Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Evoluce podle Prušinovského: vlkodlak - rybodlak - prasodlak. 1) Bláznivá pohádková komedie (rozhodně ne vánoční pohádka) Dejvického divadla rozčeřila zatuchlé vody televizních počinů pro děti. Poskytla spoustu půvabných a vtipných detailů, bohužel však poslepovaných v nepříliš funkční celek. 2) Tato pohádková sabotáž (spacylemon) řídící se estetikou trapnosti (Radek99) umožnila komentátorovi kidermanovi, aby se bavil představou klasické tuzemské rodiny, která z toho při sledování musela být docela vytřeštěná. Inu, tak to dopadne, když se líbá hejkal s polednicí. 3) Sympatický koment: UncleG****. ()

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím, že ty nejzajímavější komentáře jsou tentokrát v diskuzích, protože film nešlo ještě dlouho po premiéře hodnotit. Z téhle "pohádky" stačilo několik minut, a přiznám se, dál jsem koukat nepotřeboval. Pokud si někdo myslí, že výrazy jako "sežrat" v kontextu s lidmi do pohádek patří, ať je proboha netočí. Pomatená blbost s nesmyslnými dialogy. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Svěží a aktuální politická satira a fraška, nenuceně převlečená za pohádku s klasickým dramatickým obloukem (princezna a království ve svízelné situaci, kletba a falešný a pravý zachránce a nadpřirozené bytosti) a ve výsledku i jako pohádka vtipnější, přiléhavější i ctnější než většina současných pokusů o (post)moderní pohádku, které si další cíle ani nekladou a utápějí se často ve vlastní vyprázdněnosti. ***** Takhle ošidný mix pohádky s politickou a společenskou satirou je bruslením po tenkém ledě a tančením po ostří meče, ale tohle byla jízda jako po rybím tuku, aniž by se to někdy sesmeklo k trapnosti. Zvlášť oceňuju kadenci, jak rychle odsýpaly obraty v situacích, vybroušené žerty a ostrovtipné pointy, a hravou a promyšlenou práci s jazykem a také skvělé vedení dobře vybraných herců a řemeslnou poctivost a kvalitu - a samozřejmě nenápadnost všudypřítomného nadhledu a tvůrčího pobavení i v tom všem (nejen Taclík, Liška a Bydžovská, ale i všichni další herci si role napsané na tělo vyloženě užili, i s tím, že si z nich jejich role přiznaně i dílem utahovaly). Řekla bych, že jediný, a evidentně těžko překonatelný problém je, že k takovému rozmarnému, neotřelému, byť fanstasticky fungujícímu prolnutí žánrů ještě nedorostlo vespolné divácké očekávání a nesmířilo se s tak troufalým počinem dost, aby v klidu a soustředěně naskočilo a užilo si spolujízdu. ***** Ale za sebe vím jistě, že mně to teda neva, a navíc mě to i dost ba. *~~ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proboha, co tady děláte ??" - "Nemohla jsem si pomoct !! Moc tvého proutku mě strašně přitahuje.." Naprosto monstrózní dada, která má však o Kolečko víc, totálně nesmyslně převrací žánrové vzorce i klišé, leč bez kouska vtipu, dík bezradnosti pitvořících se herců, když za Ondru Vetchého mi bylo až stydno, nebo dokonce nějaké funkce a smyslu.. Spousta skvělých nápadů se tak nakonec naprosto ztrácí v odpudivé pohádce bez jediné sympatické postavy jako celku, kterou by naše děti raději vidět neměly !! Nebo se vysílací radě podobně dvojsmyslnné dialogy zdají v pořádku ?? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že mě nepobavil kouzelný proutek vydávající Windows zvuky nebo magické Rybí oko s hlasem Jiřího Lábuse, ale jinak byla tahle bizarní pohádka poměrně suchá a mohla by se klidně přejmenovat na Kdyby byly vtipy. Humor se tu totiž vyskytoval pouze v jakýchsi pokusech o satiru a v různě potrhlém jednání různých postav, ničeho pořádného jsme se navzdory označení "pohádková komedie" nedočkali. Úplný průšvih to není a dovedu si představit, že se na pohádku někdy podívám znovu a budu se smát od začátku do konce, jenže ten smích bude pravděpodobně lehce šílený. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Název filmu je narážkou na jadrné české úsloví: „Kdyby byly ryby v řiti, nemuseli by být rybníky.“ V širší souvislosti významu jde o to, že „kdyby“ nemá žádnou cenu. (sator)
  • Přípravy na natáčení zabraly 2 roky. (M.B)
  • Obraz nebožky královny Boženy je „Madame de Saint-Maurice“ od Josepha Duplessise, který ho namaloval v roce 1776. (jan.hryz)

Reklama

Reklama