Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (458)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Při sledování se člověk nemůže ubránit dojmu, že všechno už tak nějak viděl stokrát jinde. Třeba jen pokud jde o hlavní postavu jasnovidky Elise, Leigh Whannell (který byl autorem scénáře i prvních dvou dílů a pro něhož tento film představuje režijní debut) se nechal slyšet, že "Elisin příběh začal vnímat jako variaci na klasické westernové téma pistolníka ve výslužbě, který je nucen vrátit se ke své práci; anebo, což je obvyklejší dnes, jako podobný příběh nájemného zabijáka." A tak je to v tomto filmu se vším, scénář je spíše jen spletencem provařených motivů z mnoha jiných hororů, a nějaké tvůrčí invence je v něm proto pomálu. Film se navíc pro mě nepříjemným způsobem vyloženě vyžívá v infarktových lekačkách, při kterých vždy člověk nadskočí ze sedačky. Fanoušci série, pro které byl tento prequel primárně natočen, to asi mají rádi, ale osobně mi to je dost nepříjemné. (Režisér to okomentoval slovy: "Film ze série Insidious má strašidelnou atmosféru, ve které nikdy nevíte, co máte očekávat, a předkládá vám scény, které se vám zapíšou do paměti." Jeden z producentů filmu, Oren Peli, k tomu dodává: "Myslím, že fanoušci mají tyhle filmy rádi, protože se nejedná o klasické horory, spoléhající na odpudivé záběry - snaží se vás vyděsit metodicky a efektivně.") Což se asi filmu daří - rozhodně mu nelze upřít, že je chvílemi skutečně hodně děsivý, milovníci hororů si tedy asi přijdou na své. A to i zásluhou dobré práce společnosti Fractured FX, která vytvořila masky a speciální efekty (tvůrci vyžadovali spíše "děsivý" a "nechutný" styl, než gotickou stylizaci předchozích dílů; hlavní démon - muž, který nemůže dýchat - se vážně povedl). Příjemným objevem snímku je 18 letá Stefanie Scott, která už má navzdory nízkému věku početnou základnu fanoušků (k dnešnímu dni má její oficiální stránka na Facebooku 2,3 milionu fanoušků) a kterou jistě čeká velká budoucnost. Měl-li bych svůj celkový dojem nějak shrnout, nic jsem nečekal, nic jsem nedostal, a spíše si jen utvrdil negativní názor na moderní horory. Pokleslejší a komerčnější žánr aby dnes pohledal - o čemž svědčí už jenom ta posedlost točit ke každému jen trochu úspěšnému hororu další a další pokračování. Jsem jediný, komu se tahle nastavovaná kaše zajídá? ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Už pozvánka Mulroneyho lákajícího mě do CineStáru na děsivý Počátek mně přišla podezřelá. Dermot v ní vypadal, jakoby právě ve světovém rekordu dosvištěl druhou lajnu a vzápětí se potvrdilo, že na něčem musel ujíždět kompletně celý štáb. Natočit průhledný horor můžete možná pokud se jmenujete James Wan, a ani tak se to nemusí pokaždé povést, jak se ukázalo ve dvojce. S visačkou Leigh Whannell ale očividně můžete akorát tak v cateringu podávat chlazenou limonádu, ne se cpát do ateliéru na rejžovskou stoličku. Překvapivé jako výplatnice za měsíc, ve kterém jste se vys*ali na práci. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

To fakt umí současné horory pouze James Wan? Po loňské velice průměrné Annabelle a letošním (prý vyloženě sračkoidním) Sinisteru 2 už bych tomu i věřil. Naštěstí je tady pravá ruka hororového mága a to Leigh Whannell , který umí vést postavy, vtáhnout do děje a přibližit se předchozím dílům. Ačkoliv je tato "trojka" prequel, z děje to méně vnímavý divák prakticky nepozná a nejdůležitější je, že tentorkát už bohužel není na scéně fantastický Patrick Wilson, ovšem hlavní dvojka v roli otce a dcery je taktéž důstojná náhrada. Ačkoliv je Počátek plný laciných lekaček, má hororovou a především v druhé polovině jsem měl občas slušně nahnáno. Do análů se tento kousek téměř jistě nezapíše, ale jako taková jednohubka postačí a důstojně zakončuje jednu skvělou trilogii, i když vlastně netrilogii...81% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že série o tolika dílech a s tak vysokým hodnocením bude za něco stát. S každým dalším dílem se mi ale potvrzuje, že opak je pravdou. První "Insidious" mělo alespoň náznaky tvůrčího nápadu a atmosféry, u "Insidious 2" jsem se nudila natolik, že jsem měla problém ho dokoukat a co se týče "Insidious 3", jedná se sice více o rodinné drama než o horor, ale minimálně konec mě zajímal. Whannellovo "To další" mě nicméně nebaví (zažít bych to ale nechtěla xD) a nevěřím, že na tom čtyřka něco změní. A ta škrtící bába v černém už mě taky irituje... 2,5*. Trojka není úplně špatná, ale je o ničem. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Insidious je pro mě definitivně jednou z nejhorších hororových sérií. Jednička se dala, ale s dvojkou a trojkou je to horší a horší. Vážně nechápu, jak někoho, kdo už nějaký ten horor viděl, může tento blábol bavit nebo dokonce děsit. Trapný, klišoidní, nudný příběhově se stupidními scénami a nesympatickou kung-fu babčou. Pochválit se dá fakt jen pár momentů na začátku, ale dokoukat druhou půlku jsem měl fakt celkem problém. 30% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Severoamerické tržby byly 52,2 milionu amerických dolarů, celosvětové 113 milionů. (NIRO)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama