Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si od dosledování první série tak týden odstup, než jsem ji ohodnotil a zvážil všechna pro a proti a prostě stejně ne. Přijde mi to přeceněné. Je to velká zábava, o tom žádná. Ale prostě nevím, jak to mám pojmout. Mně se ta nadsázka a černý humor líbí, ovšem nejde to brát ani krapet vážně, to prostě vůbec nefunguje. Funguje to jen jako relax. Neustálé přesvědčování o "true story" beru jako vtip (ačkoliv by se v tomto lhát nemělo), ale prostě je celá story tak jasně vycucaná z prstu, že to nejde nezmínit. Prakticky všechny postavy, s výjimkou Molly, jsou naprosto debilní a sledování jejich počínání je čisté divácké utrpení ve stylu Četník a mimozemšťané. Pak je tu ještě samozřejmě postava Billyho Boba Thortona, kterou zmíněný zahrál brilantně. Ta postava ale taky naprosto nedává smysl, tvůrci z ní dělají poloboha a o samotné motivaci, proč to vlastně dělá, se nedozvíme vůbec nic. Jestli má nějaký morální kodex (očividně ne, protože jde po špatných i dobrých), jestli to dělá pro peníze (očividně ne, protože leccos dělá zadarmo), takže asi jen pro zábavu, ale to je teda dost karikaturní. Velmi mnoho charakterů je v podstatě okopírovaných z filmu, což je asi záměr. Moc mě potěšilo zodpovězení zásadní nedořešené otázky z původního filmu, ačkoliv linka se Stavrosem naprosto vyšuměla a vlastně tam vůbec nemusela být. Potěšil mě i hudební návrat. O atmosféře ale nemůže být vůbec řeč. Seriál se tu v tomto ohledu spoléhá pouze na prostředí zasněžené Minnesoty, ale to je tak nějak atmosféra zadarmo. Oceňuji, že se seriál velmi úspěšně vyhýbá v první sérii jakémukoliv náznaku klišé, je to ale za cenu toho, že to vlastně celé nedává moc smysl, je tam dost děr ve scénáři z hlediska motivace a logiky jednotlivých postav a prostě z tohoto hlediska je to pro mě velice neuspokojivé, ačkoliv jsem se velice dobře bavil, ale jenom o tom to prostě není! ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"I figured it out." "Good for you." Po první sérii Breaking Bad další seriál, který se zde drží na vrcholu žebříčku, má slušný předpoklad mne zaujmout (film se mi líbil), solidní herce (minimálně Freemana a Thorntona), ale ve výsledku to zas až takový zázrak není a já si odnáším jisté zklamání. Skvěle to tu už shrnul třeba Dan9K. Fargu rozhodně nelze upřít originálnost a ze začátku i příjemně mrazivou atmosféru, která ale bohužel postupně ztrácí na vážnosti a na síle a je čím dál tím odlehčenější, aniž by se stala zábavnější. Také čím dál tím idiotštější vedlejší postavy občas činí sledování opravdovým utrpením (ač jsou možná vcelku realistické) – zvláště obsazení Keye a Peela byl naprosto tragický nápad. Ani finále mi zrovna náladu nespravilo, zvláště poté, jakmile jsem se dověděl, že jistá postava, u níž jsem si říkal. "Milá postavo, sice jsi udělala přesně to, co bych udělal i já na tvém místě, ale teď budeš mít fakt velký problém.", nejenže problém neměla, ale ještě ke všemu se dočkala ocenění. Což je vskutku šokující zvrat, za který však Hawleyho ocenit nemohu. (70%) (♪♫) ()

Reklama

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původní Ceonovskou látku jsem viděl před více než rokem a velmi jsem si ji užil i když nesdílím většinový názor, jenž vynáší počin do nebes a řadí ho do partičky nejlepších kriminálek všech dob, své kvality však vskutku má a na pěkných 8,5/10 to je. Na seriál jsem se těšil, slyšel jsem, že je ještě kvalitnější než původní snímek a ano, opravdu je. Fargo je pověstné mnoha pozitivy, jež tady i já milerád odprezentuji. Začnu například s hereckým obsazením. Tvůrci si dali záležet a vypiplali si vynikající casting plný zvučných jmen, kde každý dominoval svou určitou předností. Martin Freeman byl vždy zrozen pro vychytralé ňoumy a zde svou dominantu ukázal asi nejlépe ze svých dosavadních projektů, Colin Hanks zase vystupuje ze stínu svého otce a vykonává přinejmenším stejně dobré výkony, Alison Tolman mi byla neznámou vlaštovkou, svým známějším herckým kolegům kvalitně sekundovala. Bob Odenkirk je kvalitní jako vždy, ale nejvíce a až ďábelsky se tu vyřádil Billy Bob Thornton, při jeho pohledu taje sníh a člověku naskakuje husí kůže na potem zbrocené prdeli, což vše umocňuje jeho chladné oči a široce nepříjemný úsměv. Dalši podstatný prvek je scénář. Dlouho jsem neviděl v seriálu vše tak promyšlené a dobře napsané. Postavy, kde i přes větší počet si je v klidu všechny zapamatujete, peprné a živé dialogy a smysl pro detail, jenž se jen tak mimochodem zmíní v jedné epizodě a pak se projeví o několik epizod dál, vše v nezvykle dobře fungujícím černohumorném hávu, jenž funguje v dokonalém a neprolomitelném tandemu s dramatickým zaměřením a neuvěřitelně pod kůži zarývající se zimní atmosférou plné chladu, sněhu a náledí s perfektním tempem a frázováním děje samotného. Technicky se také dostáváme do poměrů na televizní tvorbu nezvyklých, hlavně scénická návaznost a filmová plynulost mezi nimi a snímaní kamery. A nakonec můj oblíbený hudební doprovod, jehož úvodní znělka mi vždy dokáže rozdunit hlavu a přivést stejné mrazení jak pekelný Billy. Dlouho jsem něco tak kvalitního neviděl, sněhem rudých a krví chladných 10/10. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si podobně jako jeho filmový předchůdce bere na mušku hlavně a především lidskou hloupost. Takovou plejádu větších či menších tupců byste pohromadě jinde sotva pohledali. A úplně nejhorší je, když si malý přizdisráč začne myslet, že má na to státi se velkým sráčem. To už se ale pohybujeme na opravdu tenkém ledě a protože vůl zůstane volem, blbec blbcem, hajzl hajzlem a policajt policajtem, bizarní divadlo na sněhu může začít. První sérii bych vytkla jedině negradující konec zbytečně zpomalený hrdinným pošťákem, který je snad ještě větší blbec než jsme doufali.:-) Něco podobného jsem ale už vytýkala i původnímu filmu. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl považuju bez přehánění za jeden z nejlepších televizních počinů vůbec. Pak se ale výrazně zvolní, nastoupí další postavy a mezi geniálním pilotem a stejně tak výbornýma posledníma dvěma epizodama nastává po dějový stránce celkem hlušina. I tak ale obsahuje spoustu nezapomenutelných scén, který jakoby vypadly přímo z Coenovic bezedný skříně s nápady. Billy Bob Thornoton aka Lorne Malvo je nejlepší postavou celýho seriálu, každá jeho scéna je plná napětí. Lesterova proměna je ukázková, nově nabytý sebevědomí mu rozhodně svědčí a scéna ve výtahu z devátýho dílu je pro mě naprosto pochopitelná (trochu jako transformace a motivace k činům Waltera Whitea). Doslova geniálních a nezapomenutelných scén je hned několik, ale pak je tam ta zbytečná dějová roztahanost, která k ničemu nevede (Stavros Milos). Jako celek jsem si televizní Fargo přes kolísající úroveň užil, takže první série 8/10. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama