Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tak ako v jednotke (Žena v kleci), pomáhajú rozkryť chýbajúce diely skladačky flashbacky. Oproti predchádzajúcemu filmu sa tu odohráva rozvetvenejší príbeh s o niečo lepšou zápletkou. Tak trochu snaha priblížiť sa klenotu Muži, kteří nenávidí ženy. Ale na niečo také Zabijáci myslieť naozaj nemôžu. Postrádajú silnejšie ústredné duo a záver, ktorý nepôsobí priveľmi chatrno. Určite si pozriem ďalší príbeh v poradí, pretože napriek výtkam sa jedná o kvalitu, ktorá kriminálkam, s ktorými sa v ČR a SR roztrhol pytel, natrháva notýsek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak z "Quéčkovej" trilógie v mojich očiach jenoznačne ten najlepší kúsok. Atmosféra sa síce snaží silou mocou kopírovať Sedem a Hru a čo sa týka využitia farieb, nenájdete 10 rozdielov. Ale funguje to, pretože funguje aj scenár. Kriminálne klišé tentokrát nebijú do očí a aj keď je to občas na hrane, ale forma pomsty a motivácie hlavnej hrdinky sú až veľmi uveriteľné a bolia aj diváka. Prípad sa formou retrospektív odvíja pozvoľna a spoločne s paralelným vyšetrovaním v súčasnosti tak udržuje v napätí. Stále je to síce len taký temnejší diel Odložených prípadov, ale keďže som v ostatných prípadoch bol v hodnotení možno až príliš tvrdý, tentokrát uprednostím vyzdvihnutie kvalít adaptácie. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

So záverom som nebol úplne spokojný. Ak kriminálky neobsahujú žiadne nadprirodzené prvky, nemá v nich čo robiť deus ex machina - film bol síce vďaka tomu ukončený efektívnejším a príťažlivejším spôsobom, no z logického hľadiska nie príliš pravdepodobným. Aj tak ale snímke musím napáliť slušných 4/5, pretože oddelenie Q som si veľmi obľúbil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že mně Zabijáci nabídnou podobně kvalitní podívanou jako předešlá Žena v kleci, a toho se mi i dostalo. Krom už ustálené hlavní dvojice vyšetřovatelů nechybí ani (znovu) zdařilý casting vedlejších rolí, a sice tu už (bohužel) není Sonja Richter, avšak její „nástupkyně“ (mladší i starší verze) rozhodně také zaujme. Znovu nechybí výborná atmosféra, napětí, překážky, humor, a místo „záhady“ je tu dodané slušně zpracované a vhodně dávkované retrospektivní vyprávění. A stejně jako minule je tu bohužel na můj vkus poněkud hollywoodštější konec s 1 krapet slabší režijní berličkou, která mu předchází (nepozorovaný útěk). Vidím to na slušné 4* a těším se na další díl s „Qčkaři“. „Tohle jsem našla v krabici. Kirsten Marie Lassen z internátu Griffenholm.“ – „Zjistěte, kdo to je.“ – „A pokud je mrtvá? Anebo vdaná?“ – „Je v tom nějaký rozdíl?“ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Vyhrocenost a přepálenost peripetií, postav a zvratů překračuje hranici obyčejného žánrového braku k úrovni prvoplánově ponurých a drsňáckých komiksů pro rádoby dospěláky. A to nemluvě o exploatačně jedovatém ventilování agrese vůči zlaté mládeži a vyšším společenským kruhům, které jsou zde vykreslené jako sebranka amorálních perverzáků a sadistů, vedle jaké blednou i záporáci z kultovek Gartha Ennise. Vyprávění štváčsky kupí jejich zvrácené excesy, aby pak mohlo publiku dopřát ventilaci hněvu v náležitě plebs ukájejícím středověkém duchu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Podobne ako vo filme, Pilou Asbæk (Ditlev) v roku 2001 naozaj absolvoval internátnu školu v Herlufsholme – veľmi konzervatívnu internátnu školu vyššej triedy. (Arsenal83)
  • Množstvo exotických zvierat vo filme bolo získaných v Nemecku zo zoologických záhrad. Trvalo to niekoľko mesiacov. (Arsenal83)
  • Okrem Dánska, kde prebieha dej filmu, pracovali filmári aj v nemeckom Hamburgu. (MikaelSVK)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama