Reklama

Reklama

Dvoudílné zpracování patrně nejslavnější vlakové loupeže z 8. srpna 1963, během níž si gang lupičů odnesl rekordních 2,6 milionu liber, nabízí svým způsobem vyčerpávající pohled na celou událost. Zatímco první epizoda sleduje loupež očima lupičů a především jejich šéfa v podání hvězdného Luka Evanse, druhá se věnuje rozsáhlému policejnímu vyšetřování, vedenému vrchním superintendantem Butlerem v podání neméně známého Jima Broadbenta... Listopad 1962. Parta kolem charismatického a ctižádostivého Bruce Reynoldse přepadává vůz s výplatami na londýnském letišti Heathrow, kořist však zůstává daleko za očekáváními. Reynolds slibuje, že už se nic podobného nebude opakovat. Ve chvíli, kdy se objeví tip na noční poštovní vlak z Glasgow do Londýna, který pravidelně převáží značné množství hotovosti, je rozhodnuto: toto bude naše další akce. Podnik takového rozsahu ovšem vyžaduje pečlivé plánování a speciální znalosti... 12. spen 1963, čtyři dny po loupeži a britská policie stále nezná totožnost pachatelů. Státní establishment je otřesen a troufalý zločin považuje za útok na samotné základy Anglie. Ministr vnitra proto vyšetřováním osobně pověřuje vrchního superintendanta Tommyho Butlera, jednoho z nejschopnějších mužů Scotland Yardu. Ten kolem sebe shromažďuje speciální vyšetřovací tým a přísahá, že nepoleví, dokud nepochytá všechny vlakové lupiče do jednoho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (23)

bararich8 

všechny recenze uživatele

Výborné dílko. První díl naprosto super, k druhému dílu jsem přistupoval s obavami, jelikož pohled z druhé strany nesliboval takovou atraktivitu - naštěstí do dobře dopadlo a maximální spokojenost. Skvěle padnoucí hudba Překvapivě dobrá forma vyprávění, která dokáže na celou dobu zaujmout, jako bonus sympatičtí hlavní hrdinové. Navíc hned první scéna prvního dílu je vynikající až dokonalá :) 4* ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Největší přednost tohoto dvoudílného filmu? Že je to natočené pěkně po anglicku, žádný přehnaně klišoidní a trapný záběry, ve kterých by si liboval bratránek z JůEsEj (Dva! Celkově dva takové záběry tam byly, jeden zpomalený na ty hlavní vyšetřovatele ve stylu Míši Zátoky a pak to závěrečné pokývnutí vrchního vyšetřovatele a vrchního zloděje). Páčilo se to velice, druhý, detektivní, díl možná ještě víc než ten první, kde ti zlostníci vybrali onen vlak převážející pár £ (překvapilo mě, že ten vlak nedoprovázela, resp. nehlídala žádná ozbrojená jednotka, ale to jsou inu Angláni, kde ti jejich Bobíci snad dodnes nosí maximálně vobuchy, pistolí prostí). A ještě bych zmínil skvělé herecké obsazení, Jim Broadbent je sympaťák, i když zrovna hraje křeslo, kdežto Luke Evans překvapil, snad poprvý jsem neměl pražádný úmysl udělat mu něco moc ošklivého :-) BBC nezklamala ani tentokrát. ()

Reklama

1985lula 

všechny recenze uživatele

“I tried the church, the army. It was like finding a family. Brothers in arms, that’s what they were.“ Už v úvode som tušila, že toto bude to pravé orechové. Výborne obsadenie, ktorému dominuje Luke Evans a Jim Broadbent, rozdelené do dvoch častí, jedna z pohľadu samotných páchateľov, druhá z pohľadu policajných zložiek. Kúzelným okamihom bolo, keď si Reynolds uvedomil, že si odhryzli obrovské sústo z koláča... “It’s too much.” Toto si budem pamätať ešte veľmi dlho. :) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z velkých vlakových loupeží, která Anglii postihla. Mezi těmi většími rozhodně nebyla první. Snímek je zajímavý nejen obsazením, ale i jasným rozdělením. Nabízí totiž dva pohledy. První z hlediska přípravy a samotného provedení. Druhý pohled tvoří vyšetřování. Jenže celé to vyprávění je takové strohé. Spíše jako bychom sledovali hraný dokument o případu. Faktem je, že tresty byly vysoké, ale s tím musí každý pachatel počítat, následné stížnosti na výši trestu jsou trochu trapné. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Tahle série jsou v podstatě dva odlišné filmy. Každý pojednává sice o loupeži, ale každý z úplně jiného pohledu. A to je právě kámen úrazu. Být to jeden film, tak na dvě hodiny, tak jako slavná verze s Connerym a Sutherlandem, tak to všechno bude slapat dle mého lépe. Hlavně první část se hodně táhne a trvá, než se pořádně rozjede. Hlavní dvojice jsou pochopitelně herecké jistoty, takže v tomto ohledu nezklamou a člověk se opravdu dopodrobna dozví jak o přípravách loupeže, tak o samotném vyšetřování, včetně postupů či úskalí dané doby, ale nikdy nedokáže úplně zaháčkovat. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Vozy použité při krádeži v BOAC Comet House jsou Daimler 2½ Litre V8, vojenský náklaďák Bedford RL z roku 1957, terénní osobní vůz je Land-Rover 109 a lokomotiva je English Electric Class 40 2,000 hp 1Co-Co1 No.D213 „Andania“. (sator)
  • Ronald Biggs, jeden z posledních přeživších Velké vlakové loupeže, zemřel 18. prosince 2013, ve stejný den, kdy byla tato dvoudílná série poprvé uvedena. (sator)

Reklama

Reklama