Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Diskuze

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Dymnik

Je to tak. Komedie s helmami. jak povídáš... Taky mě nejdřív napadlo, že to si vytváří "prostor", jak vyseknout Žižkovi oko. A jak říkáš, lidi to berou jako měrnou minci s realitou. Stačí vidět ty "fantatické" reakce. Na jednu stranu komentují typickým tupým tvrzením - není to dokument - ano není, ale ono to nedodržuje ani prostředí, místo a dobu. A na druhou stranu tupé tvrzení - nežil jsi v té době a jiné kraviny... Těm lidem je zbytečné něco vysvětlovat. A navíc, pokud byl někdo žoldákem, tak to byla jeho živnost a vlastně jeho povinnost být vybaven, jinak by ho nikdo nenajal. Ale těmto "obhájcům"  tohoto "fantasy" nevysvětlíš. Však Babovřesky mají taky své obhájce :D  Nejdojemnější je, ty obhajoby typu, žádný historický film není přesný. Ano není. Ale u většiny člověk pozná dle prostředí, kde se to odehrává a kdy se to odehrává. Bohužel Žižka působí jako z Vikingů mixlým Gladiátorem a Hrou o trůny. Univerzální pseudostředověk. A jak říkáš, lidé tomu věří.... Opravdu smutné.

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

Gig

Buď se mi film líbí a nebo nelíbí. Pak může být ještě průměrný. Cokoliv mezi tím se hrozně špatně určuje. Ode mě má 1/5, protože tohle není film na který bych se musel dívat opakovaně. Musel by si mě něčím získat a to se nestalo. Panu Jáklovi se omlouvám, ale nemohu za to, že je to tak špatné.  A to PR filmu v mnoha případech nepomohlo, spíše uškodilo. Pokud bychom neslyšeli slova o tom, že :

https://youtu.be/gLfFrczjXcc?t=16  bylo by to možná o něčem jiném. Nedovedu si totiž představit, že bych si do boje nevzal helmu jen proto, že je drahá a někdo by mi jí mohl poškodit nebo by mohla na dešti začít korodovat. Nechť si každý spočítá jakou rychlostí na jeho hlavu dopadne taková sudlice na dlouhém ratišti. Jan Žižka jakožto žoldák ( však se panu Jáklovi líbila ona doby kdy byl žoldákem) by měl v tomto filmu sám nejlépe vědět  co ho v boji může potkat a očekávám, že by se podle toho zařídil.  Já vím, že tohle spousta nezasvěcených nebude hodnotit a nepřijde jim to zvláštní. Možná jim to přijde spíše cool a Jan bude v jejich očích za skutečného hrdinu. Největší problém je to, že o době mnoho lidí získá špatnou představu a to je na tom dle mého názoru to nejhorší.  

na příspěvěk reagoval Gig

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Dymnik

Potvrzuji, verze od patnácti a verze od dvanácti mají shodnou minutáž, protože se opravdu liší jenom v absenci několika explicitnějších záběrů. Ve výsledku to může dělat několik sekund, případně desítek sekund. Ve 12+ chybí záběr na zakrvavený obličej v úvodním přepadení, detaily na konci u zásahu lva, zhruba uprostřed pak pižlání skalpu jednoho kumánského kujóna + vrány už tolik neklovou do mrtvol, leda na nich sedí. A chybí ohořelá mrtvola v mé oblíbené montážní zkratce implikované znásilnění->řvoucí dítě->ohořelá mrtvola dospělé osoby, která přitom patřila k tomu nejsofistikovanějšímu, s čím ten film na úrovni montáže za celé dvě hodiny přišel. Plus některé záběry jsou zkráceny (zabodnutí do nohy, bodání nožem při vesnické vzpouře), případně tolik necáká krev. 

Jinými slovy, 12+ je ještě horší a zbytečnější exploatačka, než je ta 15+ varianta - a obě (i se zbytečným Dolby Atmos mixem, patřícím v tuzemsku k tomu nejhoršímu) existují jenom pro vytahání peněz z lidí a pro vzbuzení diskuze.  

na příspěvěk reagoval Dymnik, Dymnik, Dymnik

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Karbos

Už jsem to slyšel pár dnů nazpět - jeden z rozhovotů na youtube. Zkusím najít. Nicméně to není vůbec bezpředmětné vyvodit, co by natočil z větším rozpočtem. Vše je o schopnostech. Stačí se podívat, co natočil za to co měl, a co natočili za stejné peníze jiní. A nemyslím Žižku. A nemyslím srovnání s ubohými dnešními komediemi. A jak jsem zmínil dřív i za menší peníz Češi natočili lepší historické filmy. A není vše o wow efektech. A naopak za větší prachy bylo natočeno tolik kravin. Kvantita nerovná se kvalita. 

