Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Marek a Monika Šírovi se přestěhovali z Prahy na vesnici. Hodlali tady najít nejen lepší vzduch pro vlastního synka trpícího těžkým astmatem, ale i vstřícnější klima pro dva starší adoptované syny, kteří nezapřou svůj romský původ. Sen o svobodném "přírodním" prostoru však bere rychle za své, když postarší soused jejich syna Františka obviní z toho, že mu kamenem rozbil čelní sklo u auta. Vesničané nejsou k cizincům příliš vstřícní, soužití s otevřenou arogancí, která neskrývá chuť hnát svou kauzu až k soudu, však Šírovy dohání k neadekvátním reakcím. Marka a Moniku, odhodlané vybudovat rovnoprávné a láskyplné rodinné prostředí, navíc dovedou čas od času pořádně vytočit i samotní kluci. Mezi křehkým zázrakem lásky a strachem z nenapravitelných chyb se rodí rovnováha všedních dní. Střídmé komorní vyprávění nabízí otevřený pohled na otázky všednodenní tolerance a ekologie rodinného i společenského prostoru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (156)

markotter 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film, ale chybělo mi u něj větší rozpracování vedlejších postav - třeba chlapík s dodávkou ("kámoš" Franty) tam takhle byl úplně zbytečný. A dle mého, pokud někdo ve vsi rozpoutá takovéto xenofobní nálady, tak zaručeně nezůstane sám. Moc se mi líbili Špalková s Trojanem a František, ostatní dětští herci bohužel tak dobří nebyli a jejich deklamování dost tahalo za uši. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil, myslím, že dokonale vystihl problém dnešní doby - rasovou diskriminaci. Já osobně Romy moc nemusím, ale v tomhle filmu jsem jaksi stála při nich. Byli to sice parchanti, ale zase ne moc a ten dědek byla příšerná postava. Ne jako špatně zahraná, ale když si takového člověka představím ve skutečnosti, pak je mi odporný, ale bohužel takoví lidé jsou... Je to také smutný film, ale dobře natočený a navíc mě i jaksi vnitřně obohatil. ()

Reklama

Mr.Shock 

všechny recenze uživatele

Vyzdvihl bych výkon Petry Špalkové, kterou jsem viděl hrát i naživo - v Praze v Pygmalionu byla v roli Lízy Doolitlové naprosto vynikající... A ve Smradech byl její výkon neméně zajímavý. Trojan nedostal tolik prostoru, niméně pracujícího otce vystřihl bravurně. Moc pěkný film, který se netváří nijak skvostně, ale má "něco do sebe" . ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Občas to bylo trošku mimo mě, třeba jak šla ta mátina rozbít okno tomu sousedovi, protože takhle se věci řešit nedají a jen maximálně dají tomu člověku důvod. Ale jinak to byl docela zajímavej pohled na to, jak se žije. I když tu rodinu bych těm rodičům nezáviděl, protože takových starostí, to je na předčasnej hrob. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Diaľnica, ktorá rozdeľuje a most, ktorý nespája. Dva svety blízko seba v hlavách rôznych ľudí, ktorí majú celkom odlišný prístup k tolerancii. Priznám sa, že ani ja nezdieľam prístup adoptívnych rodičov, ich svet bol vykreslený dosť zidealizovane, ale chlapci hrajú svoje role so zanietením a ani ten najmenší nebol slabý. Netradičný zaujímavý film. –––– Dneska nás měl Pánbůh hrozně rád. Akorát nám to dal nejdřív sežrat. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Autobusová zastávka nacházející se na návsi obce byla postavena pouze pro potřeby natáčení, Obě skutečné autobusové zastávky v obci totiž leží na hlavní silnici, která přes náves nevede. (ČSFD)
  • Detailněji a bez příkras se věnuje autorka scénáře Tereza Boučková své rodině v knize „Rok kohouta“. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno