Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tohle může fungovat, jen když to dává smysl. A jak moc dává smysl, když si budu točit vraždy holek a pak si videa ukládat do univerzitní knihovny, a ještě do sekce “Porno a divné filmy”? A tohle je jen jedna z mnoha nelogičností. Fakt mě to mrzi, napad i herci se mi libili, jenže tyhle nesmysly to úplně rozbily. 8 mm je mnohem, mnohem lepší film. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Po 8mm další snímek zabývající se tématikou snuffu, ale rozhodně neoplývá tak výbornou drsnou atmosférou jako právě 8mm, ale i tak se jedná o skvělej thriller, kterej sice trošku zbytečně překombinovává v závěru příběh, ale ten zbytek je fakt napínavej a ten samotnej snuff je vynikající, škoda jen, že to režisér na diváka ani jednou nevybalí naplno, protože tomu, co se v tom snuffu děje se ani 8mm nevyrovná a každý promítání je docela sugestivní. Nicméně mam takovej dojem, že neukázat nic v plným záběru byl režisérův záměr, aby si člověk v závěru uvědomil, jestli má zájem a chce to opravdu vidět, taková zkouška toho o čem se v souvislosti s točením snuffu ve filmu mluví. A musim se přiznat, že mě to fakt zajímalo a chtěl sem to vidět ()

Reklama

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Oceňujem hlavne schopnosť vyvolať napätie (u mňa sa prejavovalo najmä "sedacím komplexom", t.j., že som neustále musela sedieť na jednej z nôh až pokým som do nej nedostala kŕč, a intenzívnym obhrýzaním nechtov) - ako seriózne, pri Angelinej snovej pasáži, v ktorej jej Bosco držal nôž pod krkom, sa to priam nedalo vydržať. On the other hand cca jeden a pol hviezdičky u mňa strhol trochu-viac naivný dej, ktorý sa po toľkých thrilleroch posledného desaťročia dal ľahko predvídať. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Thesis připomene Videodrome, ale není tak haluzový a imaginativní a nabídne "jen" atmosférické a napínavé pátrání po sériovém vrahovi točícím snuffy (jako o dva roky mladší 8mm). Solidní scenáristicko-režisérský celovečerní debut, který ale v druhé polovině poněkud ztrácí na tempu. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Permanentně napínavé a chytře napsané, takže až do konce nevíte, jak to vlastně je. Navíc je Amenábar i dost nápaditý, např. "walkmanový souboj" nebo scéna se sirkama. A skvěle se povedl i casting, což dost silně pomohlo vytvořit jistý nádech autentičnosti, a Tesis je o to víc vtahující. Ovšem na plné hodnocení to není. Postavy přecejen sem tam jednají docela hloupě a to mi vadilo. Příliš to bilo do očí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Keď je Chema s Angelou v izbe a vyberá spod postele tašku s kazetami, má na sebe náhrdelník. Pri vkladaní kazety do prehrávača ho nemá, no v ďalšom zábere, keď leží na posteli, ho už opäť má. (Isomut)
  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)

Reklama

Reklama