Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 2

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (562)

larelay 

všechny recenze uživatele

nemam rada horory. citim sa pri nich neprijemne a Jane Doe mi to rozhodne neulahcila. tento film je sice minimalisticky, ci po hereckej, vypravnej, vizualnej i hudobnej stranke, ale maximalne desivy. nebudete sa lakat a bat kazdych 5 minut, ale hnusna nedefinovatelna tazoba vas bude sprevadzat celou stopazou. suhlasim s ostatnymi, finale som si predstavovala trosku inak, ale v zasade mi neprekazal ani tento zaver. spokojnost. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poďme na to so spoilermi, pretože tento film sa mi páčil, ale zároveň obsahoval dosť chýb, ktoré robili všetko pre to, aby som výsledné hodnotenie stiahol z 80% na „len“ 60. Ale viete čo? Snažili sa. Fakt sa snažili. Ale nemôžem mu dať menej, ako 80%, pretože som rád, že je to dospelý horor. Prejavuje sa to napríklad tým, že nejde o vyvražďovačku, ale o komorný horor, v ktorého strede diania stoja otec a syn, pričom otca hrá skvelý Brian Cox (a syna Emile Hirsch, ale to nie je až také dôležité). Ako experti na súdne pitvy dostali v jednu nepokojnú noc telo, ktoré sa správa úplne šialene (napr. krváca, hoci osoba je dávno mŕtva). Sú zaskočení rovnako, ako divák. Ani oni to nechápu, no ako on, aj oni dvaja chcú záhadu rozlúštiť. Spätne mnohé veci nedávajú logiku (prečo otec musel „súhlasiť“? Prečo sa všetky „tie veci“ vôbec museli diať? Mala neuveriteľnú moc, stačilo aby chcela a behom pár desiatok sekúnd mohla dostať všetko, čo chcela, tak prečo otravovala mŕtvymi mačkami a mŕtvymi priateľkami?) a pár krát som tomu nerozumel (sekerou rozmlátia čo môžu, ale drevený poklop vedúci von z podzemia veselo ignorujú a musím dať dole klobúk i pred schopnosťou starého fotríka uhasiť megapožiar jedným ručným požiarnym prístrojom). Ale nevadilo mi to, aspoň nie nijako extra. Temná atmosféra, desivé gore, pár značne nepríjemných chvíľ (detailné pitvy, cinkanie zvončekov), nečakané rozuzlenie identity mŕtvej (aha, tak PRETO ten bobor...), páčil sa mi i stret dvoch odosobnených profesionálov s evidentne nadprirodzenými úkazmi, páčilo sa mi to proste celé. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Atmosféra jede na maximum. Aby taky ne, když tu máme takové prostředí. To, jak se příběh vyvíjí, už tak peckózní není. Objeví se pár momentů, které dějovou linii trochu kazí. Naproti tomu je zde ale celá řada povedených okamžiků a rozuzlení podle mě stojí za to. PS: Uživatel péééca67 je vocas, neboť vyzradil pointu. Má tak "dobré" předpovědi, že by mohl z fleku dělat rosničku na Nově. 75% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že úplně nejsem příznivcem hororového žánru byť bych jím rád byl. Ale asi mám smůlu, těch solidnějších kousků jsem viděl jen pár a zbytek byl spíše srandovní... Tahle věc naštěstí patří k té lepší polovině byť ani ona se nedokázala zbavit zajetých klišé. Oceňuji originální námět s pitvou mladé dívky. Již jen to bude asi pro některé horor sám. Jenže samozřejmě ve filmu jde o něco jiného a tak když v noci policie přiveze neznámou do márnice pod ruce patologa Briana Coxe s tím, že je bezradná a výsledek pitvy musí znát hned ráno, začíná se nám ve filmu odehrávat zajímavá noc. Ono už jen to prostředí s lednicemi, kovovým stolkem s kanálkem na krev, bzučení zářivek... Nic pro neotrlé. Do toho se venku spolčí všechny živly a na okres se řítí smršť. A co čert nechce otce se synem dobře spadlý starý platan uvězní dole ve sklepě na pitevně otce se synem právě ve chvíli, kdy se jim pod skalpely začne objovavat něco moc nepěkného a podivného... Za mně tedy celkem spokojenost, ty náhody a všelijaké výpadky proudu mne sice lehce štvaly, naštěstí tam nikde neběhal bubák v prostěradle a nedal bu bubúúúú... Tři květy durmanu. * * * ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Doufám, že André Øvredal nasadí rychlejší tempo práce, protože čekat na jeho příští žánrový kousek dalších šest let by se mi fakt nechtělo. Oba jeho dosavadní filmy, tedy Lovec trolů a nyní i The Autopsy of Jane Doe jsou krásnou ukázkou toho, že lze na poli hororového žánru přijít s něčím originálním. Nejsou to sice žádné převratné game-changery, spíše jen mírně obměňují a hravě ozvláštňují zažitá schémata, ve výsledku to ovšem stačí. Snímek je nadto režírován pevnou rukou, kamera ladně proplouvá interiérem márnice, některé sekvence jsou jak z učebnice tvorby napínavé / hororové scény. Postavy jsou sympatické a nechovají se nijak zvlášť debilně, ústřední mystérium spolehlivě zvládne vyvolat a udržet zvědavost. Nebudu se tvářit, že film nemá i něteré rušící elementy (pro mě hlavně ten moment osvícení, kdy postavám najednou dojde rozuzlení záhady a všechno to divákovi vyžvaní - imho by stačilo lehce naťuknout a detaily ať si člověk domyslí sám), ale celkově převládá velká spokojenost. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (17)

  • Emile Hirsch (Austin) pred natáčaním navštívil márnicu v Los Angeles a pozoroval naživo pitvy miestnych patológov. Taktiež bol nútený podpísať zmluvu, že nemá nárok na žalobu márnice, ak sa nakazí Ebolou a podobnými nebezpečnými chorobami. (Marceloo)
  • Film byl natočen v Londýně ve Velké Británii. (Tygrys)

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama