Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný příběh dvou dospívajících studentů se odehrává těsně před vypuknutím druhé světové války v okolí Vilniusu. Kronika milostných nehod je nostalgickým návratem do krajiny dětství nejen pro režiséra Wajdu, ale zejména pro autora scénáře a předlohy Tadeusze Konwického, který se stává rovněž průvodcem filmu. (Letní filmová škola)

Recenze (5)

swamp 

všechny recenze uživatele

Opravdu nevím, jak někdo mohl udělit 4 hvězdičky. Netuším, jestli se jedná o první nezávislý film, který viděli, ale budiž..každý má právo na svůj názor! Andrzej Wajda se z tohoto snímku snaží udělat něco, čím v žádném případě není! Řada absurdit, nelogičností či rádobymetafor z něj dělá něco naprosto nudného! Herci, jakoby snad ani neměli hrát..všichni se tváří tak nuceně..každá jejich věta, každý jejich pohyb jsou tak křečovité, že jsem měl v polovině snímku chuť odejít z kina. Další absurdita, která do filmu absolutně nezapadá je jakýsi poutník/vypravěč, který narušuje i to kouzlo Polska před 2. světovou válkou. Mno..ale jak já říkám..nebýt těchto snímků, nikdy bychom nedokázali ocenit kvalitu opravdových skvostů! :) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladík cestuje vlakom a na výzvu sprievodcu si ide obzrieť cirkevného hodnostára. Pri prezeraní vysušenej tváre biskupa cez sklo dverí kupé nastane zvláštne stretnutie odrazov pohľadov s vidinou ďalšieho staršieho muža, ktoré sa stane dotykom mladíkovej prítomnosti s budúcnosťou. Obsahom spomienkoprítomnosti a ďalšieho deja je priebeh študentskej lásky, ktorej neprial dobový ani majetkový status. (šľachta vs. meštiactvo; Poľsko v predvečer II. svetovej). Spoločenské okolnosti ako predpoklad ďalšej z variácií nešťastnej zamilovanosti bez perspektívy pokračovania. Všetko zahalené do jemného, občas roztúžene komického, miestami vážneho prechádzania krajinou, v ktorej čoraz častejšie a zreteľnejšie vystupujú na povrch odkazy blížiaceho sa vojnového besnenia, z ktorého sa Poľsko a vlastne celá Európa úplne nespamätala dodnes. Pretože zvyky, správanie, myslenie a dvorenie predvojnových čias sa kdesi vytratili v prospech väčšinového racionalistického, cynickým humorom podopretého vzťahového kontaktu pohlaví, ktoré trvá dodnes. Stačí si porovnať predvojnové a povojnové československé filmy o veľkej láske. 70% ()

francis 

všechny recenze uživatele

Kouzelnej scénář, to je důvod, proč tenhle film vidět. Je to Romeo a Julie trochu jinak, ale rozhodně vtipně a nápaditě. Wajdův návrat do dětství zprostředkovaný starým poutníkem, podobně jako v Lesních jahodách Ingmara Bergmana (i když tam se jedná o skoro klasické flashbacky). Sestry ze sousedství jsou dekadentní na hranici parodie, kamarádi hlavního hrdiny praštění a neuspokojení, jak jen panicové můžou být, a Tadeusz Konwicki je naprosto skvěle obsazený, konečně puberťáci, u kterých nemáte pocit, že je jim pětadvacet, ale fakt jim věříte jeho patnáct, šestnáct. Tenhle film možná není dokonalej, ale rozhodně má velkou sílu a závažnost mu dodává všudypřítomná blížící se válka. (a nevěřte nikomu, kdo používá víc než jeden vykřičník na řádku!) ()

Dr.Kongo 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí po cca 25 letech nemohu než místo 4 dát plných 5 hvězd. Jeden z mála filmů, kde jsou slova zbytečná. ()

Reklama

Reklama