Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Obyčejnému zpracování možná trochu nadhodnocuju, ale tomu ožehavému tématu z mnou tak obdidované Afriky a další odnože její těžké historie, která se bohužel stále promítá i do dnešních dní, musím dát za plný počet. Jak moc je zdejší příběh založený na pravdě (ujít bez úhony 1250 km východoafrickou savanou), nechávám na soudu jiným, já především cením, že se tvůrcům podařilo obsadit skutečné Jihosúdánce. I to je malicherná cesta ku pomoci jedné z nejchudších zemí světa. [viděno na Voyo 21.4.2024] ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film je to vlastně celkem dobrý a ukazuje se, že ono i přestěhovat se do Ameriky s tím, že to bude země zaslíbená, je jedna velká lež. Co mi ale nesmírně vadilo, to je vypočítavost přidání charakteru, který hrála Reese. To je tak nesmírně klišovitá postava - žena, co je jí všechno jedno, ale až když pozná naprosto jiné lidi, uvědomí si, co dělala špatně - až je to prostě nepříjemné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Africká část filmu byla výborná a emočně hodně silná. Americká „jen“ mírně nadprůměrná, lehce úsměvná, smutná a dojemná zároveň. Tak či tak jsem se necítil nějak zvlášť citově vydírán, což mě před projekcí docela strašilo. Vyloženě mi vadila snad jen ta občasná naivita. Celkově dávám slušné 4*. „Bezdůvodně se usmívat, není to neupřímné?“ – „No jo. Je to totální kravina. Ale Američani to mají rádi. A teď tady žijete, takže to musíte udělat taky.“ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa výborná vec. Protiamerické argumenty nie sú na mieste, veď tu ide o ťažký osud vojnou skúšaných Afričanov a ich problém adaptovať sa v pre nich novej civilizácii. Toto sa podarilo zobraziť veľmi dobre. Milá Reese Witherspoon takisto zapadla do deja tak, ako mala. Film nosí v sebe isté posolstvo a divákovi ho odprezentoval v najlepšej forme. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama