Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (164)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nedokážu se přenést přes tu nudu na začátku. Třeba u Nic nás nerozdělí bylo super, že se šlo do akce o něco rychleji, se San Andreas v tomhle směru srovnávat nebudu. Ale akce je vážně slušně zvládnutá a zničené město na konci taky, dokonce ten film nepůsobí trapným dojmem, což často katastrofické filmy dovedou a má slušné herecké výkony. V žánru katastrof však není nijak objevný, možná jen místem, kde se odehrává a vyjde to hezky na průměr. Teď abych se bál i k Vltavě... ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opět kvalitní katastrofický film. (Kam se hrabe 2012 či San Andreas.) Norové vložili do svého filmu vše a je to znát. Napětí je patrné už z pár minut filmu. Vtáhlo mě to a netrpělivě jsem čekal, co se stane. I tak mě lehce zklamal konec, který jsem vlastně čekal - tak proč si stěžuji? Vlna je ukázkou toho, že i jiné země umí natočit kvalitní podívanou. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Minimalističtější verze Emmerichových katastrofických blockbusterů z norské produkce, která až na relativně neokoukané prostředí fjordů nenabízí v rámci žánru nic extra nového a vesměs zobrazuje již dávno viděné. Osobně jsem měl chvílemi celkem problém s některými postavami, které mi přišly nadmíru nesympatické, takže jim bylo v tomto nelítostném souboji s přírodou těžké fandit. Na druhou stranu ale musím zmínit a pochválit několik solidně napínavých scén, které zapůsobily - zejména ty s evakuací a příchodem ničivé vlny. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Snímek Vlna vypráví na podkladě skutečných událostí příběh rodiny, která se snaží uniknout ze spárů mohutné tsunami vytvořené po sesuvu velké části horstva do Geirangerfjordu. Nejdřív jsem si užívala úchvatnou norskou přírodu, k níž mám citový vztah. V Geirangeru jsem totiž před pár lety trávila nějaký čas, takže katastrofický scénář do tohoto prostředí zasazený jsem doslova hltala plnými doušky. Pomalejší rozjezd filmu skvěle podpořil pečlivě budovanou tísnivou atmosféru, která dokonale gradovala při prchání obyvatelstva před rozbouřeným živlem. Následný boj o přežití byl natolik napínavý, že jsem místy ani nedýchala. Jen škoda až příliš šťastného závěru, kdyby to celé skončilo tak o pět minut dřív, přemýšlela bych o pěti hvězdičkách. (80%) ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak letošní San Andreas bodří Norové zmuchlali a použili ho jako toaleťák. Tak bych asi viděl ten příměr a opravdu mám chuť, po zhlédnutí Vlny, americkej biják rozhodně degradovat o stupeň níže. Je to totiž dost znatelný rozdíl, kterým Norové Amíky zadupali do země. Pro mne je to navíc o to větší překvapení, že jde právě o Norsko. V Evropě se totiž na pole katastrofických filmů pouští hlavně Německo a to bývá skoro vždy hodně velká katastrofa. Takže severskému pojetí katastrofického filmu dávám jednoznačně palec nahoru. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Norsku a Rumunsku. (Cheeker)
  • Zástupcovia Nórska zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 88. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2016. (MikaelSVK)
  • Nyní je údajně v Norsku 300 nestabilních hor. (ČSFD)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama