Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 1
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (324)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $161,197,785Tržby Celosvetovo $200,425,182Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ možno pre fanúšikov rapu dobré ale mňa to vôbec nechytilo, bez urážky a narážky až príliš tmavý obraz, dosť neprehľad v niektorých záberoch, som mal dosť veľký problém sa zorientovať, ktorý je ktorý /40%/ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nezdieľam filozofiu ,,gangsta rapu,, a texty, ktoré sa v začiatkoch N.W.A. produkovali ( a na ktorých vyrástla celá generácia budúcich hudobných hviezd ) ťali ozaj do živého, čo prinieslo trochu toho zmätku v spravodlivosti medzi oboma ,,stranami,, hudbu mám ale rád ( rozhodne je viac od srdca a má lepšiu inštrumentalizáciu, ako dnešné (s)hity ) a vytvára vo mne nielen spomienky na minulú dobu. A popri tom, snímok je teda natočený šmakovne. Neviem, čo všetko je založené na pravde a historických súvislostiach, ale spraviť z možného nudného biografického diela, turbulentný, pomerne akčný snímok, bolo skvostné rozhodnutie. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem pecka! Hip-hop a jeho kultura mě zatím úspěšně míjí a přesto filmový počin Straight Outta Compton dokázal upoutat pozornost a po celé dvě hodiny nepustit. Žádná vata, ale napumpovaná životopisná reflexe z konce osmdesátých let, kdy vznikalo žánrově jedno z nejvlivnějších uskupení N.W.A. ze kterého startovali dodnes známé figurky jako Dr. Dre, Ice Cube, zesnulý Eazy-E a další. Samozřejmě, že film určitá místa trochu přikrášluje nebo všechny kazy nezobrazuje (viz ty mysogynní), což se můžete také dočíst v místních Zajímavostech. Vždyť na produkci mají podíl samotní členové, tak proč by se sem tam neprezentovali "jako pohodoví kluci" a nevyškrtli, co se jim nehodí do příběhu. Nicméně MC Ren a DJ Yella, tam nemají tolik prostoru jako ostatní členové. Jinak ale film celkově působí poměrně autenticky, uvěřitelně a nekompromisně. Zejména ta mladická revolta! Straight Outta Compton vás doslova vtáhne do své doby a nechá nahlédnout do zcela jiné kultury bez žádných servítek. Ukáže v podstatě doslova obě strany mince a nelze upřít, že je to fascinující jízda, která nebere na nic ohled. Vytknout toho popravdě moc nemůžu a "zobrazení faktů" je třeba brát s nadhledem. Nikdy si nemůžete být jisti, když jste u dané situace nebyli. Nicméně stálo to opravdu za to a zatraceně mě to bavilo! ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Trochu mi je blbé písať komentár teraz po piatich rokoch, avšak posledné dva mesiace sa niesli v znamení sledovania nových a opakovaného sledovania všetkých doku, čo som predtým videl, na témy NWA, Death Row Records, 1992 LA, bastarda Daryla Gatesa, epidémie cracku a tak ďalej, no a toto všetko som chcel zakončiť kúskom filmársky a produkčne najvyšším – Straight Outta Compton. Blbé preto, lebo som film videl už pred 5 rokmi v US a počas premiéry som sa pohyboval v Comptone a primárne v South Central. Tá reklamná masáž všade naokolo bola nepredstaviteľných rozmerov. Každý deň nápis "Compton" v oblakoch, billboardy a bannery doslova na každom rohu a v každej špinavej stoke a hlavne v auguste prakticky nikto o ničom inom nerozprával, SOC sem, SOC tam, a to nehovoriac o dni, kedy bol predstavený soundtrack, čo je/bol zároveň aj posledný Dreho štúdiový album s príznačným názvom... neprekvapivo Compton (alias 'grand finale'). Radosť v očiach mnohých a 16 rokov čakania na bájny "Detox," ktorý už definitívne nikdy nepríde, bolo na konci. Straight Outta Compton je pre Los Angeles dôležitým filmom, rozhodne najmä teda pre tie kúty vzdialené na juh a juhozápad od Downtownu, kde je to úplne iný život a tú dôležitosť bolo cítiť. Ale aby sme nezostali len pri pozitívách, je nutné sa pozastaviť aj nad tou šedou stránkou. Kto produkoval je vidieť a každý, kto sa tomu aspoň trochu venuje veľmi dobre vie, že SOC putuje v mnohých momentoch ďaleko od pravdy, lebo predsa nebude si nikto dobrovoľne kaziť svoje renomé, keď nemusí. Chýba tu toho viac než dosť, nemám teraz na mysli nejaké chýbajúce ženy či mizogýnia a sexizmus NWA, to mám vysoko na kkte, myslím udalosti, incidenty a reálie interne zakorenené v celej NWA. Na to, aby bol Straight plný, musel by mať minimálne dvakrát dlhšiu stopáž. Informácií je totálny náklad, toto sú dve dekády hudobných dejín a zoskupenia, ktoré ich komplet zmenilo a poslalo iným smerom. Režisérsky zostrih pridáva 20 dodatočných minút, ktoré síce filmu trochu pomôžu a vďaka nim má o čosi plynulejší charakter, v podstate však s menšími výnimkami nepridávajú nič zásadné. Bez debaty však odporúčam sledovať DC. Aj napriek všetkému nemôžem inak. Filmová láska bez kompromisov. Buď ho miluješ, alebo nie. A koniec koncov prichádza aj uvedomenie, že s vysokou pravdepodobnosťou na túto tému nebude nič na takto vysokej úrovni a prakticky ani nič lepšie, hoci je to od ideálne najlepšieho vzdialené míľovými krokmi. "Jerry, you gotta relax. Ar'ight? Niggas don't even know what anti-Semitic means anyway." ------------ Doplním si tu zhliadnutia, nech mám prehľad: (14.8.2015) (25.9.2015) (11.2016) (29.4.2019) (2x 28.5.2020) (18.6.2021) (17.8.2023) --- "What does N.W.A stand for, huh? No Whites Allowed? --- Bonusy: Becoming N.W.A, Impact, N.W.A The Origins, N.W.A Performs in Detroit, Director's Journey, The Streets: Filming in Compton --- (x / x / x / x) "What the fuck is 'gankin'"? And what's a '6-4'?" ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Verze: 167 min.) „Neprosadili jsme se kvůli Jerrymu, ale kvůli tomu, že naše muzika je nářez!“ Ach ta ega…Nicméně, jedna věc je „skutečný“ příběh a druhá samotná hudba. Předně, nejsem fanouškem N.W.A. či jejích jednotlivých členů. Ale to mi nezabránilo chovat k hlavním hrdinům sym…ehm, silný odpor. Vážně, nenašel jsem tam jediného sympaťáka (jen magory). A když tu postavám nefandíte (pravý opak), je docela problém film sledovat. A tím se dostávám k první větě komentáře, ve které zmiňuji i hudbu. Ta je důvodem, proč jsem se vydržel dívat na celý film. Můžete si o ní (a textech) myslet všelicos, ale má energii a rytmus, které vás chytnou (tedy, určitě ne každého). Takže ve chvílích, kdy se nahrávalo/vystupovalo, mě film dokázal vtáhnout, mimo tyto momenty jsem se ovšem vracel do stavu apatie. A řekl bych, že velký podíl na tom mají producenti (dohlížet si na film o sobě samém? Jak to asi může dopadnout, že). Nemluvě o „brutální“ policii a pohledu na bělochy vůbec (obrácený rasismus). Kvůli hudbě dám slabší, ale ještě 3*. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • V scéne, kedy Suge (R. Marcos Taylor) prichádza do Death Row Records, je možné počuť skladbu "Deep Cover" a v nej taktiež na pár sekúnd hlas Snoop Dogga. Ten sa do skladby pridal až o niekoľko scén neskôr. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno