Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (102)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sportovní celebrity jsou stejné jako slavní herci, zpěváci, ba i politici. Od sportovců je dělí jen to, že jejich výkonná praxe končí poměrně brzy (pokud se nestanou významnými trenéry jako Tarasov či Tichonov). A také poměr hráče (Vjačeslava Fetisova) k nim tvoří základní dramatickou linku. A ta není jedna, vztah Fetisova ke Kasatonovi a dalším ze slavné pětky tvoří síť linek, za nimiž se dokumentovaná realita (drastické tréninkové metody, učast Rusů v NHL a pod.) skoro ztrácí.... Ruské reprezentační hokejisty známe jako Sovětská sborná, Rudá mašina, nikdy jako Rudá armáda, tím se označovalo cosi (byť ne bytostně) jiného. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Totální šlupka a to to bylo ještě vlastně povrchní a kdo by kdy řekl, že mne dojme dokument o hokeji? 10/10 Jediné mínus je, že mne štve proč něco podobného neumíme natočit u nás? Vždyť v době, kdy RUdá mašina dávala rozdílem třídy týmům z NHL, my měli jedinej mančaft na světě, co jim mohl konkurovat... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Napínavý i vtipný, nestranný i výmluvný, nabitý fakty i obrazy. O Rusku toho řekne více než historik s politologem dohromady, navíc rehabilituje právo výjimečných nehraných filmů na velké plátno. Zůstal sice „jen“ u nominace, klidně by však mohl nosit přívlastek oscarový. Celovečerní dokument Rudá mašina přichází do našich kin před hokejovým šampionátem, ale rozhodně není určen jen fanouškům a znalcům sportu. I člověk, který bodyček považuje za nadávku a zakázané uvolnění za nevěru, se chytí. A nepustí.V kouzelném úvodu se klíčový úlovek, někdejší kapitán sborné a později Putinův ministr sportu Vjačeslav Fetisov, mlčky zabývá svým mobilním telefonem, zatímco režisér vysvětluje, co by rád – a po své snaživé přerývané samomluvě se dočká jen úsečného: „Teď něco vyřizuju.“ Scéna, kterou by jiný tvůrce vystřihl, nádherně zdůvěrní vztah filmaře s jeho hrdinou, který se vzápětí rozpovídá: přehledně, věcně, bez emocí, o to působivěji. Film se hltá všemi smysly, díky bohatému obrazovému materiálu i očima. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který se ale podle mého názoru více zajímá o poměrech v Sovětském svazu a tehdejšímu systému, něž hokejem a sportem samotným. Je však srozumitelné, že bez těchto informací by film o sovětském hokeji nemohl být, prostě to k tomu už tak nějak patří. Já jsem akorát bohužel čekal víc "hokejovosti", proto jedna hvězda dolů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Takhle se dělá sportovní dokument. Sice jsem čekal, že se film bude zabývat sovětskou hokejovou sbornou komplexněji, ale ten pohled ze strany Slávy Fetisova mě zcela vyhovoval. ostatně on byl asi nejvýraznější hokejovou postavou SSSR 80. a první poloviny 90. let. Polsky dává Fetisovův příběh do souvislosti s politickou situací během Studené války, nahlíží do zákulisí na bázách, kde sovětští hráči trávili většinu roku pod tvrdou kuratelou diktátorského trenéra Tichonova a také ukazuje těžký přechod do NHL, kde nebyli tehdejší sovětští hráči svými kolegy i fanoušky zrovna vítáni. Přidává i několik osobních historek, které se týkají především rozkolu mezi Kasatonovem a Fetisovem, přístupy trenérů Tarasova a Tichonova a řady dalších drobností, které dokreslují celkový obraz nejen jednoho z nejlepších obránců všech dob, ale celého sovětského hokeje. Možná nejlepší projekt o sportu vůbec a jestli ne, tak o hokeji určitě. 100% ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama