Reklama

Reklama

Chungking Express

  • Hongkong Chongqing senlin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hongkongský snímek CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie je v odborných kruzích považován téměř za kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v "asijsky hbitém" tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Snímek je považován za vrchol režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu, ve kterém např. kameramané snímají jednotlivé obrazy téměř výhradně z ruky. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží k stylově čisté a působivé studii, stylizovaně zachycující všednodenní život. Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačky v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (120)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Wong hýří nápady jako žonglér míčky, až má divák strach, že kdyby je upustil, zajisté ho utlukou. Jenže Wong drží otěže svého romantického filmu pevně v rukou. Že nejde natočit film, v němž se sejdou dva značně podivní lidé a podivně k sobě najdou cestu? Jde. Navíc tak, že velmi dobře. Wongovo vidění světa je nádherně hravé, plné barev, zrychlených i zpomalených záběrů přesně ve chvílích, kdy je to třeba. Mimochodem, to nasnímání rvačky bylo fantastické. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Začátek se mi líbil, po polovině se mi nelíbilo, závěr byl zase dobrý. Dávám 4* s vědomím, že na ně film kvalitativně má, ale nebyl to vyloženě můj šálek čaje. Tony Leunga jsem viděl už lepšího a když porovnám druhé dva filmy od Kar-wai Wonga (Stvořeni pro lásku, 2046), tak toto mě zaujalo nejméně. Nejlépe u mě asi vyšel Takeshi Kaneshiro. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro mě velký filmový přešlap. Netušil jsem, že Kar-wai Wong do svých filmů nerad umísťuje děj, předpokládal jsem, že přítomnost policistů a pašeráků drog v jednom filmu bude mít nějakou souvislost, předpokládal jsem, že druhá polovina filmu bude alespoň v něčem navazovat na tu první, jenže nestalo se tak. Ó, ta zpropadená očekávání! Chungking Express je čistý art s někdy podivnými, někdy ukňouranými postavami, které občas jednají hodně nesmyslně. K údajnému kouzlu tohoto filmu jsem si zkráka nenašel cestu. 4/10 ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mě zasněně melancholická atmosféra Wongova majstrštyku míjela a taky jsem si díky němu vypěstoval doživotní alergii na Mamas and Papas,jenže... Ten film má prostě kouzlo.Styl,jakým je natočený,dalece převyšuje jeho obsah,ale ve dvou nesourodých příbězích dvou různých policistů je tolik vjemů,tolik nevyrčenýc pocitů,tolik magické exotičnosti,že z něj můžu čerpat ještě několik dní.Navíc žeru Tonyho Leunga.Takže vlastně velká spokojenost a druhé zhlédnutí jisté. 85 % ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Chungking Express je víc než film. Je to doba. Devadesátky v Hongkongu budou navždy definovány naprostou uměleckou volností, ale i implicitním napětím z neodvratného předání do čínských rukou. Přesto, nebo právě proto, byly filmařsky opojnou dobou na zobrazení městského odcizení a osamělosti lidí, kterým štěstí vždy těsně proteče mezi prsty. A v tom není nikdo povolanější než WKW – vizuální virtuóz a král atmosféry, vždy záhadně balancující mezi ospalostí a neskutečnou energií. Za zády s neméně bombastickým kameramanem Christopherem Doylem, mistrem odpoutanosti a metropolitních neonů, s neoddiskutovatelnou zásluhou na ikoničnosti nadčasového, přesto tak ohromně devadesátkového looku, který si pro sebe WKW vypěstoval. Pomník doby, kdy bylo možné všechno, ale přesto z nich nejvíc vystupovala romance za pár šupů o minimální produkční náročnosti. Zároveň nádherná připomínka skutečnosti, že navzdory nevábným osudům mnoha milovaných filmových sérií, které se zkrátka táhly příliš dlouho nebo postupně vyhnily v korporátní atrakci, některé filmy zůstávají perfektně zmražené v čase, jako univerzálně přístupná vzpomínka, na kterou se vždycky můžete spolehnout. A osobně jsem nikdy neviděl silnější důkaz, že cestování v čase je možné. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (22)

  • Tvorcov zažalovali ľudia žijúci pod bytom, ktorý bol v jednej scéne zaplavený. Byt bol na treťom poschodí a obe poschodia pod ním boli vytopené. (Bilkiz)
  • Quentin Tarantino podpísal zmluvu s Miramax špeciálne na založenie vlastnej vydávacej spoločnosti, aby mohol dostať Chungking Express k širšej verejnosti. (Bilkiz)
  • Oba príbehy ponúkajú rozdielne časové schémy tvoriace kontrast. Prvý sa odohráva počas štyroch dní a je sprevádzaný deadlinami. Druhý má voľný časový rámec a žiadne deadliny, jeho príbeh sa uzatvára až cca po roku. (Biopler)

Reklama

Reklama