Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (324)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $161,197,785Tržby Celosvetovo $200,425,182Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ možno pre fanúšikov rapu dobré ale mňa to vôbec nechytilo, bez urážky a narážky až príliš tmavý obraz, dosť neprehľad v niektorých záberoch, som mal dosť veľký problém sa zorientovať, ktorý je ktorý /40%/ ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Hip-hopovú hudbu síce primárne nevyhľadávam, aj keď Eminema si vypočujem rád a viem aj kto je Dr. Dre alebo Ice Cube vystupujúci v tomto filme, no je to zapríčinené skôr než samotnou hudbou tým, že celá táto „kultúra“ nejako neladí s mojim životným štýlom a tak ani ma Straight Outta Compton svojou tematikou ktovie ako nelákal. Očakával som zbytočne hlučný, nadmieru vulgárny a prehnane agresívny film. Pustil som si to viac menej iba kvôli pozitívnym zámorským ohlaso a musím im dať za pravdu, Straight Outta Compton je rozhodne veľmi vydareným filmom bez ohľadu na to ako ma kto vzťah k rapu a hip-hopovej hudbe. Skôr než filmom o rape je totiž drsnou videoklipovou drámou, takmer až pripomínajúcou akčný film. Keby sa niekto niekedy rozhodol sfilmovať herné GTA, presne takto si predstavujem, že by to malo vyzerať. Samozrejme s o niečo viac akčnými pasážami, ale „feeling“ by mohol byť úplne totožný. Straight Outta Compton je tak skôr, než klasickou biografiou, ktorá povie príbeh jednej kapely a pár základnej info o nej strhujúcou, drsnou, údernou videoklipovou jazdou o pár černochoch z ghetta, ktorí sa nebáli otvoriť hubu a vtedajší ešte pomerne kontroverzný hudobný priemysel posunúť niekam inam. Než príbehom o vzostupe kapely N.W.A. je tak súborom jednotlivých príbehov o Ice Cubovi, Dr. Dre a Eazy-Eovi. O tom ako rovnaká cesta k sláve a peniazom dokáže každého jedného jedinca posunúť na úplne odlišnú životnú cestu. S výbornými hercami, ktorí dokázali, nebojím sa povedať, takmer dokonale stvárniť mladšie verzie známych raperov (bodaj by nie, keď takého Ice Cube stvárňuje jeho vlastný syn) a nebyť to podobná látka, tak pár nominácii na ceny by tu padli zaslúžene. Režisér F. Gary Gray neustále ženie film dopredu a v jeho podaní je Straight Outta Compton ani nie tak životopisom, ale drsným thrillerom, v ktorom pár postáv vymenilo drsný svet ulice za často ešte drsnejší svet showbiznisu. Aj na vyše dvoch a pol hodinách (videl som Director's Cut) tak film ani raz nepoľavuje a danú tému využíva na maximum. A napodiv funguje aj tá hudba, ktorá dokáže i nefanúšika hip-hopu patrične strhnúť, nakoľko koncerty majú takú energiu, že minimálne ten (kontroverzný) hit Fuck the Police si pôjde po filme vypočuť väčšina (aj keď v tomto prípade je vyslovene potrebná veľmi dobrá angličtina, pretože rapové texty piesní priamo narážajú na dianie vo filme a bez nich nie je úplne možné pochopiť, čím boli N.W.A. vo svoje dobe tak kontroverzní, prečo sa kvôli nim búrili davy). Možno je to v niektorých momentoch mierne prikrášlené, nakoľko Dr. Dre, aj Ice Cube sú stále nažive a tvoriví, takže na seba určite veľa špiny hádzať nechceli, ale čert to ber! Zábavnejší a zaujímavejší film, v ktorom hrá hlavnú úlohu hip-hopová skupina asi nikto nenatočí! CELKOVO: 4* (8/10) ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byt o cca. 20 min. kratsi, ale jinak paradni podivana. Dluzno dodat, ze jsem nekriticky fanousek NWA a Dr. Dre, takze pro me je tenhle film neco jako pozehnanim :) Ale objektivne vzato jde o opravdu dobrou podivanou, ktera ma spad, pekny zabery (hlavne v casti pri koncertni tour) a hlavne, hlavne se neskutecne povedl casting. 9/10 ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi je škoda, že film produkovali Dr. Dre a Ice Cube, protože očividně zastávají politiku "nehodící se, škrtněte". Spoustu věcí milosrdně vynechají, třeba dokonce i některé členy kapely. Nebo například svoje vlastní prohřešky. Nejvíc mi vadilo přikrášlování reality. Nahrává se ve studiu, ale už to zní perfektně zmixovaně a zmasterovaně. Hmm. Jasně. A zejména to, že film dělá z téhle hudby něco, co není. Tohle je hudební žánr, ve kterém ukradnou různé samply z různých starších písní, spojí to dohromady, udělají smyčku a do toho namluví nějaký hatespeech. Kdežto v tomhle filmu to vypadá, jako kdyby tu muziku fakt vymýšleli. Vrcholem je hudební seance, při které jakože náhodou improvizací vznikne song Nuthin' but a 'G' Thang. K pláči. Pokud to tedy budu brát pouze jako film, tak to ujde. Má to své výborné momenty, jako koncert v Detroitu nebo scéna před studiem s policisty. Ale jako nějaká výpověď to hooodně pokulhává ve své uvěřitelnosti....až na O'Shea Jacksona Jr., ten byl zase uvěřitelný velmi. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zkrátit stopáž o nějakých dvacet minut a jít hlouběji do psychologie postav, bylo by to za 5*. Film stojí na typologicky správně obsazených hercích a vynalézavé režii, která představuje takřka desetiletý dějový cyklus komplexně a cílevědomě, přičemž první hodina je zasazením příběhu do gangsterského a rasistického pekla, kde je zakázáno mít vlastní sny, přímo fantastická. Zbytek je už lehce rutinní recitace událostí a standardního životopisného motta "kdo koho víc podrazí", které ale stále nechybí autentický nádech kontroverzního byznysu a v závěru i slušná dávka emocí, takže spokojenost je určitě na místě a studio Universal si může hrdě odškrtnout další skvěle odvedenou prácičku ve svém historicky nejúspěšnějším roce... 85% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Dr. Dre uviedol, že išiel za Eazym do nemocnice urovnať spor, avšak krátko predtým, než dorazil, Eazy-E upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral. Táto skutočnosť ho ťažko zasiahla. (Real Tom Hardy)
  • Keď sa Ice Cube (O'Shea Jackson Jr.) sťažuje svojmu manažérovi, že nemá peniaze a musí sa postarať o svoje dieťa, v skutočnosti hovorí o svojom synovi O'Sheaovi, ktorý sa mu narodil v roku 1991 – inými slovami, O'Shea v danej scéne hovorí o ňom samotnom. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama