Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 3
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (487)

claudel 

všechny recenze uživatele

Zatímco rok 2014 byl na výrazné mužské herecké výkony v hlavní roli v českých filmech skoupý, v březnu 2015 můžeme rovnou hovořit o dvou, vedle Matěje Hádka exceluje Karel Roden ve Fotografovi. Je to velmi dobře natočené i zahrané, Karlu Rodenovi zdatně sekunduje Marie Málková a za pochvalu určitě stojí rovněž výkon Zuzany Vejvodové ve vedlejší roli. Na můj vkus je to možná trochu dlouhé, ale rozhodně jsem se nenudil. Spojení Pavlásková-Roden zkrátka a dobře funguje a asi bude fungovat i nadále - v Rothových Pražských orgiích určitě bude hrát Zuckermanna, pokud tam nebude problém s věkem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Autor jako já je idiot, autor ničemu nerozumí, autor tvoří z jakési nutnosti, aby pak za svoje snahy dostal před tlamu." Já s tím souhlasím, protože přesně tak vidím pinďourem myslícího Jana. Stejně tak je mi nesympatická jeho příbuzná Sára, takže ve sporu těchto dvou se stavím na stranu kohokoli třetího. Nicméně sexuální narážky nebyly špatné, Rodenova exhibice rovněž a další pozitivum jsem mezi těmi obřími zadnicemi nenašel. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jsou umělci, jejichž dílo nelze extrahovat od jejich osobnosti.. Saudek jako nezodpovědné dospělé dítě s pozérskými sklony z toho vychází trošku samolibě, obzvláště když si prostřednictvím filmu vyřizuje účty s osobou, která mu do ateliéru přinesla špatné světlo. Dramaturgie je bohužel pevná jak sádelnaté hýždě některých Janových modelek, takže to na tři hvězdy musí vytáhnout Roden, který pro postavu, kterou ztvárňuje, získal do jisté míry něco, v co jsem vůbec nedoufal. Mé sympatie.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pro mně velké překvapení. Nečekala jsem nic (pozitivního) a bavila jsem se. Čekala jsem znechucení, perverzi a dostalo se mi docela hodnotného kulturního zážitku. Nejsem žádný extra obdivovatel Jana Saudka a o jeho rodině toho moc nevím. Každopádně film mě vůbec nezklamal a jsem ráda, že jsem ho (opožděně) viděla. Jediné, co trochu bilo do očí je srovnání vysoké postavy Karla Rodena a nízkého vzrůstu J. Saudka. Karel Roden však svou roli zahrál výborně, takže jsem výškový rozdíl prominula. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Pravdu těm lidem nemůžeme říct, to by byli zklamaní...". Chceš Saudka...a dostaneš ho. Děcko v důchodovém věku s geniálním talentem pro umění fotografie, a toužící po mohutném obětí. Absence zodpovědnosti nad vlastním životem, co na srdci, to na jazyku - "Vy máte bobra..." - člověk plný touhy, perzekvovaný, oslavovaný i milovaný. Dobová pražská bohéma a jejich představa o užívání si života. Osobně nechci bulvární plky, ale obraz jeho osobnosti, kterého se mi dostalo. Až na tu délku. Ta zatlačuje snímek do určité monotónnosti - potemnělý ateliér plný velkých pozadí. Někteří druhořadí herci byli pro mne také dost rušivým elementem - přítomnost Jílkové byl opravdu risk, který se, podle mě, nevyplatil - působí to již jako casting od Trošky. Celý film beru jako životopisnou komedii, plnou sexistického humoru, ovšem v tomto případě na určité úrovni. Zklamán rozhodně nejsem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Jan Saudek svůj spor o licenční smlouvu, která se týkala práv pořizovat reprodukce z jeho děl, v roce 2012 vyhrál. (markyzgero)
  • Sára Saudková, bývalá přítelkyně Jana Saudka, prohlásila, že je ve filmu vykreslena jako největší mrcha. Ona a syn fotografa Samuel Saudek mluvili hned po premiéře filmu o možném podání žaloby na tvůrce filmu. Oba si údajně přečetli scénář, v němž se poznali a s jeho obsahem důrazně nesouhlasí. (M.B)

Reklama

Reklama