Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jen se usadit v temnotě kina či v pohodlném příbytku se sklenkou vína a vnímat nádheru, jež k nám přichází nejen v podobě úchvatných scenérií příběhu hmyzího království, ale také fascinujícími něžnými tóny čarokrásné hudby, která jde ruku v ruce tímto fantastickým vyprávěním o kouzle přírody a touze přežít. Zdaleka se mi příčí výraz dokument…ne, tohle je ryzí umění těch nejdokonalejších aktérů, tvorů naší planety, tohle je dobrodružství, tragédie i komedie, divadlo i opera tajemného Mikrokosmu. Zapomeňte na vše a jen přijímejte ty opojné doušky tohoto vzácného kousku. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jako dokument jednoznačně za 5*****, jako film jednoznačně za 2**. Jeho kvalitu hodně prověří TV formát a přemýšlím, kolika dokumentům by na druhou stranu stejně tak pomohlo velké plátno. Ale tu originalitu a odvahu uvést ho do kin jednoznačně oceňuji. Jen pro mě krásné záběry ještě automaticky neznamenají krásný film. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu o přírodě vzniklo umělecké dílo. Skvělé propojení nádherných záběrů kamery na mikro svět a krásné hudby. Jsou tam i humorné okamžiky. Povedené dílko, na kterém si dali tvůrci opravdu záležet. Však 15 let výzkumu, 2 roky příprav, 3 roky natáčení a 80 km filmu (v zajímavostech), tomu říkám maxi preciznost. Nechala jsem se unést a cítila jsem při sledování vůni louky, lesa a bzučení i kapky deště byly tak uklidňující....Pohlazení po duši. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil Mikrokosmos hned po shlédnutí, asi bych dal pět hvězd. Nyní ale zjišťuji, že ve mně tak hluboký dojem nezanechal... Nemůžu se ubránit dojmu, že podobných záběrů je plný každý slušný hmyzologický (pardon :-) dokument. Přesto je film hezky řemeslně odveden a některé záběry jsou prostě úchvatné. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť ako film, keďže tvorcovia len parazitujú na fascinujúcej prírode, no musí sa uznať, že pre človeka tipu homo erectus technicus je to paratizovanie hodné kráľov. Makrá a slow motiony plus vhodné podfarbenie hudbou to všetko v harmónii s pomalým, no občas prekvapujúco dramatickým plynutím života v mikrokozme jednej lúky. Z tejto perspektívy si človek uvedomí aké trápne sú reakcie "fuuuj" pri pohľade na nejaké tie húsenice. Ešte sa máme čo učiť od prírody, ktorá vo svojej efektívnosti a jednoduchosti predčí všetky možné super zložité technológie ľudstva. 3,5* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Půlka režisérské dvojice, Claude Nuridsany, komentoval vypravěčský přístup: "Chtěli jsme se pokud možno vyhnout násilí, dravým scénám a krutým momentům. Svět hmyzu nemá morální zábrany, je drsný a krutý. My jsme se ale rozhodli jít záměrně proti a tyto živočichy jaksi rehabilitovat. I oni jsou každý den konfrontováni s překážkami a těžkostmi osudu při hledání svého místa na slunci. Proto jsme je chtěli ukázat v jakési polidštěné podobě." (NIRO)
  • Spolurežisér Claude Nuridsany komentoval režírování svých "herců": "Některé záběry si vyžádaly i čtyřicet pokusů a jejich zaostřování trvalo celé dny. Jednotlivé druhy hmyzu se chovají svým typickým způsobem, jen když jsou ve vyhovujícím prostředí. Vezměte si například chrobáka, valícího svou kuličku trusu. V tomto případě, než čekat na příležitost ve volné přírodě, bylo výhodnější chovat jich tucet v luxusním teráriu a poskytnout jim dostatek materiálu. Dodávali jsme jim ovčí trus a čekali. Po několika dnech se jeden z nich konečně pustil do práce na kuličce a my ho mohli přenést na místo natáčení. Samozřejmě jsme museli být opatrní, abychom ho nevystrašili." (NIRO)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Cannes. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno