Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Tak to bol pre nás citlivky , vážne doják. Cesta malých detí naprieč Afrikou, príchod do Ameriky, rozdelenie súrodencov, ich opätovné stretnutie. Neviem si to ani predstaviť. Cudzí ľudia, cudzia spoločnosť, zvyky, práca, technológie. Nesedeli mi tam tí Američania, ktorí sa nevedeli vžiť do kože sudánskych utečencov. Či už to bola Carrie, ktorá ich mala na starosti, alebo ich zamestnávatelia. No a koniec...... Ten ma skutočne odrovnal, v tom dobrom slova zmysle. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Rok 2014 všetci chválili Reese Witherspoon pre Wild. A hoci musím povedať, že som si ten film užil a bol podľa mňa veľmi dobrý, tak je škoda, že málo ľudí videlo "The Good Lie" lebo tam by som slovo veľmi dobrý nahradil slovkom vynikajúci. V prvom rade veľmi dobrý dramatický aspekt, kde sledujeme vojnu v Sudáne a našich hlavných hrdinov, ktorí sa snažia prežiť. A súčasne vidíme aj ako sa ich vzťah postupne vyvíja a ako nerozumejú fungovaniu americkej spoločnosti. Keď sa jedlo nepredalo a vyhadzujeme ho do kontajnera, prečo by darovanie takéhoto jedla človeku, ktorý ho potrebuje znamenalo krádež? A prečo sa vlastne jedlo vyhadzuje, keď v iných krajinách je ho ťažký nedostatok. Toto sú dobré otázky, ktoré film modernej spoločnosti kladie. A do toho tu ešte máme aj skvelú Reese Witherspoon, ktorá má srdce na správnom mieste a súčasne je aj veľmi vtipná. Záver filmu je fantastický a myšlienka, ktorú podáva takisto. "The Good Lie" ma proste zasiahlo na správnom mieste a pre mňa je to film, ktorý je škoda, že nevidelo viac ľudí. Ak ste ešte nemali šancu, tak sa po ňom určite poobzerajte. Pre mňa jeden z najväčších highlightov roku 2014. Hodnotenie: A ()

Reklama

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Nevím, co k tomu víc říct. V tomto filmu nebyl Bůh prioritou číslo jedna, přesto hlavní "hrdinové" s Ním prostě žili. A ten název filmu mi příjde trochu nešťastný... Jinak dojímavý a poučný příběh a to v mnoha směrech. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Snaha kanadského režiséra Philippe Falardeau reflektovat krizi, která za oceánem postihla nejen úřednický systém po osudném září 2001. Začneme však „nepředstavitelnými“ hrůzami války, mezi kterými se vykrystalizuje příběh súdánských sourozenců, kteří se po ztrátě všech dospělých ocitnou v uprchlickém táboře v Keni. Ctnostná Amerika (nebo je to všechno jinak?) však na běžence z třetího světa nezapomněla, po dlouhých letech čekání se tak tři „bratři“ a jedna sestra ocitnou na vytouženém seznamu, který je letenkou za velkou louži. Jen je hned na letišti rozdělí, takže trojice celou dobu myslí na sestru, která se po 11. září ocitla v bludném byrokratickém kruhu. A také na dalšího chlapce, který jim v nejtěžší možné chvíli pomohl. Zbytek už jede v americkém rytmu lidských hodnot, přemíry sentimentu a odlišnosti obou světů (á la dívka bez závazků, tohle mi udělal lev nebo plýtvání jídlem). I když samozřejmě musíme uznat, že z námětu se dala vytvořit mnohem větší smršť patetických scén. Americká linie se pak točí i okolo hlavní hvězdy snímku (a musím to zopakovat, že má čuch na silné ženské postavy) Reese Witherspoon, která přidává sympatickou sarkastickou nit. Jinak ovšem lidí s dobrým srdcem bylo na můj vkus až příliš, ti ostatní mizí ze scény naopak velmi rychle. The Good Lie je přesně tím snímkem, který má aspirace minimálně přehodnotit některé naše pohledy na svět a zamíchat žebříčkem hodnot. Aspoň trochu a aspoň na chvíli. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Film, který poměrně citlivě popisuje důsledky občanské války v Súdánu, která byla samozřejmě bohatě dotována západními zbrojařskými korporacemi, což zde nikoho nezajímá. Podstatné je, že tisíce lidí prchalo ze Súdánu a někteří šťastlivci získali možnost se uchytit i v samotných Spojených státech. Je zajímavé, že vyšel tenhle film zrovna v této době, kdy je velmi aktuální téma uprchlictví pro Evropu, každopádně film doporučuju. Ukazuje velmi výstižně, že multikulturalismus je nefunkční ideál. Lidé by měli žít tam, kde je jejich domov a rodina, cestováním se pak mohou kulturně obohacovat. Jenže obchodníci se smrtí a někteří magoři, co mají moc, si prostě klid nepřejí. 80% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)
  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)

Reklama

Reklama