Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři varšavští maturanti, Alek, Zośka i Rudy, plánují začít dospělý život. Jejich plány boří vypuknutí druhé světové války... 
Film je natočen podle stejnojmenné knihy Alexandera Kamińského o činnosti skautského odbojového hnutí v období nacistické okupace Polska. (kamals)

Recenze (29)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Polská reakce na odbojářské skupiny fungující na území Polska během druhé světové války, která, z filmařského hlediska, těží hlavně ze série scén, kde Gestapo poměrně brutálně mučí jednoho z místních skautíků. Samozřejmě to ale není jenom o tom. Film je svižně natočený, dynamický, obsahem hodně zajímavý. Určitě kousek, který v rámci dramat z druhé světové války jen tak nezapadne. A v rámci polské kinematografie už vůbec ne. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný film o protinacistickém odboji polských skautů. Kromě několika odbojových akcí zaujmou drsné scény mučení zajatého skauta. Kameny na pevnost jsou opravdu lepším počinem než Město 44, které se věnuje Varšavskému povstání z konce léta 1944. I o českém skautském odboji by se dal natočit pěkný film. Odbojová organizace Zpravodajská brigáda (ZB) přezdívaná jako "Zbojníci" prováděla od roku 1943 úspěšnou špionážní činnost a v květnu 1945 se mnoho jejích členů zapojilo do Pražského povstání. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na příběhu dvou hlavních hrdinů, skautů Rudyho a Zośky, je popsána historie polského protinacistického odboje. Mladí mají horkou krev, chtějí bojovat, často za každou cenu. Dospělí jsou zase pomalí, těžkopádní, snažící se s okupanty spíše dohodnout. Ale Poláci bojovali, bez ohledu na věk, pohlaví a postavení. Byli pro esesáky a gestapáky velmi těžkým oříškem. Tento film se bude určitě líbit chlapcům, případně mladým mužům. V postavách statečných skautů se jistě mnozí najdou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tři hvězdy, ale vůbec nevím proč. Prostě jsem se s tímhle filmem nesrovnal. Nešlo mi to nijak dohromady. Šlo především o akční film, pro který se činnost hacerské (skautské) skupiny ''Szare Szeregi'' přímo nabízela? Nebo oslava hrdinství mladých skautů, jejichž cílem byla akce? Nebo to bylo o tom, jak účelně spojit příjemné s užitečným a komerční cit s národním citem? Nebo vzpomínka na minulost, která se v této formě už nebude opakovat? Babo poraď! Pozn.: Nikde jsem se nedočetl, z jakých vrstev se hacerská mládež rekrutovala. Ve filmu to vypadalo na samé intelektuály, kteří chodí do stejné třídy na gymnáziu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sbírka pro armádu byla v roce 1939. Tehdy jsme dali dost.“ - „Tati, nikdy není dost!“ Mladí sabotážníci řídící se heslem „Buď připraven!“ a čekající na to, až je Zemská armáda zavolá, jsou přesvědčeni, že právě oni vědí, jakým způsobem se vypořádat s okupanty. Tato nedochůdčata spojují vztek, sebevědomí, odvaha, diletantství a také naprostá nezodpovědnost. Jejich riskantní akce čítají ztráty nejen z vlastních řad, ale i civilního obyvatelstva (a také těch nejbližších). A nepřítel si tyhle záškodnické akce nenechává líbit…Už režisérovy Sviňky mě zaujaly. O pět let mladší Kameny jsou odlišného ražení. Akční, sebevědomé a „cool“. Vlastně bych tohle dílo čekal od mnohem mladšího režiséra. Tak či onak, až na konec (zaváhání) a některé scény až příliš na efekt, jde o poutavou podívanou, která nabízí solidní odbojářské scény stejně jako ty emoční (s bonusem v podobě „výživných“ pasáží mučení). Vidím to na slušné 4*. „Ať živí neztrácejí naději, když je jí třeba.“ - „A když je jí třeba, na smrt jdou postupně. Jako kameny, které Bůh hodil na opevnění.“ ()

Galerie (88)

Zajímavosti (12)

  • Ve snímku podplukovník Jan Kiwerski (Andrzej Chyra) vydává rozkaz k osvobození vězňů v rámci Akce pod Arzenalem u Paláce Staszica. Ve skutečnosti se tato akce odehrála u Institutu Hluchoněmých. (majky19)
  • Skauti se proslavili nejenom drobnými sabotážemi, ale i velkými záškodnickými akcemi, účastí v boji v rámci Varšavském povstání, ale i svým nezlomným postojem v dobách stalinistického teroru. (majky19)
  • Ve filmu rovněž můžeme zaregistrovat scénu, v níž je velitel SS Ewald Lange (Wolfgang Boos) zastřelen na schodišti domu, v němž bydlí. Ve skutečnosti byl však zastřelen na ulici Wiejska u Třech Křížů. (majky19)

Reklama

Reklama