Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (147)

Blondsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani se mi nechce věřit, že se to takhle celé odehrálo, neboť to, co nám sériál poskytuje za informace, je fakt masakr. Celou sérii nás připravuje na kolizi Gus-Malvo, a až se k tomuto momentu seriál dopracuje, stojí to fakt za to. Vynikající soundtrack k tomu už jen podtrhuje hravou režii, vynikající výkony a už tak temnou atmosféru zasněžené Minnesoty. Propojení s filmem už je jen třešničkou na dortu. Plus ještě zlepšuje samotný film, a to se sakra nedá říct u všeho. Vskutku senzační zážitek. /90%/ ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si podobně jako jeho filmový předchůdce bere na mušku hlavně a především lidskou hloupost. Takovou plejádu větších či menších tupců byste pohromadě jinde sotva pohledali. A úplně nejhorší je, když si malý přizdisráč začne myslet, že má na to státi se velkým sráčem. To už se ale pohybujeme na opravdu tenkém ledě a protože vůl zůstane volem, blbec blbcem, hajzl hajzlem a policajt policajtem, bizarní divadlo na sněhu může začít. První sérii bych vytkla jedině negradující konec zbytečně zpomalený hrdinným pošťákem, který je snad ještě větší blbec než jsme doufali.:-) Něco podobného jsem ale už vytýkala i původnímu filmu. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když v roce 2014 vlétla na televizní obrazovky první řada Farga, bylo od počátku jasné, že je v nich patrný rukopis bratří Coenů, kteří režírovali film, u kterého se seriál inspiruje, částečně ho kopíruje, částečně restartuje, částečně na něj navazuje...Svojský styl bratrů se podařilo přenést i do seriálové podoby, a z mého pohledu je i seriál lepší než film. Fargu dominují výborně napsané postavy, do kterých se podařilo obsadit herce takovým způsobem, že to působí, že byi napsány snad přímo na míru. Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks, Bob Odenkirk...Všichni jsou tu naprosto skvělý. Co je ale také velmi důležité, že Fargo se v mnoha ohledech nebere tak vážně, jako jiné krimi, a takovým typickým Coenovským stylem přináší absurdní podívanou, která přináší jednu méně pravděpodobnou situaci za druhou. ()

Meijin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Namixovaný ionťák značky Coen nejen o nemorálních detektivech z městečka Fargo. V tomto seriálu normální postavy nehledejte - policistka Solversonová je tak hloubavá a dotěrná až jí nakonec přijmete jako nutnou součást děje, její manžel Gus je pomalejší v dedukci a navíc smolař, ale svou roli taky sehraje. Nejnepravděpodobnější partnerství mezi pojišťovákem Lesterem a nájemným zabijákem Lornem vyústí v pěknou řádku mrtvých. Po boku Lestra se žít nedá - důkazem toho jsou jeho obě zavražděné manželky a vlastní bratr poslaný jeho vinou do vězení. Sám [Lester] prožije skvostnou metamorfózu ze zakřiknutého prosťáčka v sebevědomého a chladnokrevného parchanta. Lorne Malvo je psychopat nejvyššího levelu - vyžívá se v soustavném deptání a zastrašování druhých a své oběti zhusta před smrtí psychicky týrá, také splňuje definici sériového vraha a kvůli své profesi mění často identitu, kterou má propracovanou do nejmenších detailů. 88% ()

swed 

všechny recenze uživatele

Po špičkovém pilotu jsem byl hodně zvědavý, jakým směrem se bude celá série ubírat. Bohužel přišlo spíš zklamání. Asi nejvíc mi vadil způsob, jakým se děj posouvá kupředu - všechny důležité okamžiky jsou postaveny na nepravděpodobných náhodách. Někdo může argumentovat, že šlo o účel, jenže já z toho měl pocit scénáristické neschopnosti. V každé epizodě se najde nespočet takových berliček, kdy se postavy náhodně setkávají a různé případy "osudově" prolínají. Dost laciné. Z hereckého obsazení stojí za zmínku zabiják Thornton (Aces) a hlavně Freeman, jehož pojišťovák je zvláštní kombinací slabošského ňoumi a bezcharakterní sobecké svině. Právě díky Freemanovi mě bavilo seriál sledovat, dokázal totiž do téhle zvláštní postavy vtisknout jistou obyčejnost a lítost. Další charaktery už tak zajímavé nejsou (jednorozměrná šerifka a její policejní nápadník, nudná dvojka zabijáků, král obchoďáků) a vyděračská linie je tu taky jen do počtu. Poslední 2 epizody seriál zvednou, ale zase tady nechybí další nelogičnosti (scéna ve výtahu) a náhody (setkání pošťáka se zabijákem a další). Celkově seriál nenudí, dobře se na něj dívá, ale stejně jsem čekal o fous víc. Takže s odřenýma ušima slabší čtyři hvězdy hlavně za Freemana a jeho linii. 7/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)

Reklama

Reklama