Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh se spoustou emocí nenechá vydechnout po celou dobu stopáže. Osobně jsem nečekal tak výpravný velkofilm a příjemně mě překvapilo, jak skvěle vypadají námořní bitvy s desítkami lodí. Efekty mohou spláchnout kdejaký Hollywooďák. Akce je zde opravdu víc než dost. Co se týče příběhu, tak ten nám ukáže nejen soukromí de Ruyterovi rodiny, ale i rozepře ve vládě a zrádné intriky. Všechno to dění vyzdvihuje skvělý soundtrack. 90% :) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Takže aj Holanďania si natočili svoj historický veľkofilm ako delo. Bol to doják a za to, že to natočili sami, bez koprodukcie, trikrát hurá filmovému štábu! Rovněž smekám pred pánom režisérom, od ktorého by som vzhľadom na jeho B-čkovú filmografiu, takýto konzistentný počin nečakal. Detailné zábery boli výborné, scenár nadupaný, dialógy vtiahli do deja. Len tá stopáž bola přespříliš a ani námorné bitky nie sú môj šialok. Ale inak super. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Holanďané naplno ukazují, že historické velkofilmy už skutečně nejsou jen doménou americké produkce, ale i další země je zvládnou naprosto bez problémů a to v kvalitě, která místy až omračuje. Ty námořní bitvy jsou zde skutečně skvělé, místy je top patetické, ale to překvapivě tolik nevadilo. K životopisným filmům to patří. Výborné. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Dokonalost filmu spočívá hlavně v tom, že ten zvláštní týpek s vizáží umaštěnýho křupana si postupně získá vaše sympatie a ke konci mu už zcela fandíte. Vizuálně dokonalou podívanou na námořní bitvy střídají neméně dramatické scény ze zákulisí paláců (v obou případech s fantastickou kamerou). Nizozemské dějiny té doby jsou našinci hůře pochopitelné s tou jejich státní formou trochu republika/trochu monarchie, ale pobrat se to dá. Troufnul bych si i říct, že v nepatrných náznacích prosvítá ne zcela asexuální vztah mezi Vilémem III. a Bentinckem, o němž se dodnes spekuluje. Mezi úplně minimální a drobné nešvary patří poněkud familiérní chování postav i v nejvyšších kruzích a osobnosti té doby by se v diplomatickém protokolu nikdy nedopustily rádobyvtipných přebreptů (Karel II.: Šestnáctý nebo čtrnáctý, těch Ludvíků je tolik, kdo si to má pamatovat). Film má dva neskutečně emocionální momenty, vražda bratří de Wittů a Ruyterova hrdinská smrt. Bravo Nizozemí za tenhle zážitek. (Ještěže nemáme moře a nikdo od nás nic podobného nemusí očekávat.) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo zoufale patetického závěru,pěti hvězdičkám by film neušel.Snímek má 130 minut a v žádném případě to nebyl čas promarněný,tak epické a krásně natočené bitvy řadových lodí jsem ještě neviděl.Holanďani předvedli nádherný kus filmařiny,když zrovna neprobíhala strhující akce,zuřivě se intrikovalo,pravdou ovšem je,že rodinné záležitosti film lehce brzdily.Historii si tvůrci sem tam poohýbali k obrazu svému,ale ve srovnání s takovým Pearl Harborem je to diamant proti exkrementu.Opravdu výborný,epický a krásný film.Tleskám. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Natáčanie trvalo 46 dní. (beso74)
  • Admirálova smrt je ve filmu vyobrazena tak, že mu Francouzi vypálená dělová koule otrhne pravou nohu. Reálná smrt však zastihla admirála de Ruytera rozdrcením nohy levé. (bejkovec)
  • Film popisuje obdobie od bitky pri Scheveningene (31.7.1653) až po 18.3.1677, čiže obdobie dlhé 24 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama