Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dlouhou chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že styl tohohle filmu je takový jaký je schválně a že se tudíž nejedná o nějakou trapárnu pro týnejdžry se sexy vystajlovanejma modelama v hlavních rolích, protože Tom je po dvaceti letech v pakárně nepravděpodobně vysportovanej a vysolárkovanej a Lynn má svým xichtíkem i projevem hodně daleko k nonkonformní holce z donáškový služby. K žánru "psychologický / thriller / horror" by se ještě patřilo připsat něco jako "popkulturní a lehce artová černá komedie". A jakmile jsem se s neotřelým filmovým jazykem Deliria smířil, začal jsem si ho v tu ránu dobře užívat. A přiznávám, že až do finále jsem si nebyl úplně jistý v tom, co jsou hrdinovy halucinace a co je realita, i když rozuzlení je paradoxně vcelku předvídatelné a fádní. Minimálně vizuální stránka, režie a zvláštní "coenovská" atmosféra však film posouvá do solidního nadprůměru. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý psycho horor... chlapík sa po 20 rokoch v blázinci vracia do opusteného rodinného sídla a vzhľadom na to, čo prežil začne mať čoskoro vidiny a halucinácie. Problém je, že po čase už ani on, ani vy neviete, čo je halucinácia a čo skutočnosť. Iliadis sa skutočne šikovne zahráva s ľudskou mysľou a pridáva do príbehu stále väčšie napätie, atmosféru a nečakané zvraty. Čakal som úprimne nejakú blbosť, takže som príjemne prekvapený. Nadpriemerný thriller... 70 %!! ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Škoda a opět, promarněný potenciál, jako film má několik vydařených věcí, které stojí za vypíchnutí. Dost se jich točí kolem otce, jeho kamer, tajných chodeb, fetiše a i toho co schovává v domě, nemluvě o hafanovi, který je nebo neni. A to je otázka, kterou si budete pokládat, větší část filmu, co je skutečnost a co ne, přitom výše zmíněné věci, filmu propůjčovali až démonickou auru. No a pak se to zvrtlo a skončilo to přesně tak, jak si to všechny ženský v sále přáli. On DiCaprio, chtěl asi tak nějak navázat na Shutter Island, nepovedlo se. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

(POZOR, TROLEJ) Na můj vkus docela psycho lekačka, nakonec ale aspoň s celkem racionálnim rozuzlením a vlastně asi i docela hepáčem. Trošku mi to srážej nevysvětlitelný nebo nedoladěný chyby, jinak to ale vůbec špatný nebylo - i když žánr to nikam neposouvá, nic novýho to moc nepřináší a život to asi taky úplně nezmění, i tak je ten film slušnej. Upřímně řečeno mi bylo Toma fakt líto, zažívat něco takovýhodle může bejt docela na kulku; navíc ještě s tak idylickou rodinkou v zádech, jako měl on. Mimořádně mě ale těšila postava tý jeho holky, Lynn (Genesis Rodroguez je mimochodem fakt stylový jméno) - nejen, že se na ní dobře koukalo, navíc ale byla schopná sympaticky přiložit ruku k dílu (nebo spíš k židli) v tom rodinnym sklepnim finále, takže to celý nepůsobilo jen pitomě a jako kdyby scénář psal nějakej blbeček chtě všechny vydat zlounovi na porážku (samozřejmě je další otázkou, jak by se kdo v takovejchhle situacích asi choval a co je vlastně přirozený, ale vodevr, to v tomhle filmu asi úplně řešit nemáme). WTF moments: Telefon v baráku je ze sklepa slyšet krásně, ze shora ale nic slyšet neni? Proč ta matka nevolala neustále, když už jí muselo dojít, že tatík to před pár dněma zabalil? A taky takový věci jako až moc zlá a úchylná dohlížitelka, až moc na efekt ve tmách se zjevující bratříček apod. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Mě to teda vůbec nebavilo, ani trochu. Hlavní hrdina není zrovna dvakrát sympaťák a to všechno, co se tam děje, šlo nějak mimo mě. Pár klasických lekaček a jinak nic zajímavýho, krom toho ta celková zápletka byla, řekněme, divná. Pro mě teda naprosto zbytečnej film, dokonce se divým zdejšímu relativně vysokýmu hodnocení. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Více než 7 milionů hospitalizovaných Američanů každý rok trpí deliriem. (griph)
  • Podle aktivity Deliria dělíme na tři druhy: furibundní – s velkým motorickým neklidem, bladní – bez neklidu a musitující – na základě pohybů vykonává pacient drobné automatické pohyby (třebaže si myslí, že „čistí“ povlečení). [Zdroj: upsychiatra.cz] (Varan)

Reklama

Reklama