Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na evropskou (a ještě navíc nizozemskou) produkci neuvěřitelné překvapení. Admirál je naprosto jednoznačně nejlepší námořní film vůbec (taktéž historický), a budeme-li ho brát jako záležitost dobrodružnou, také by jistě opanoval nejvyšší příčky. Jednak je v něm skvělý příběh (navíc podle skutečné události), výtečné mezinárodní obsazení (Charles Dance! - kterého není nikdy dost) a naprosto luxusní, strhující a nejlépe natočené námořní bitvy ve filmových dějinách (M&C jsem viděl). Obrovský film s velkolepou a monumentální výpravou, která byla využita na absolutní maximum. Epický blockbuster, který diváka vtáhne do příběhu jako nic a naprosto ohromeného ho vyplivne až na samotném konci. Tohle byla čistá filmová radost. Film, který kromě koulí má taky úplně všechno ostatní, co by podobný film měl mít a snad ještě mnohem víc. 85%. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Historický vekofilm o známom (pre holanďanov určite) admirálovi, ktorý svojho času vybojoval veľké námorné bitky v prospech malého Holandska. Vo filme sú námorné bitky zvládnuté veľmi dobre, dej trochu zaostáva iba na pevnine, avšak intrigy politikov aj ten okorenia dostatočne nato, aby som filmu nakoniec udelil nie 3 ale 4*. Tentokrát hodnotenie užívateľov na čsfd kvalitu filmu vystihuje veľmi dobre. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príliš zamerané na námorné bitky a preto ma nezaujalo. Ja chápem, že Holandsko veľmi na suši nebojovalo, ale mňa to veľmi nebavilo. Zaujímavé bolo akurát historické pozadie a tie intrigy urodzených rodín. Nemyslím si, že by tento film nejako obohatil divákové vedomosti. Veľmi rýchlo sa na neho totiž zabúda. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Takže už aj Holanďania si natočili svoj veľkovýpravný historický snímok. A čo sa týka spracovania, sa im to nadmieru vydarilo, ešte aj špeciálne efekty, ktorých vôbec nie je málo, sa smelo vyrovnajú európskej elite. Akcie je dostatok, nechýba ucelený príbeh, ktorý k záveru pekne graduje, aj keď s prílišnou dávkou pátosu. Tiež pár prvoplánových gore prvkov a prehnané revolúcie vnútri krajiny boli pritiahnuté za vlasy. Tak som im prial, aby Holanďania zotrvali v moderne (republika) a zmietli raz a navždy spiatočníctvo (monarchia), no nestalo sa. Potešilo ale obsadenie známejších holandských hviezd - Hauer a Derek de Lint, najmä Hauer si mohol zahrať viac ako len menšiu epizódnu rolu. Vo filme sú spomenuté snáď všetky veľké víťazstvá, vrátane pozoruhodného vypálenia súperových lodeníc priamo na anglickom pobreží. A kto doteraz nepoznal meno jedného z najväčších námorných veliteľov (prezývaného aj Deduško), tak si ho zapamätá. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

I sebelepší film spolehlivě zabije patos. A tady to byla vražda v přímém přenosu. Je to velká škoda, protože jde o zajímavou exkurzi do časů, kdy Anglie, Španělsko, Francie, Portugalsko a pozdeji i Rusko drancovali svět a rozpínali se všude, kam byli schopni doplout. I když si to nejspíš Nizozemci trošku přifoukli, vypadá to že byli jedni z mála, kdo to na moři Anglánům nandal. Postava Michiela de Ruytera je nejspíš pro většinu nonholanďanů neznámá a je to škoda. Kdo má rád historické filmy, nebo námořní bitvy, příjde si na své a pokud přežije těch cca 30 min. patosování, nejspíš uznale pokývne hlavou, že i Nizozemci měli svou "vodní Žižku". Je to natočeno zručně, herci hodně dobrý, v rámci možností jsou události líčeny přehledně, i když tendenčně... . Ty dvě hoďky utečou opravdu rychle. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • Film popisuje obdobie od bitky pri Scheveningene (31.7.1653) až po 18.3.1677, čiže obdobie dlhé 24 rokov. (beso74)
  • Natáčanie trvalo 46 dní. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama