Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Tak to bol pre nás citlivky , vážne doják. Cesta malých detí naprieč Afrikou, príchod do Ameriky, rozdelenie súrodencov, ich opätovné stretnutie. Neviem si to ani predstaviť. Cudzí ľudia, cudzia spoločnosť, zvyky, práca, technológie. Nesedeli mi tam tí Američania, ktorí sa nevedeli vžiť do kože sudánskych utečencov. Či už to bola Carrie, ktorá ich mala na starosti, alebo ich zamestnávatelia. No a koniec...... Ten ma skutočne odrovnal, v tom dobrom slova zmysle. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl producent a dostal se mně na stů tento námět, tak odložím kalkulačku a jdu do toho, protože i ve filmu jě někdy dobrý poslechnout hlas srdce. Stejně tak si myslím, že reagovala Reese, když se k ní dostal scénár k tomuhle filmu, prakticky nemá moc prostoru předvést svůj vyjímečný herecký talent, ale tahle kráska má srdce na pravým místě a ví, že její jméno zajístí filmu mnohem větší publicitu a tenhle film si fakt naší pozornost zaslouží. Ano jistě, příběh nám ochmatává naše city, ale nežebrá o ně, dělá to s úctou a noblesou. Krásný příběh sudánských sourozenců, občas skvělě ukazuje kontrast dvou zcela odlišných světů a myšlení lidí z těchto světů. Film byl natočen s úctou k lidskýmu právu na důstojný život, ale umí vyvolat úsměv i příjemný pocity. ()

Reklama

leila22 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu bola pre mňa oveľa zaujímavejšia a reálnejšia, ako tá druhá, ktorá sa už niesla čisto v americkom štýle. To ma dosť sklamalo. Aj napriek tomu, že Reese zapĺňa polku plagátu, vo filme príliš priestoru nemá, čo mne osobne príliš neprekážalo. Aj v tomto filme pre mňa podáva úplne štandardný, ničím špeciálny výkon. Zato k výkonom sudánskych súrodencov nemám výhrady, cítila som k nim nesmierne sympatie a súcitila som s nimi. Za veľké plus pokladám poukázanie na silu rodinného puta, preferované hodnoty a možnosť zamyslieť sa. Malo by sa natáčať viac podobných filmov, ktoré poukazujú na fatálnu odlišnosť vo svete. Je až neuveriteľné, že všetci žijeme na jednej planéte, s jedným spoločným názvom Zem, no pre každého z nás platia iné životné podmienky, uplatňujú sa iné princípy a hodnoty. Kiež by sme si tu všetci žili ako bratia a sestry, ale tak to proste nefunguje. S hodnotením bohužiaľ vyššie nejdem, druhá polovica filmu bola extrémne predvídateľná, prirodzené uveriteľné vyvinutie vzťahu medzi Carie a súrodencami som príliš nepostrehla (najprv žiadny záujem a odrazu si ich už nasťahovala k sebe domov) a vzhľadom na závažnosť vtedajšej situácie by v reále tento príbeh dopadol podľa mňa bohužiaľ o niečo horšie. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně emocionální drama inspirované skutečnými událostmi. Působivý a dech beroucí příběh sourozenců plně vtáhne do děje a jejich strastiplná cesta za svobodným životem plná dramatických, tragikomických i hodně emocionálních scén nenápadně ovlivní diváka, že jim tak trošku začne i fandit a soucítit s nimi. I když některé scény vypadají trošku méně pravděpodobně, přesto dojem a celkové vyznění snímku diváka upoutá a na film jen tak lehce nezapomene. "Chceš-li jít rychle, jdi sám. Chceš-li dojít daleko, jdi s přáteli." (africké přísloví) ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

"I don't want this! I don't want to work so I can be, what...? Be alone? Be nobody?" Film plný posolstiev a nádeje ale za akú cenu. Zachránia vás z pazúrov smrti, biedy a utrpenia, aby vás potom hodili do sveta kapitalizmu, byrokracie a pretvárky. Iste, človek si zvykne na mnohé ale musí pri tom veľa obetovať. Niekedy bohužiaľ aj šancu na lepší život. "What the hell are you doing?" – "It is a sin not to give to those in need." – "According to who?" – "Jeremiah." – "And who's that?" – "Me. My name is Jeremiah." ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)
  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno