Reklama

Reklama

Slow West

Trailer 2

Šestnáctiletý Jay přicestoval ze Skotska do amerického Colorada 19. století, aby pátral po ženě, kterou miluje. Evropskému zelenáčovi dělá společnost nájemný zabiják Silas, který souhlasil, že ho za úplatu na cestě ochrání. Divoký západ však není místo, kde by věci vycházely přesně podle plánu, a tak Jay zažije během svého putování celou řadu zvratů v nekompromisním duchu tohoto vysoce autorského westernu. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (197)

Disk 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Síla psa (ve které taktéž hraje Kodi Smit-McPhee) je Slow West výborný antiwestern s nádhernou novozélandskou přírodou, parádní hudbou Jeda Kurzela a výbornými hereckými výkony jak Kodiho, tak Michaela Fassbendera. Celá druhá polovina má tak velké napětí, že ani nedýcháte, jak to vlastně dopadne. Skvělý film. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Čo človek čaká od westernu. Drsných chlapcov so smradľavým dychom, akčné prestrelky v prašnom prostredí a honbu za cudzími dolármi. To všetko v Slow West figuruje. Amerika roku 1870. Cesta hlavných postav, ktoré k seba veľmi pasujú Jaya a Silasa na Západ bude tak, ako naznačuje už názov, naozaj pomalá. Rozhodne však nie nudná. Občas bude nutné niekoho zastreliť, inokedy sa s niekým opiť či pobratať nad večernou vatrou. Režisér John Maclean tu strieda humor, rozmarnú mystiku, filozofické úvahy a ohňostroje násilia. Bude sa na to krásne pozerať. A keď vám neprekáža trochu toho „mlátenia filozofickej slamy“, nájdete v scenári aj pár podnetov na úvahy, ktoré rámec zábavnej žánrovky slušne presahujú. Samozrejme, ako hádam každý novodobý western, aj Slow West okato odkazuje na všemožné klišé a zákonitosti vlastného žánru, čo diváka môže aj nemusí baviť. Napriek grandióznemu finále a slušnej výprave (nemožno neoceniť krásne novozélandské exteriéry) treba tiež vyzdvihnúť, že film nie je žiadnym trápnym pokusom o kultové veľdielo. Práve naopak, možno aj vďaka ľahko pozerateľnej 84 minútovej stopáži je skôr sympaticky skromnou jednohubkou na pomedzí artu a žánru. Ja ako milovník a znalec Westernu však nemôžem dať tomuto dielu plný počet, ako som tomu dal napríklad pri nejakej Eastwoodovke. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Čo by už len na filme s Michaelom Fassbenderom mohlo byť zlé?? Takmer nič, ale aj takmer úplne všetko...v tomto prípade u mňa platí tá druhá možnosť. Pretože okrem jeho drobnosti, krásnych exteriérov a zábleskov akéhosi príbehu tam už toho veľa nie je. Celkovo mám s týmito novodobými westernami problém...asi. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Velmi zkráceně je to nejlepší film, který jsem za poslední dobu viděl. Konec hajpu. Směrem k Sundance festivalu jsem střílel víceméně naslepo s tím, že je tam Fassbender a je to western, tak snad. Vyšlo to a budu směrem na Utah mířit častěji. Možná právě tenhle bezinformační slepý přístup mi zajistil takový zážitek a na někoho s očekáváním by to nefungovalo, jenže takovou větu můžu napsat ke všemu. Tady to prostě klaplo. Nenapadlo mě hledat v indie-prvotině náznaky Coenovské a Jarmuschovské poetiky. A když jsem je tam viděl, udělalo to "hůůůůůůů" a bylo to tam. Nicméně raději kvůli kletbě očekávání píší znovu - "náznaky". Tohle není Dead Man ani True Grit. Fassbenderův lov začínajících indierežisérů (Frank, Slow West) mě nadchnul a doufám, že bude mít dlouhého trvání. Žeru ho! Lov i Fassbendera. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Trochu coenovské (v kratším vydání by se Slow West pěkně hodil do Balady o Busteru Scruggsovi), trochu jarmuschovské (mám na mysli samozřejmě Mrtvého muže), příjemně krátké a krásně atmosférické vyprávění vcelku prostého příběhu, což pro mě ale není vada. Postavu Michaela Fassbendera by před nějakými čtyřiceti až padesáti lety hrál Clint Eastwood. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (4)

  • Rose vo filme Jayovi cituje Rómea a Júliu od Shakespeara: „These violent delights have violent ends.“ Týmito slovami brat Vavrinec žiadal Rómea, aby miernil svoju lásku k Júlii a varoval ho pred následkami. (denulik)
  • Natáčanie začalo 21. októbra 2013 na Novom Zélande. Pokračovalo v škótskych horách a v Colorade. (chesterko)
  • Film se natáčel na Novém Zélandu. (ČSFD)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama