Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
  • Austrálie The Babadook (více)
Trailer 3

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (431)

lamps 

všechny recenze uživatele

Je to hodně depresivní, ale bohužel tím způsobem, že v největší depresi vedle diváka nezůstaly hlavní postavy, nýbrž chudáček bubák - takhle protivní a nesympatičtí hrdinové by hned první den vyhnali z baráku i Vladka z Vyvolených. Jinak solidně intenzivní utahování smyčky kolem dvou postav, které se nemohou uvolnit ze svízelné životní situace, v níž Babadook představuje pouhý symbol ustupující racionality a rozpadajícího se vztahu mezi matkou a dítětem. Strašidelné scény jsou fakt nepříjemné, ale je jich příliš málo a příběh postrádá dostatečně silné vyvrcholení, aby vzorově podtrhl a stmelil své rozhárané psychologické nastavení. Na artový horor moc samoúčelné, na úspěšný mainstream moc rozvláčné a neuchopitelné... ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

po zhlédnutí Babadooka mám konečně jasnější představu o tom, jak přesně se může ženský styl (écrire) manifestovat v případě hororového žánru. ačkoliv námět jako takový není nijak originální, jeho výsledné zpracování se velmi liší od dalších hororů, v nichž se rodič pod vlivem nadpřirozených sil pokouší zabít vlastní dítě (Osvícení, Oculus, Amytiville Horror atd.). dílčím tématem rodičovství a mateřské lásky Babadook rovněž připomene letošní velmi nedoceněnou Annabelle. ovšem obzvláště empatické vykreslení úlohy matky, podpořené vynikajícím hereckým výkonem protagonistky, o ženském vkladu nesvědčí ani zdaleka tolik, jako režisérčina neotřelá práce s monstrem. s tím souvisí i nečekané a pro mě velice potěšující rozuzlení. zděšení a hrůza nejsou hlavním cílem a není proto divu, že se nedostavuje ani kýžený účinek. prioritní je psychologie a tomuto záměru se podřizují i žánrové konvence a kde je třeba, ustupují docela. potlačím proto žánrovou frustraci a nebudu bědovat nad absentující atmosférou děsu, neboť vnímám atmosféru daleko vzácnější - rozdmýchanou díky mistrné psychologické kresbě hlavní hrdinky. především v okamžicích listování děsivou dětskou knížkou ve stylu Tima Burtona a sledování nočních televizních pořadů s nádherou reminiscencí Mélièsových raných "hororů" atmosféra houstne nejvíce. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jennifer Kent sehnala dostatek drobných a dala svému původně krátkometrážnímu a povedenému bubákovi celovečerní podobu. Výsledek je ale docela rozporuplný, na jedné straně stojí slušné herecké výkony jak unavené matky, tak jejího uvřískaného "Kevina a místy velmi slušná atmosféra, na druhé na několika místech levnými triky zmršený bubák Babadook, který klidně mohl zůstat ve stínech a tragikomický závěr , při němž mi na mysli vytanul Střihoruký Edward a bylo po hororu. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Žena, ktorá dlhodobo trpí stratou manžela sa potýka s intenzívnym strachom jej syna, čo verí, že tajomný netvor Babadook sa objavuje v ich dome... Rozhodne ide o jeden z tých pôsobivejších a mrazivejších tohtoročných hororov, hoci vytúženou originalitou sa pýšiť nemôže, keďže je poskladaný z takého množstva (a to nielen hororových) námetov a motívov, až sa čudujem ako to pomerne bezproblémovo drží pokope. Niekde proste stačí trocha talentu, snahy a nevyhnutnej Kickstarter podpory; ktorá má potenciál postupne spôsobiť dlho očakávané, kvalitatívne oživenie moderného hororu. Osobne som čakal trošku viac, ale sklamaný určite nie som a pokojný spánok možno tiež dnes mať nebudem. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je zde znát, že to točila ženská. Má to víc psychologický podtón, má to několik opravdu skvělých a netradičních scenáristických míst, ale bohužel to má taky duchařskou dějovou linii, která je naprosto zbytečná! Žádný Babadook nebyl vůbec potřeba (nudil, neděsil), stačilo jen pracovat s psychopatickou matkou a hyperaktivním dítětem a mohl z toho být 1000x působivější horor. Ta duchařská BUBUBU linie film strašně táhla dolů do průměru a zamrzí to, protože režisérka se nebojí vymyslet dobrý dialog a navodit drsnou atmosféru jí taky nedělá problém. Na začátečnici fakt super výkon, ale na pořádný horor si asi ještě budeme muset počkat.... 55% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama