Reklama

Reklama

VOD (1)

Skutečný příběh zdravotní sestry Lucie De Berkové, který se odehrál na začátku 21. století, se stal předlohou k tomuto psychologickému thrilleru. Čtyřicetiletá hlavní hrdinka v něm čelí obvinění ze spáchání sedmi vražd. Zdravotní sestra Lucie De Berková se nechtěně stala hlavní hrdinkou jednoho z nejkontroverznějších případů nizozemské justice. Když jí bylo čtyřicet let, upozornilo vedení nemocnice policii na její častou přítomnost u umírajících pacientů. Ambiciózní mladičká státní zástupkyně poslala Lucii nekompromisně do vězení. Případ jí však nedal spát a navzdory příkazům svých nadřízených se spojila s Luciinou obhájkyní a společně nalezly nesrovnalosti ve vyšetřování a rozpory ve výpovědích svědků. Případ byl však uzavřen, odvolání nebylo možné. Až zájem médií odhalil zatím největší omyl nizozemské justice a znovu odstartoval soudní proces. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobně jako francouzský Présumé coupable je Lucia de B. nasíracím filmem, u kterého člověk může jen bezděčně skřípat zuby nad arogantní justicí, která chce nevinného člověka dostat do kriminálu i s vědomím toho, že obžaloba stojí na vodě a důkazy hovoří ve prospěch obžalovaného. V Holandsku se stala věc nevídaná a totiž že úřednice prokuratury, která se aktivně podílela na obžalobě a "usvědčení" Lucie de Berk, uznala svou chybu a snažila se věc napravit. U nás a vlastně i jinde nepředstavitelné. Přesto trvalo dlouhé roky, než se podařilo nevinnou zdravotní sestru dostat z vězení, protože nikdo neměl zájem na tom, aby justice svůj omyl přiznala. Tulipáni poslali do bojů o Oscara sugestivní drama s důvěryhodnými výkony všech zúčastněných i strhujícími soudními líčeními. I když celý film končí nakonec dobře, zůstává po něm pachuť, když si člověk uvědomí, kolik lidí takové štěstí v neštěstí jako Lucia de Berk nemělo. 90% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma postavená na základoch skutočných udalostí jedného obrovského procesu, v ktorom na nevinnú a starostlivú Lucie doslova spadla klietka, odkiaľ nebolo úniku. Je smutné, že takto bez nespochybniteľných dôkazov niekoho vôbec súdia, nieto ešte aby takých ľudí rovno aj odsúdili a väznili. Dosť absurdné, že také niečo v súčasnej justícii vôbec prešlo! Tých 6 rokov Lucie aj tak už nikto nevráti, a také verejné ospravedlnenie od prokuratúra a ministra by si mohli akurát tak niekde strčiť... Ale filmové spracovanie naozaj vydarené a miestami naozaj emocionálne vypäté, Ariane Schluter v roli Lucie bola naozaj presvedčivá. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další z justičních omylů z Holandska, dle skutečných událostí! Hlavní hrdinka je 40 letá zdravotní sestra, která čelí křivému obvinění ze 7 vražd ( batolat včetně), jakožto sériový vrah nevinných pacientů. Případu se chopí ambiciózní a mladá státní zástupkyně, která chce sestru neprodleně poslat do vězení. Film, který má silné a mrazivé téma a z toho nejvíce těží. V Holandsku je tenhle případ velmi známý. Samozřejmostí jsou i kvalitní herecké výkony, pevná režie a dusná atmosféra a jeden nečekaný krok ze strany prokuratury. Trochu mě mrzí, že samotného soudního líčení zde moc není a není tak strhující jak v jiných filmech ( platí pro ty, kteří mají v žánru hodně nakoukáno). Francouzské Presume Coupable mě emocionálně zasáhlo více, ale i tohle je bezesporu kvalitní film, který fanoušky podobných žánrovek nemá čím zklamat, byť se jede hodně na jistotu. Warhorrovi patří dík za tip. Příběh 4/5, Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 0/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 4/5, Herci 4/5. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Koľkokrát ste za celý film zúrili a cítili sa bezmocní? A pritom vy ste toho boli súčasťou len na 93 minút a netýkalo sa vás to. Čo všetko musela prežiť, cítiť a ako veľmi musela zúriť Lucia De Berk. Nepredstaviteľné, čo všetko sa deje na tomto svete pod rúškom spravodlivosti, a čo všetko sa nedostalo na svetlo sveta a nebolo objasnené. Tento film je totiž aj o odvážnej Judith, ktorá sa nebála priznať, že bola súčasťou obrovskej chyby a nedokázala s tým žiť. A ja sa pýtam ... a tí ostatní? tí dokážu? (Filmová výzva 2015 - evulienka3) ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem měl pocit, že se dívám na inkviziční proces běžný ve světě o pár set let dříve. Člověk by ani nevěřil tomu, co je možné ve 21 století. Otázka novinářky v samém závěru, na adresu Lucie, jestli má stále důvěru v právní systém Holandska, už mi připadal jako čirý hazard se zdravím :-) Divím se, že ji dotazovaná nevzala něčím po palici :-) Samozřejmě že film je úžasný a zvládnete jen skřípat zuby a v těch 90 minutách, budete nesnášet každého uchrchlaného holanďana. Bordel světu vládne... ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama