Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 4

Recenze (233)

Botič 

všechny recenze uživatele

Emancipované princezny, králové posedlí animatronickými nestvůrami a postavy toužící po lásce, mládí nebo rodinném poutu v dechberoucích příbězích bez šťastných konců. Matteo Garrone si vystačí s minimem slov, zato nechává diváky strhnout neuvěřitelnou výpravou a místy je trýzní tak akorát bolestivými výjevy, z kterých není dobře po těle. Malý zázrak, který by měl sloužit českým tvůrcům jako ukázka toho, že i dnes mohou vznikat epické pohádky bez CGI. Ano, koukám na tebe Tomáši Krejčí. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Komentář píšu při poslechu závěrečné skladby a mé nitro plesá a volá nahoru do hvězdného, podzimního nebe "notyvo(píp)le!" Nekecám. Nemůžu si pomoct, ale po počáteční mírné skepsi jsem nadšená až na půdu. Nic podobného jsem doposud neviděla. Pohádka pohádek jenž stopro není určena dětem! Nahotinky, erotika, zabíjení, slaboduchost nebo mňamózní závěr boje o život s jedním zlobrem, který mi, pravda, málem vrátil večeři zpět na talíř. Celkově bylo vše tak nějak ... dokonalé. Skutečně velice nezvykle natočená fantasy. Tichá, plíživá, děsivá. Nečekejte kýčovinu, nečekejte nic extra výpravného, ponořte se do tajemných a krapet bizarnějších příběhů třech království, jenž podkresluje zajímavý hudební doprovod. Chviličku jsem měla díky střihači v obrazech zmatek, ale brzy jsem se zorientovala. Napsat, co se mi na tom filmu líbilo nejvíc, nejde. Počínaje Salmou jako black queen a příšerou noci v jednom, mysteriózním prorokem v kápi, konče třeba dvěma jednoduchými sestrami, z nichž jedna zjistila, že každé kouzlo jednou skončí a druhá, že stáhnutí z kůže nutně hned neznamená návrat mládí. Doporučuji. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

V letošním italském souboji těžkých vah Sorrentino - Garrone tentokrát výrazně vyhrál pohádkář. Úchvatně ošetřená produkce - kostýmy, lokace (ty hrady!), kde je už od úvodní jízdy kamery vidět péče, která byla každému detailu věnována. Praktické efekty, kde opravdu ožívají pohádkoví tvorové a ne jen shluk CGI, vám vykouzlí úsměv na tváři. Film je to opravdu odvážný, nečekaně fyzický a rozhodně ne pro děti. Kombinace krásy a ošklivosti, elegance a bizarnosti. Fantastický Desplatův soundtrack. Příběhy bych si sice představoval lépe dramaticky sevřené, hlavně ve finále - teď nemluvím o pomalém tempu, to mi vůbec nevadilo, naopak - ale vem to čert. Přeji komerční úspěch, ať se podobných pohádkových projektů dočkáme i v budoucnu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby veľmi zaujímavý, zvláštne pôsobiaci snímok. Pokiaľ sa nájde divák, ktorý si o filme nezisťuje žiadne podrobnosti, respektíve minimum, lebo má rovnako rád "prekvapenia" ako ja ;) mal by vedieť, že titulok tohto počinu mierne mätie. Nie je to veľmi určené kategórii (14 -) ako to bolo napríklad v prípade "Janka a Marienky". Čakal som že to bude vzhľadom k zaradeniu do uvedených žánrov takpovediac "tuctovka", no odstupom času ma rozvíjanie samostatných príbehov v kombinácii so svojskými prvkami akurát utvrdilo, že niečo obdobné by som skôr očakával z Japonska či Kórei (zrejme mám málo skúseností). Každopádne nenudil som sa, film ma bavil a takpovediac vnútorne poháňal k záveru s očakávaním, ako sa to všetko skončí. Z pohľadu horor žánru tu toho človek priveľa neuvidí, pričom hlavným pilierom je jednoznačne fantasy story obohatená o zvláštnosti ktoré rozhodne nemusia sadnúť každému. Popravde som naozaj prekvapený, že sa tento film dohrabal na úroveň až takmer 70%. S Garrone-m nemám doposiaľ žiadne skúsenosti. Mám dva jeho filmy v poradovníku, no a po tomto čo predviedol v "Pohádke pohádok", som naozaj zvedavý na jeho čudesnú originalitu i v ďalších snímkoch. Tak uvidíme. A aby som nezabudol :) za "toto" - 65% ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co říct... Možná jen "Si ze mě někdo dělá prdel, ne?" Tolik pro mě naprosto nechutných momentů, kdy jsem měla velké problémy vůbec udržet zrak na obrazovce, aby se mi neudělalo blbě (ano, jsem slabší povaha). Na druhou stranu rozhodně podává "pohádky" ve velmi hrubé a násilné formě... prostě pro dospělé, žádné přikrašlování, žádné tralala tralili a žili šťastně až do konce. Co tu můžete vidět? Jako každá pohádka obsahuje magické prvky... tož to je jasné, ale taky spoustu skryté i neskryté erotiky, lesbické hrátky, stahování z kůže, žraní syrového (mělo být prý uvařené... no to težko) srdce, lámání vazů, slovanského cvičitele medvědů (jakým jazykem mluvil, když říkal "sadni si" a "salut"?), potápěčský oblek, který nepotřeboval žádný přívod kyslíku, spoustu nechutných nestvůr a proměn charakterů postav... No jak říkám, tento film ve mně zanechal hodně hluboké stopy nechutnosti, ohavnosti, pocitu nevolnosti a vůbec neskutečného odporu a nikdy v životě ho už nechci vidět. Ale právě asi právě proto je tak dobrý. Sama nevěřím, že tomu dávám tohle hodnocení, ale fakt si to nejspíše zaslouží... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Scéna s kráľom Longtrellis bojujúcim s vodným drakom mala byť oveľa dynamickejšia, ale Matteo Garrone musel urobiť nejaké úpravy (napríklad záber z pohľadu kráľa), pretože drak samotný (skutočná rekvizita a nie CGI) sa pokazil, keď ho počas prestávky ukazovali Garronovmu synovi a jeho spolužiakom. (Arsenal83)
  • V titulcích je jméno italského skladatele Girolamo Frescobaldi (1584-1643) chybně  napsané. V titulcích je napsán jako Frescobladi. (Terva)

Reklama

Reklama