afraid of Nothing“ od Sharon Van Etten. Filmári použili pieseň bez získania patričných práv a boli nútení jej zaplatiť za nedovolené použitie jej hudby. (martin5504)
  • Vo filme si zahral malú rolu aj režisér prvej a druhej časti James Wan. Hral jedného z prísediacich pri prijímačkách na divadelnú školu. (Kadas97)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama