Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Královský písař Janek (Matouš Ruml) a princezna Amálka (Monika Timková) myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem (M. Kramár). Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. Společně musí najít pravého viníka loupeže, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, odhalit záhadu tajemného znamení na Dietrichově paži a napravit jednu dávnou křivdu. Přitom oba zjišťují, že jsou si čím dál tím bližší a láska na sebe nenechá dlouho čekat. Jenomže pronásledovatelé jsou jim v patách… (Česká televize)

(více)

Recenze (355)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejnovější podoba věčného pitvoření českých pohádek. 1) Nic se nezměnilo - stále stejné přehrávání (rádce Scapani Petra Nárožného se zapomněl v 80. létech), stále stejné kostýmy, účesy jako symbol degenerace pohádkové invence a především stále stejně neschopné dialogy, jejichž hloupost volá do nebes o zásah. Princ oslovuje dvorní dámy: Holky, teď mi musíte pomoci, a divák si zoufá. 2) Ještěže tu je sympatický 29letý Matouš Ruml, takže mohu dát alespoň jednu hvězdičku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mi před lety nějak unikla a tak jsem se k ní dostal s dětmi až dnes. A moc se mi líbila. Asi jsem ovlivněn pohádkou viděnou těsně před touto, kterou bylo Sedmero krkavců a taky srovnáním s českými pohádkami dneška. Ano, byla krapet akčnější a některé parkourové výkony Rumla mne celkem udivily, ale proč ne? To musí hrdina z pohádky umět jen cválat na koni? Princezna byla hezká, neokoukaná, okatá a prima byli i záporáci Kramár a jako vždy skvěle slizký Hána. Pohádka to byla vskutku výpravná a za kostými by se nemusel stydět nejeden historický velkofilm, stejně tak za interiérové nebo exteriérové lokace. A protože to tu je dle mého názoru dost podhodnoceno, místo třech palačinek dávám 4 . * * * * ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než loňských Dvanáct měsíčků (od stejného režiséra), ovšem do opravdu dobré pohádky daleko. Začátek přitom není špatný, ale jakmile dojde na akčno a dobrodružno, jde to jen z kopce. Útěk z hradu se ještě jakžtakž povedl (poskakování po střechách pomohla hlavně Brzobohatého velkorysá hudba), ne tak následné souboje, plavba na loďce, bažina, záchrana... Každopádně hlavní dvojice byla příjemná, humor se tu a tam zableskl, Jiří Bartoška měl na hlavě pravděpodobně tutéž paruku, kterou nosil Dustin Hoffman v Hookovi, a jednu z rolí dostal Petr Nárožný, spolehlivý za každé situace ("Oblékl si to schválně, aby mi hnul s játry!"). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal nadějně, proč neudělat pohádku trochu akčnější a nepřidat i nějaký ten parkour, že? Jenže se jako v tomto žánru tradičně vařilo z vody, takže scénář začal vytahovat různé deus ex machiny a prudit nelogičnostmi, které bych pohádce klidně i odpustil, kdyby nabídla něco, čeho bych se mohl chytit. Princezna byla sympatická, král starý a hlavní padouch pitomý jak ten jeho plán. No nic, jako obvykle. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima tři hvězdičky. A ty především jen za nádhernou výpravu a nádherné středověké interiéry vyzdobené mnoha dobovými kovářskými pracemi. Dialogy, jak už to v té naší současné novodobě pomatené době bývá pravidlem, jsou bohužel opět přihlouple teenagerovské, děj přehnaně akčně potřeštěný, střechy a střevíčky princezny přehnaně kluzké. Středověk a mluva současného náctiletce jdou dohromady jako Mercedes a žebrák. Když už "slavní tvůrci" scénářů dnešních pohádek pouští do světa v průběhu roku takové příšerné pohádkové slátaniny, alespoň pro Štědrý den by mohli své "vrcholné" tvorby zanechat. O štědrém dnu si mnozí nechtějí nechat kazit dobrou náladu pane Merknere a Janáku. Ale abych nebyl příliš zaujatý, Princezna a písař je opravdu trochu lepší, než bylo v minulém roce 2013 těch Dvanáct měsíčků. Proč myslíte, že pohádka "Tři oříšky pro Popelku" byla a stále je tak velmi oblíbená? PROTOŽE JE VĚROHODNÁ! nejen obsahově, ale také dialogy. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (10)

  • Během závěrečného souboje mezi Jankem (Matouš Ruml) a Dietrichem (Maroš Kramár) řízne Dietrich Janka dýkou do zápěstí a Janek se za něj chytí, přesto v následujících momentech na Jankově bílé košili neuvidíme ani náznak krve a v dalším záběru, kdy Janek objímá Amálku (Monika Timková), má již ruku evidentně zcela v pořádku. (Nick321)
  • Během natáčení byly využity kulisy ze seriálu Borgia (od r. 2011). (M.B)
  • K záběrům hradu při scénách v okolí posloužil německý hrad Marksburg u města Braubach v Porýní. Královský hrad byl uměle dotvořen v grafickém studiu České televize. (Jozka7)

Reklama

Reklama