Reklama

Reklama

Voormanův problém

(festivalový název)
  • Česko The Voorman Problem (festivalový název) (více)
Trailer
Krátkometrážní / Komedie / Drama
Velká Británie, 2013, 13 min

Režie:

Mark Gill

Předloha:

David Mitchell (kniha)

Scénář:

Mark Gill
(další profese)

Obsahy(1)

Doktora Williamse přivolali do věznice, aby vyšetřil chovance se zvláštním trápením – věří, že je Bůh. (Festival krátkých filmů Praha)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hmm, cokoli může jakkoli otřást vírou v Boha je pro mě voda na mlýn. A to, že to je podobné Pozemšťanovi, je jak povodeň. Ano, bylo to špičkově vymyšlené, zahrané a natočené, nicméně mi tam klasicky jako u většiny kraťasů chyběla větší stopáž, která by tu myšlenku dovedla k dokonalosti. Tak jako tak je to ale bezvadných 13 minut. 90% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tady se mi podařilo zkouknout kraťas v češtině, který tu má docela vysokou známku. Tahle hříčka má dobrý jednoduchý nápad i zpracování, ale nějak mě přijde, že jsem něco podobného už někde viděl a pointa mi nepřišla tak zajímavá, a proto mu nedokážu dát vyšší známku. Navíc proč by měl bůh o své podstatě přesvědčovat kdejaké smrtelníky ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Chcete-li vidět něco, co si během dvanácti minut s přehledem nonšalantně vytře prdel užvaněným devadesátiminutovým Pozemšťanem, neváhejte! Geniální ukázka militantního kreacionismu otráveného věčného Strejce. Pokud by byl opravdu takový, začnu dobrovolně věřit a na dovolenou jezdím vlámovat do Valonské laguny. Je to mezi Holandskem a Francií. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hezká hříčka, dobří herci, jenže trochu slabé, s minutovou diskusí a pointou až moc triviální a nedůstojnou... je jasné, že hype dělá své, nicméně opět jako zatím všechy pokusy na toto téma (ano, včetně Pozemšťana) povrchní, na úrovni seminárky z filosofie na některé univerzitě sponzorované eurodluhem... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Solipsismus se píše jen s jedním L, doktore.“ Taková milá filmová překvapení mám nejraději! Tím spíš, že se jedná v podstatě o nenápadný, krátkometrážní snímek. Voormanův problém je děsivý, mrazivý, zlomyslný, cynický…ale samozřejmě ze všeho nejvíc třeskutě zábavný. Na poli pouhých cca 13 minut je maximálně efektivní, stačí vystavět fungující příběh s neméně zvládnutým, zneklidňujícím závěrem, a prakticky co věta, to zábavná narážka. A ten „vězňův“ téměř neustále přítomný šibalský, poťouchlý úsměv…skvělý casting, a to jak v případě Toma Hollandera, nudícího se Boha, který tráví svůj čas hledáním pobavení v lidech, tak v osobě Martina Freemana, těžko si představit lepšího představitele průměrného, nevěřícího a racionálně (přízemně) smýšlejícího psychiatra. A nechybí ani trocha toho zeměpisu (pobaví nejen v Belgii)…Milerád nadhodnotím a přiklepávám 5*. „Já jsem Bůh od chvíle, co tuto profesi vykonávám.“ - „Chápu. Co vlastně ta vaše profese obnáší?“ - „Neustálá údržba. Především.“ ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Roli Voormana nabídli Kevinovi Spaceymu, ten, přestože se mu scénář velmi líbil, musel odmítnout kvůli nabitému diáři. Oslovil však svého přítele Toma Hollandera, jenž roli přijal. Díky Hollanderovi se poté k obsazení připojil Martin Freeman, který si zahrál roli doktora Williamse. (jezurka42)
  • Herci přijal své role bez nároku na honorář. (jezurka42)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama