Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 2

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (68)

tlesk 

všechny recenze uživatele

Daleko od lidí do sebe umě kloubí nejen prvky dramatu a válečné tématiky, ale i filmového westernu. Místy může působit lehce rozvlekle a získat tak příchuť nudy a nezajímavosti. Jeho největší kouzlo tkví v melancholické atmosféře a hlavní myšlence, jež se line celým filmem až k (ne)symbolickému rozcestí… A na samém konci, kdy by se snímek mohl nakrásně svézt do propasti zbytečného patosu, jen zlehka zatančí na hraně. A zanechá ve vás pocit, že jste viděli příjemný a nepříliš složitý film, jenž veškerou svou hloubku předkládá v náznacích a prostřednictvím dua kvalitních herců klade důraz na to, že cenit si života kohokoli, není slabostí. Více zde: http://nafilmu.cz/2016/04/recenze-daleko-od-lidi-2014/ ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jen film plný prachu, ale i pod ním se dá zahrát velké divadlo. Tichý film, plný malých gest, ale když je všechny nasčítáte, dostane se vám něco pěkného, i když na to budete muset vzít prachovku. Viggo Mortensen v roli staršího, snad lze říci zlomeného, muže, který má za sebou hodně hodně věcí, ale divák se nikdy nedozví jakých, jen je mu to něžně servírováno v náznacích. Malý film, ale dá se v něm schovat. Nedoporučuji, pokud chcete nějakou oddychovku, ačkoliv věřím, že se u toho dá dobře usínat. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Popis k filmu vcelku lákavý, no na môj vkus až príliš lyrické :( Žiadalo si to viac epickosti, alebo aspoň zmenšiť dĺžku filmu (stačilo by kľudne aj na polovicu). Dlhočizné scény naprieč púštno-horskou krajinou ma teda vôbec nenadchli. Zachrániť to mohli ešte ako tak dialógy medzi sympatickou dvojicou, ale aj tých dialógov tu bolo strašne máličko. Ale aspoň ústredná dejová línia zameraná na formovanie priateľstva medzi Darom a Mohamedom bola celkom fajn. ()

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Tématika kultury koloniální doby mě zajímá, zejména její francouzská podoba. Po přečtení obsahu v podstatě už nemá cenu film vidět: je v něm obligátní humanistické poselství, krásné záběry na přírodu, zajímavý náhled na střet kultur, smutný kukuč nezlomně ušlechtilého Mortensena. Ničím nepřekvapí a zvlášť nezaujme, a to humanistické poselství je podáno trochu násilně. Prostě jeden z festiválových francouzských filmů o vztazích s jinou kulturou, kterých jsem už viděl hezkou řádku. Není to v žádném případě špatný film, prostě zbytečný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďaleko od ľudí dostáva spätne ďalší príťažlivý divácky rozmer, ak ste už videli Green Book s Viggom Mortensenom v podobnej úlohe. Teda iba na prvý pohľaď je príbeh veľmi podobný a aj obe Mortensenove potavy sú charakterovo a intelektuálne niekde inde. Ale toto porovnávanie vás bude iste baviť. Ďaleko od ľudí nám predstavuje nie príliš ružovú historickú kapitolu Alžírska a Francúzska a tí druhí z toho nevychádzajú dvakrát pozitívne. Pozitívne na filme však je, že ani alžírski povstalci nehrajú podľa morálnych pravidiel. Dozvieme sa niečo o mentalite miestnych, ktorá je nám, popravde, veľmi vzdialená, ale ich pravidlá v rodinných vzťahoch sa dajú v tomto prostredí pochopiť. Neprávom prehliadaný skvelý historický kúsok. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Keď mal Mortensen prvé stretnutie s Oelhoffenom, priniesol mu dve biografie Alberta Camusa a filmový scenár s poznámkami. Stretnutie trvalo šesť alebo sedem hodín a celý deň sa hovorilo len o scenári. (Arsenal83)
  • Favoritom režiséra Davida Oelhoffena pre obsadenie hlavnej úlohy bol od začiatku Viggo Mortensen. Desať dní po prečítaní scenára sa americký herec vyjadril kladne, prijal svoju rolu a stal tiež spoluproducentom filmu. Podobné to bolo aj s tvorcom soundtracku Nickom Caveom, ktorý režisérovi prikývol až po tom, čo mu sám bližšie predstavil ideu filmu. (MikaelSVK)
  • Alžírsku vojnu dnes poznáme pod pojmom Alžírska vojna za nezávislosť, no Francúzi v čase odohrávania sa filmu a dlho potom ju nazývali len „Alžírske udalosti“, aby bagatelizovali krvavé represie zo strany armády. (Arsenal83)

Reklama

Reklama