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Bluntman , Dymnik

Píšeš: "každému se líbí něco jiného a já to respektuji. Každý má právo hodnotit podle sebe a podle toho co od filmu očekával."

 

Tak to má být. Jenže pak tohle tvrzení jaksi nekoresponduje s tím, co tu vyjadřuje spousta jiných - že jakmile daný film není ohodnocen tak jak to hodnotím já, tak je ohodnocen špatně (místo "špatně" si dosaď cokoli, třeba "nadhodnoceně"). Hodnotit cokoli, co se nedá přesně změřit a zjistit, že to je zmetek, vždy sklouzne k subjektivním pocitům, ať se snažíš jak chceš, protože máme každý vlastní vkus. Jestliže někdo tvrdí, že hodnotí filmy čistě objektivně, tak se musím smát. Tvrdit si to může samozřejmě dál, je to jeho věc, ale co rozhodně nemá, je právo mi říkat, jak mám hodnotit já. Já moje hodnocení nikomu necpu a rozhodně o něm netvrdím, že je to jediné správné.

A k té národní hrdosti a srovnání s kampaní Trikoloróry nebo SPD. Od AfektovanéTvářičky nebo jak se jmenuje ten klávesnicovej hrdina, jsem se to nedověděl, protože sám nejspíš ani neví o čem mluví. Ani omylem se nehodlám zastávat tebou zmiňovaných politických stran, protože jsou koneckonců součástí hry pro plebs, aby si myslel, že volbama něco změní. Ale když to zmiňuješ taky, položím ti stejnou otázku. Co je podle tebe ta "správná národní hrdost" a kdo ji podle tebe propaguje? Chceš snad tvrdit, že tou správnou národní hrdostí je podlézavost Bruselu, kterou propagují ty strany, které jsou momentálně u "lizu"? Ptám se, nepodsouvám ti, že to tvrdíš zrovna ty.

na příspěvěk reagoval Dymnik

Karbos

Karbos (hodnocení, recenze)

Gig

Nevím no, bavit se o tom co by Jákl natočil kdyby měl v našich podmínkách 2 miliardy a víc (na český film), mi nepřijde moc k věci. To taky mužem začít spekulovat o tom, co by dělal papež kdyby nebyl katolík. Co se týče těch 90%, můžu se zeptat na zdroj téhle informace?Mě se podařilo dohledat například že, před týden v rozhovoru pro idnes se jasně vyjádřil, že na platy šla cca 1/4 prostředků, zbytek čisté na výrobu filmu, mám nejasné tušení, že na procenta by to byla něco jako 25% ? Viz. zdroj 25minuta rozhovoru https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/petr-jakl-rozhovor-rozstrel-jan-zizka-film.A220905_122759_filmvideo_kiz

Co se týče nákladů na režie spojených ubytováním stravou atd.. rád si o tom přečtu něco konkrétnějšího, protože 90% to je fakt WOW! :) 

Co se týče úspěchu nebo neúspěchu v zahraničí, ano, USA je pro tento typ filmu (rozumej historický film zasazený do doby, kdy USA neexistovalo a řešící naše evropské dění) dost problematický trh Amíky to prostě většinou moc nezajímá. A je těžké tam uspět s jakýkoliv historickým filmem pojednávajícím o Evropě. Konečně, ale Jákl sám zmiňuje, že nespoléhá moc na US tržby, jako spíš na zbytek tržeb z prodeje práv do zbytku Evropy, jako Anglie, Francie, Německo. Je totiž jasné že v našem rybníčku by s filmem za půl miliardy těžko vyždímal nějaký solidnější zisk. 

na příspěvěk reagoval Gig

Moiki

Moiki (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Tak zrovna Král Artuš(2004) se mě osobně hodně líbil přesto že tam ignorovali tu magičnost legendy o něm.

Ostatně v podstatě stejně to je ve filmu Poslední Legie ale tam to není přímo o Artušovi ale jeho otci.

na příspěvěk reagoval Karbos

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Karbos

A ty myslíš, že i kdyby měl Jákl ty prostředky, že by natočil film srovnatelný  se níže uvedenými filmy? Ani náhodou. Bohužel Jákl není ani dobrý Režisér ani scénarista. Možná by tam byly lepší wow efekty, ale to dobrý film dobrým nedělá. Nemluvě o tom, když z toho co měl k dispozici, si 90 procent ukousli zahraniční herci a jejich luxus. Který navíc zatím nenese nic ani v zahraničí. Podle dosavadních návštěv. Takže finálně natočil film téměř za nic moc. Takže jsme zpět v českém rybníčku jen se zahraničními herci.

na příspěvěk reagoval Karbos, Dymnik

Karbos

Karbos (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

A ty si opravdu čekal, že v našem rybníku vznikne nové plnohodnotné Statečně srdce nebo Gladiátor s rozpočtem kolem 20 mega 💲:) i to statečný srdce mělo v 90s rozpočet přes 60 mega což je po započítání inflace dneska víc jak dvojnásobek na dnešní dolar 😁

na příspěvěk reagoval Gig

Karbos

Karbos (hodnocení, recenze)

Řekl bych že Jan Žižka úplně klidně snese srovnání s dalšími, dřívějšími filmy v podobném stylu jako je Král Artuš (2004)Král Artuš (2004)Centurion (2010)Centurion (2010)Orel Deváté legie (2011)Orel Deváté legie (2011)

Zatím se v tom hodnocení v průměru s ostatními drží i přesto, že pro Česko má mít Jáklův Žiška mnohem větší výhodu v tom, že je defakto od Čecha pro Čechy o Čechovi.

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

0kozel

0kozel (hodnocení, recenze)

Gig

Aha dík za info. A ví se kdy by to mohlo vyjít? Nebo je to teprve v začátcích?

na příspěvěk reagoval Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Karbos

No to máš sice pravdu s tou korelací. Ale otázku procent musíš vzít v kontextu, kolik lidí hlasovalo. To máš jako na Rajčatech. Tam diváci taky limitně se blíži k podobnému číslu, ale hlasovalo cca 50 lidí :) A od kritiků to dostalo 40 procent. A zatím se pohybujeme v malých číslech, kde "jedno"  hodnocení udělá "velký" výkyv. Nevím, kolik lidí hlasovalo na iMDb. Jen je třeba brát kontext a zastoupení diváků per země atd... 

0kozel

0kozel (hodnocení, recenze)

Karbos

Přesně tak. Ono to může udělat výkyvy že začátku, kdy je malý počet hodnocení, ale postupně se to zprůměruje a ustálí na odpovídajícím hodnocení.

Karbos

Karbos (hodnocení, recenze)

Tak nadhodnocování tam je a kolikrát i přiznané ale v celkovém výsledku se to neprojeví, protože to zpátky dorovnají lidi co podhodnocují, ten film prostě na odpad není, může se nelíbit, může nesplnit očekávání ale odpad? Film co jsem si všiml, dost rozděluje, někteří dávají odpad v reakci na, podle nich příliš vysoké hodnocení druhých, druzí zase přidávají umělé hodnocení v reakci na odpady a jedny hvězdy těch prvních a tím jsme v začarovaném kruhu. Každopádně že se to v celkovém poměru dost vyrovná ukazuje i hodnocení na IMDb kde má Medieval takřka totožné hodnocení jako tady. Pokud by byl film tak silně nadhodnocen, nejspíš by těžko tak přesně koreloval s mezinárodní databázi.

na příspěvěk reagoval 0kozel, Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

0kozel

To máš pravdu. Ale ta histerie, co se děje kolem tohohle filmu je až extremní. 

Jinak k té hře: Mají vzninout dvě hry. Jedna desková a na druhé makají Slováci a to je videohra.

na příspěvěk reagoval 0kozel

0kozel

0kozel (hodnocení, recenze)

Gig

O to bych neměl strach, že se zneváží zdejší hodnocení. Protože to se tu děje u každého filmu. Spousta lidí prostě hodnocení upravuje nahoru nebo dolů podle oblíbenosti tvůrců, herců a dalších faktorů.

na příspěvěk reagoval Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Bluntman

Tak nějak. A to jsem narazil na pár youtuberů kteří rovnou posílají lidi ať hodnotí, pokud můžou co nejlíp a podpoří Jákla a český film :). Je to tak, člověk může podkuřovat, vychvalovat a nadhodnocovat jak může, ale to neudělá slabý film hvězdou. Docílí jen vysokého hodnocení, ale tím to končí. Jen zneváží hodnocení csfd. Ale to je jejich svědomí. Ničemu to nepomůže. Člověk si jen pomyslí a zasměje se.

na příspěvěk reagoval 0kozel, Dymnik

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Bane_cz

Že se dost demagogicky vybere jedna negativní citace, neznamená, že ten film zde není z různých důvodů nadhodnocován, protože se jede prkový narativ, jak to Jákl dokázal, protože vyloženě hollywoodský počin, potažmo počin představující historii v zahraničí.

Např.: "No a také světu představil to, o čem jsem mnoho let snil. Tedy to, že i my máme výraznou středověkou historii, kterou stojí za to znát, nebo o ní minimálně vědět. Ve světě, který pomalu ani neví, kde Česká republika je, je tohle příjemná vzpruha a entuziasmus Petra Jákla prodat film i do Ameriky z tohoto filmu činí unikát, který se horko těžko může zopakovat." (Malarkey)

"Já osobně potkat pana Jákla na ulici, tak mu potřesu rukou a řeknu, že je neskutečný frajer, za to, co dokázal a silně si jej vážím. Velmi oceňuji, že Jákl vybral nejatraktivnější scénerie v našem kraji, aby mohl ukázat celému světu, jak moc je naše příroda krásná. ( Adrpašské skály, Lom Velká Amerika, České Švýcarsko, Praha a spousta našich hradů)- hluboké dubové lesy a jezera. Milovník přírody se slastí bude na sedačce kroutit." (EvilPhoEnix)

"V prvé řadě klobouk dolů, že se povedlo na české poměry natočit něco tak obrovského a zcela se vymykajícího jakýmkoliv zdejším standardům – to platí především pro herecké obsazení, které je jedním z toho nejlepšího, co film nabízí. " (OverLord)

"Spíš je to na 4 hvězdičky, ale Jákl si trošku nadhodnocení zaslouží. Už jen za odvahu něco takového u nás zrealizovat a rozšířit tak do světa, že existovalo „ nějaké “ České království a dokonce žil jakýsi Jan Žižka, nikdy neporažený vojevůdce." (virus10) 

"Ta čtvrtá hvězda je pro Petra Jákla. Ten kaskadérskej kluk to dokázal a šel si za svým snem přes všechny překážky, trable, úspěchy i nezdary, shánění (na český poměry) obřího rozpočtu, přepisování scénáře, získávání zvučných jmen....a dalších milion věcí. Za to má můj velkej respekt" (Gary) 

 A dalo by se pokračovat. Ten film tu není podhodnocený, právě naopak je nadhodnocený (mnohdy přiznaně), přičemž nadhodnocování nesouvisí s kvalitami filmu, ale s pr kecy kolem toho. Tohle fakt není Scottova historická epika, která by do sebe zaklapla, až by vyšla prodloužená verze, ale dost nepovedená exploatačka. 

na příspěvěk reagoval Gig

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

To by ta hra musela být opravdu extrémně špatná, aby kvalitativně překonala film. Člověk má flashbacky do dob Rafťáků, ke kterým taky vznikla epická videohra. Rafťáci a Jan Žižka, dva blockbustery podle zahraničního mustru. :)

A verze od dvanácti by se od té od patnácti měla lišit v tom, že neobsahuje tolik násilných výjevů. Vzhledem k tomu, že ve verzi od patnácti je těch násilných výjevů ani ne úhrnem do minuty, můžou mít obě stejnou minutáž, ale lišit se v sekundách. Dnes ale bohužel protrpím verzi od dvanácti, tak pak můžu referovat. 

Bane_cz

Bane_cz (hodnocení, recenze)

Bluntman

Teď ty recenze taky čtu. "Petr Jákl odvyprávěl jeden z mnoha velkých příběhů naší historie a udělal medvědí službu naší zemi."

na příspěvěk reagoval Bluntman

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

herrWorm

Moc díky! Po shlédnutí jsem dospěl k závěru, že by hra mohla překonat film. Jen si myslím, že oznámení její existence již v ukázkách k filmu dlouho před vydáním mi přijde poněkud nešťastné, protože jak známo stát se může cokoliv . Co se týče merchu je skutečně rozáhlý a za určitých okolností bych to vítal, ale tím, že film je jaký je já osobně nemám důvod nic k němu pořizovat. Situace by se mohla obrátit po vydání hry kdy by tato svoji předlohu překonala a merch byse tedy vztahoval potom i ke hře. Ale abych si kupoval knihu za cenu atakující 3000Kč by musela hra mít stejných kvalit jako KCD. Knihu ke KCD samozřejmě mám. Sice postrádá moderní možnosti, ale také v porovnání s knihou k filmu stála o dost méně. Navíc něco mi říká zda po vydání hry nepřijde další kniha přímo ke hře 😃

na příspěvěk reagoval 0kozel

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

0kozel

Díky. Rovněž jsem si tohoto všiml. Bylo by celkem fajn kdyby někdo kdo viděl obě dal info jak moc se od sebe verze obsahově liší. Pokud by měla být ta 12+ nějak výrazněji prostříhaná je zvláštní, že obě mají stejnou délku 125 minut. 

na příspěvěk reagoval Bluntman

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama