Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

lillien 

všechny recenze uživatele

Pomalejší, ale milé uprchlické drama, při kterém se mi překvapivě stalo, že jsem imigrantům v nové zemi silně fandila. A úplně jsem chápala jejich rozčarování z Američanů. Začátek dramatického útěku z vlasti před násilím fanatických šmejdů postupně přechází v téměř roztomile tragikomediální působení sourozenců v civilizaci, se všemi výdobytky, bez kterých si už neumíme představit běžný den a které nás tak krásně zotročují. A několikrát jsem si výrazně uvědomila, jak jsme se uzavřeli do těch svých nesmyslných bublin vydělávání peněz a vzdálili od toho, co by mělo být pro lidi úplně přirozené. Chvílemi to asociuje křováka z Bohové musí být šílení. Třeba když se jeden z bratrů zcela bezděčně a naprosto samozřejmě v autobusu rozdělí o pomeranč s cizí paní sedící naproti. Reese s přibývajícími léty rozhodně víc sedí tyto dramatičtější polohy, než jakési cáklé diblíkování v kýčovitých romantických komediích, takže i herecky bez připomínek. Místy dost rozvleklé a s trochu větším důrazem na náboženství, než by mi bylo příjemné, ale jinak uvěřitelné a milé filmové pohlazení. A když o vás někdo prohlásí (jste-li pohlaví ženského), že jste kráva, poděkujte. V Súdánu je to velká lichotka. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně emocionální drama inspirované skutečnými událostmi. Působivý a dech beroucí příběh sourozenců plně vtáhne do děje a jejich strastiplná cesta za svobodným životem plná dramatických, tragikomických i hodně emocionálních scén nenápadně ovlivní diváka, že jim tak trošku začne i fandit a soucítit s nimi. I když některé scény vypadají trošku méně pravděpodobně, přesto dojem a celkové vyznění snímku diváka upoutá a na film jen tak lehce nezapomene. "Chceš-li jít rychle, jdi sám. Chceš-li dojít daleko, jdi s přáteli." (africké přísloví) ()

Reklama

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek, v současnosti hodně aktuální ve vztahu k tématice návalu uprchlíků, tedy zejména uprchlíků v drahých soupravách jako Adidas a pod., se zlatými řetězy, co hází po dárcích jídlo, které jim je podáváno, rozpoutávají výtržnosti, obtěžují populaci hostitelských zemí a podobně. Uprchlíků, kteří jsou uprchlíky naprosto odlišnými, než o jakých pojednává tento film, uprchlíky, kteří jsou nepřízpůsobiví a jde s vysokou pravděpodobností o základ buněk, které mají za úkol časem rozpoutat teror a násilí. Film doporučuji i proto, že jsem odpůrcem nynější, nekontrolovatelné a nekontrolované vlny, z valné části "pochybných a podivných" uprchlíků. Nejsem ale odpůrcem pomoci pokorným bytostem, byť mají jinou barvu pleti a jsou i z jiného světadílu. To opravdu rozlišujme! Film je o těch, kteří skutečně spasili holé životy, když většině jejich blízkých to štěstí nebylo dopřáno. O těch, kteří dlouhé roky trávili v uprchlickém táboře, aby pak dostali příležitost v USA. O těch, kteří si toho nesmírně vážili, s pokorou přijali a adaptovali se na zvyklosti hostitelské země, snažili se, byť to nebylo snadné, stát se jejími platnými členy, ne příživníky, násilníky - nepřízpůsobivou "řvoucí" a agresivní složkou. Snímek tedy odpovídá na všechny přitroublé polemiky, dává jasnou odpověď. Potřebuješ pomoc - dáme ti ji, ale neslibujeme, že to bude snadné a že nebudeme vyžadovat také přizpůsobení a adaptaci našim zvyklostem. Dal bych 3,5*, což tu stále nejde (jak zpátečnické ...) a snímek doporučuji všem, co si chtěji udělat solidní obrázek o tom, jak by věci měly být, což je v kontrastu s pseudohumanitními populistickými názory a i také s falešnými organizacemi na celé věci se pasoucími, které přibývají jako houby po dešti a s realitou nemají nic společného. P.S.: A můžete si všimnout ještě jedné věci - na přebalech, plakátech apod., ale i ve filmu samotném, v titulcích, je originální název filmu "The Good Lie", nikoliv "Good Lie, The". Tak i této magoroviny by asi bylo dobré se zříci ... ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Začíná to hodně dobře, dokonalý srdce-ryvný příběh o jedné africké rodince. I poté, co byli jako starší exportování do USA to má stále skvělý nádech, ovšem potom se to tak nějak usadí, děj se pozastaví a já měl bohužel chvilku pocit, že se najednou nic neděje. Ovšem jinak naprosto peckovní originální film, který má úžasný začátek a ještě lepší konec. 80%. Důkaz toho, že není potřeba oscarových herců ke kvalitnímu filmu - paradoxně nejvíce mi ve filmu vadila Reese. :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl producent a dostal se mně na stů tento námět, tak odložím kalkulačku a jdu do toho, protože i ve filmu jě někdy dobrý poslechnout hlas srdce. Stejně tak si myslím, že reagovala Reese, když se k ní dostal scénár k tomuhle filmu, prakticky nemá moc prostoru předvést svůj vyjímečný herecký talent, ale tahle kráska má srdce na pravým místě a ví, že její jméno zajístí filmu mnohem větší publicitu a tenhle film si fakt naší pozornost zaslouží. Ano jistě, příběh nám ochmatává naše city, ale nežebrá o ně, dělá to s úctou a noblesou. Krásný příběh sudánských sourozenců, občas skvělě ukazuje kontrast dvou zcela odlišných světů a myšlení lidí z těchto světů. Film byl natočen s úctou k lidskýmu právu na důstojný život, ale umí vyvolat úsměv i příjemný pocity. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)
  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama