Reklama

Reklama

VOD (1)

FREE TO PLAY je celovečerní dokumentární film, který sleduje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje The International ve hře Dota 2 o jeden milion dolarů. V posledních letech se stal e-sport jednou z nejrozšířenějších forem kompetitivního sportu a turnaj o jeden milion dolarů tak nejenže změnil celý herní svět, ale i životy elitních hráčů, kteří se jej zúčastnili. Tento film od společnosti Valve zachycuje problémy a oběti, které musejí hráči na profesionální úrovni podstoupit, aby se stali těmi nejlepšími.
(oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie som síce hráč DOTA, resp. ani žiadnej MMORPG hry (dokonca ani takého obyčajného Farmville), ale za PC/Playstation hráča sa rozhodne už dlhé roky považujem (avšak nie týchto nekonečných onlineoviek). S joystickom a klávesnicou v ruke som v 90. rokoch vyrástol a vôbec sa nebojím priznať, že ma to drží do dnes. Preto sa mi ako hráčovi páči v dokumente prezentovaná myšlienka, že by hranie hier malo byť považované za šport ako je tomu napríklad v Číne, kde majú profesionálni hráči aj svoju hŕstku (teda v Číne skôr poriadnu hrsť) fanúšikov. Avšak samotný dokument Free to Play skôr ako k tomu skĺza do vykalkulovanie reklamy na spoločnosť Valve a je akousi zidealizovanou obhajobou takého až závislého hrania. Tu zachytené príbehy/osudy jednotlivých hráčov sú totiž na hrane s normálnosťou a všetci prezentovaní účastníci tohto miliónového turnaja mi úprimne prišli zrelí skôr na návštevu psychiatra (a to myslím so všetkou vážnosťou) ako hodní akéhokoľvek obdivovania. Mohla to byť fajn promo reklama na e-sporting, takto to je skôr prezentácia hráčov, ktorí sú skôr mierne narušení jedinci s neusporiadanými životmi ako skutoční profesionáli. Škoda, pre DOTA hráčov bode tento pohľad z druhej strany určite zaujímavý, ale tak nejako netuším kto iný by ho mohol oceniť. V tomto prípade ťažko hodnotiť. Nie som z toho ani nadšený, ale ani ma to vyslovene neotravovalo kvôli triezvej stopáži. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený dokument, který si nezadá s jinými podobnými sportovními dokumenty. Pokud se vám nezdá spojení hraní počítačových her a sportu, je právě pro vás tento dokument určen. Není o hrách samotných, spíše je o celosvětově vzrůstajícím fenoménu hraní. V některých zemích je hraní dnes už populárnější než třeba fotbal, pro mnohé je vysněným povoláním a z těch nejlepších hráčů jsou celosvětové celebrity. K zajímavému obsahu se přidalo i dobré zpracování a výsledkem jsou pro mě čtyři hvězdy. ()

Reklama

filip.novak 

všechny recenze uživatele

'Free to Play' skrývá již v názvu pozvánku k volnému přidání k hráčské komunitě. Mírné problematizování profesionálního hraní slouží jen k posílení pozitivních motivací postav, které skrze píli a možnost danou společností Valve dosáhnou toužených životních cílů. Dokument je chytře vystavěnou ideologickou obhajobou "hardcore" hraní a reklamou na produkty společnosti Valve, která film produkovala. ()

CiPR 

všechny recenze uživatele

Jako hráč Doty 2 jsem byl naprosto omámem, jak vypadá pro gaming například v Číně. Fascinujcí a ohromujcí. Osudy hráčů, kteří na sobě tvrdě makali, aby to dotáhli na vrcholovou úroveň a mohli si hraním vydělávat velké peníze. Dendi, Ukrajina, opět na konferenci nezklamal svým obvyklím humorem. // 80%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Le Reportage from Other Side of Kосмос ~ Ultra reklamní promo se skutečně vykalkulovaným scénářem, vpravujícím do příběhu a zachyceného dění osudy hráčů na ta naprosto přesně cílená místa. Jasně, je to přestřelený a netvrďte mi, že jste při těch příbězích hráčů neměli myšlenky na to, že ti lidé nejsou normální. Ale fandovskou základnu to zjevně má a je putna, jestli jde o CS, UT, DOTA nebo Farmville, má to svoje diváky, svoje sponzory a bezesporu svůj vesmír. Stejně jako kterýkoliv jiný vesmír vážněji myšlené zábavy, která přerůstá v něco ještě víc. Nesouhlasím s řečeným, že se e-Sporty stanou oblíbenějšími než třeba fotbal - na to je svět ekonomicky a technicky furt slabý (čti: je to sci-fi), ale to byly svého času i Verneovy vzducholodě ;) ~ A mimo to, zpracované je to fakt umně. ()

Zajímavosti (1)

  • Free to Play bylo vytvořeno přímo společností Valve software, která vytvořila hru "Dota 2" a organizuje The International, o kterém film pojednává. Toto je první film této společnosti. (Jantar2)

Reklama

Reklama