Reklama

Reklama

Zánik

  • Španělsko Extinction (více)
Trailer

Svět ovládla zombie apokalypsa. Při přesunu lidí na letiště je jeden z autobusů napaden. Jack (Jeffrey Donovan) cestuje se svojí manželkou, dcerkou Lu a přítelem Patrickem (Matthew Fox). Bohužel jeho manželka útok nepřežije. Po devíti letech se ocitáme uprostřed další zkázy. Na Zemi vládne tuhá zima. Vypadá to, že přežilo jenom velmi málo lidí. Jack s Patrickem, ač sousedi, se nestýkají. Zombie se adaptovali na zimu a jdou si pro ně. (PROCESOR)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

heyda 

všechny recenze uživatele

Já měl narozdíl od vás velmi nízké očekávání, o to víc jsem byl překvapený, že sleduju horor, kde herci skutečně hrají a jsou schopni ukázat silné emoce, navíc příšery byly fakt parádně zvládnuté. Samozřejmě, že občasný digitál to kazí a že rodinný trojúhelník působí trochu směšně, ale na druhou stranu skvělá mrazivá atmosféra a velmi schopný kameraman tomu dávají přidanou hodnotu a vzhledem ke zdejší kritice se tohoto filmu naopak zastanu. Doporučuju! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Celkom sympatický príspevok do nízkorozpočtového postapokalyptického žánru, ktorý sa navyše snaží aj o čiastočné oživenie, ale nakoniec sa neubránim silne rozporuplným pocitom. Úvodné minúty rozhodne navnadia, je to správne napínavé a dynamické, ale následne predsa len cítiť nevyužitý potenciál. Určite chválim zasadenie deja do zimného obdobia, aj keď jeho dôvod mohol byť aspoň vysvetlený, lenže nanešťastie sa to až na občasné krátke výjazdy za zásobami odohráva výhradne na jednom mieste. Ani toto by nemusel byť nutne problém, plno filmov a aj z tohto žánru funguje ľahko aj takto, lenže tu sa dej venuje trojuholníku postáv, ktoré sú síce sympatické a dokonca tvorené dvomi známymi a slušnými hercami, ako Matthew Fox a Jeffrey Donovan, ale správajú sa nanajvýš podivne a nepravdepodobne, dokonca by niečo podobné mohlo byť použité aj v nejakej paródii, dvaja susedia, ktorí si roky robia problémy v apokalypsou zničenom svete, v ktorom pritom nevedia o nikom inom mi prišlo úplne absurdné. Ale aj tak to má predsa len niečo do seba, keďže sa v pravidelných intervaloch vždy nájde aj niečo zaujímavé, napríklad prvé videnie netvora, prípadne dojemné, ako strata psa a napriek nadpriemernej dĺžke sa mi na to pozeralo až prekvapivo dobre. Veľmi rozporuplne pôsobia samotné netvory, v úvode sú to klasické zombie, takže to je bez problémov, ale tá neskoršia vývojová fáza má síce skvelý vzhľad, takže už len ním si vie nejaký čas získať rešpekt, pričom tých pár krátkych scén v priebehu s ním sa mi celkom páčilo, ale sklamalo ma finále. Síce natočené je to dobre a akčne, ale po stránke logiky je to celé úplne mimo a navyše netvory nakoniec pôsobia omnoho menej nebezpečne, než klasické zombie. Takže tu som mal skutočne celý čas pocit, ako by si tvorcovia sami hádzali polená pod nohy. Obsadia slušných hercov, ale urobia z nich hlúpe postavy, vymyslia, alebo skôr prevezmú, predsa len tá inšpirácia Pádom do tmy je neprehladnuteľná zaujímavé netvory, no urobia ich neschopnými, zasadia dej do zaujímavého obdobia, ale nechajú ho odohrávať sa na minimálnej ploche a takto by som mohol pokračovať. Ale nebudem zbytočne kritický, tých kladov je tu predsa len dosť a na to jedno pozretie sa mi to celkom páčilo. 65% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Komorní, až minimalistické drama o přežití je zasazeno mezi dvě akční scény. Tenhle typ zombiefilmů mi dokonale vyhovuje, páč řežby jsou taky fajn, jenže co jiného v nich vymyslet, že? Pořád sice nemůžu u novodobých zombiáren přijmout, že někdo, potácející se mezi životem a smrtí, je rychlejší než živí - dle mne nesmyslný blábol, ale nechť. Zajímavým prvkem je evoluce nemrtvých. V některých současných filmech se zombie vyvíjejí spíše směrem k jakési inteligenci, zde naopak mutují v monstra, co se maximálně přizpůsobují přežití. Všude je sice sníh a zima, ale nikde jsem nezaznamenal, že takto vypadá celá planeta. Navíc přeživší se až tak moc nechrání, tudíž teploty pod nulu příliš neklesají (jinak by pes i průměrně oblečená dívenka museli umrznout). Scény s rockovou hudbou mi připomněly Mars útočí!, což jsem odkýval s lehkým úsměvem. Jedna z nejsilnějších scén je Patrick+pes+monstrum. Slušivá kamera, obstojné herecké výkony, rozkošná monstra (že by inspirace v 30 dní dlouhá noc?) a solidní hudba. Taková malá milá fajnovka! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Španělskou distribuci mám docela rád a už několikrát se stalo, že mě příjemně překvapila (viz první dva díly REC ). Navíc režisér Vivas už pro mě zas až tak velkou neznámou není a ani tentokrát mě vyloženě nezklamal. Zánik sice zapadl do šedého průměru filmů se zombie tématikou, ale nikterak jsem z něj nebyl zhnusený a dokonce jsem tu narazil i na několik momentů, které se mi docela líbili. Zajímavý začátek je však přerušen poněkud nudnější prostřední pasáží, která spíše než horor připomínala ponuré rodinné drama. Naštěstí tu byla alespoň pěkná krajina a občas došlo i na několik vzpomínkových scén, které alespoň částečně doplňovaly děj. Když už konečně došlo na akci, byl jsem docela překvapený (mile). Vylepšení nakažení nevypadali vůbec špatně a konečně se na scénu dostavila i slušná atmosféra. Některé situace sice byly dost kostrbaté a došlo i na nelogické kopance, ale Vivas dokázal ukočírovat své choutky a vše se nezvrhlo v nechutnou přehlídku žánrového klišé. Nemám totiž zrovna v oblibě neohrožené a nesmrtelné hrdiny s nekonečnými zásobníky. No a ani herci si nevedli zas až tak špatně. Takže pokud bych měl přejít ke konečnému ohodnocení, tak si tento evropský kousek zaslouží průměrné hodnocení zcela po právu. 50% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa zbaviť dojmu premárneného potenciálu. Mám rád filmy s kombináciou ľadová atmosféra-opustenosť-zombíci. Tu sa žiaľ darilo len tej atmosfére, tá bola veľmi dobrá. Chcelo to však zaujímavejší príbeh a viac hororových prvkov. Začalo to dobre, ale potom sa to dostalo do roviny nudnejšej vzťahovej drámy otec-dcéra, kde takmer všetky problémy vyvierali z prirodzenej detskej nevedomosti a zvedavosti. Navyše zombíci mi hrozne pripomínali podzemné príšerky z filmu Descent (2005) - biele, zubaté, vychrtlé a slepé. Koniec so sebou priniesol niečo málo dlho očakávanej akcie, čo určite potešilo, menej ale už samotné uzavretie príbehu, ktoré mi prišlo halabala odbité. Milovníci snežnej postapo atmosféry si prídu na svoje, ostatní budú sklamaní. 65/100 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Přestože vládne arktická zima, nikdo si nebere ponožky. (PROCESOR)
  • Film měl pracovní název Welcome to Harmony. Tvůrci zvažovali, že se tak bude jmenovat i po dokončení. Nakonec se však rozhodli pro název Extinction. (Terva)
  • Natáčelo se v maďarském městě Budapešť. (Terva)

Související novinky

Španělé, kam se podíváš

Španělé, kam se podíváš

16.02.2014

Španělská kinematografie se v posledních letech díky několika talentovaným tvůrcům s velkými hity stala velkým dodavatelem kvalitních hororů a thrillerů. Tento trend se dále rozvijí s tím, že přední… (více)

Reklama

Reklama