Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Přepis stejnojmenné české detektivky Michala Sýkory z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice. Jednotlivé případy sleduju na přeskáčku a je mi jasné, že ty banální krimi situace odlišují prakticky jen dialogy mezi Melíškovou a Krobotem. Což je ale hodně málo, pokud je každý jeden případ rozpatlaný do třech epizod. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

A to to rozhodně na tři hvězdičky ještě čtvrt hodiny před koncem nevypadalo... Policisté toť směs totální neznalosti (když právnička nezná význam čísel 666 tak asi nechodila do školy, v lepším případě tehdy možná chyběla) a bezbřehé arogance (výslech obou duchovních druhým z majorů), z níž se přece jen vymyká ženská, kterou (není divu) z toho všeho postihne infarkt (nejspíš proto, že je to táž co neznala onen číselný význam), a jeden policajt rádoby západního stylu, co má život v troskách (nezletilá dcera se zhlédla v gothicu a manželka chce odejít do US). Pro zatraktivnění přidáno prostředí katolické církve s nádechem satanismu a olomoucké přírodovědecké fakulty, která se podle zhlédnutého od doby mých studií změnila snad zcela od základů, pak jedné dívky, co si vybírala nedostupné muže, a jedné znuděné paničky... Co z toho všeho mohlo vzniknout? Bohužel tohle (chvílemi asi nechtěné retro), čemuž ale třetí hvězdičku zachránila moje milovaná Olomouc (katedrála, kaple Jana Sarkandera, Dolní náměstí, kostel sv. Michala, gymnázium Poděbradovo, etc) a jakž takž smysluplné rozuzlení. A jak si stěžuju, že knihy (a filmy) mají mít nějaké mravní poučení, tak tohle jich (a nejen pro mě) mělo hned několik, a pokud se jimi někdo nebude řídit, inu jeho smůla... ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Hmm .... tak .... buď jsem se zbláznil já, nebo Hřebejk s Jarchovským. Anebo zmagořili všichni dramaturgové v ČT ? ... Stupidní scénář, nevhodně obsazení herci kterým nevěřím ani slovo, uměle natahovaná stopáž nic neříkajícíma scénama atd. atd. ---- Omlouvám se za můj komentář po druhém dílu. Až u třetího jsem pochopil, že šlo pravděpodobně o komedii. Proto musím hvězdičku přidat (tvůrci to ale mohli avizovat dopředu, aby nedocházelo k takovým "nedorozuměním") ()

Belbo odpad!

všechny recenze uživatele

Na exorcistu do písmene sedí můj komentář k Zakázanému uvolnění. Bylo by to fajné, kdyby to byla parodie žánru. Ale ona není... A taky se mi čím dál víc dokládá mé negativní mínění o Hřebejkovi-režisérovi. Jeho předchozí tvorba byly v zásadě variace na jedno téma (s drobnými odchylkami), kterým byla podřízena autorská poetika vyprávění. Nové téma (krimi/drama) nefunguje na těch nejzákladnějších filmových atributech - na schopnosti režiséra vyprávět. Hřebejk prostě nedokázal přepnout. Neuvědomil si své limity. Možná se během dalších dvou dílů stane zázrak a ve výsledku vznikne dílu hodné dějin. Zatím je to sračka hodná kanálu. ... Druhý díl je o poznání konzistnější než první, možná zvýším na jednu hvězdu. ... Třetí díl se vrací do kvality prvního dílu, a tak není třeba měnit hodnocení. Kruhový pohyb kamery: forever... Paráda. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

2-3 / hodnoceno po zhlédnutí všech 3 dílů (předpremiéra v Atlasu) / co mi nejvíc vadilo vedle nesmyslných, přehnaných rádoby komických scén a různých nelogičností, tak to byla hudba - otravná, zbytečně dramatická v momentech, kdy se vůbec nic neděje... v rámci celku naprosto nefunguje, odkaz na Sherlocka slyšitelný, s tím problém nemám, ale když si někdo v koupelně čistí zuby a zazní smyčce jak z Psycha a nic se nestane, je to trapné / scéna ve vlaku (místo zrcadla průhledná stěna), močení u cesty a další ??!! momenty radši bez komentáře ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Dům, ve kterém bydlí manželé Pánkovi (Marek Taclík a Kateřina Winterová), stojí nedaleko centra Olomouce na staré silážní věži. Majitelem je olomoucký podnikatel Radim Králík - toto atypické bydlení s rodinou celoročně využívají. Dům, který Olomoučané nazývají Orlí hnízdo, získal několik architektonických ocenění. (Charlizee)
  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • Ve druhém dílu je během scény svědectví doktora Richarda Fořta (Martin Kyšperský) magnetofon několikrát střídavě zapnutý a vypnutý, přestože nahrávání nikdo nezastavoval a znovu nespouštěl. (milaneg)

Reklama

Reklama