Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedná se o další film Tage Danielssona s vynikajícím Göstou Ekmanem (Picassova dobrodružství) v hlavní roli.
Aby splnil mladý Dante podmínku svého otce pro nárok na dědictví, musí se zbavit závislosti na nikotinu. A činí tak věru zábavnými způsoby. Jak už napovídá jméno hlavního hrdiny - Dante Alighieri - je děj filmu volně inspirován Danteho Božskou komedií, kdy Peklo, Očistec a Ráj představují jednotlivé etapy jeho vnitřního boje s nikotinem. (Repulsion)

(více)

Recenze (14)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nápaditá a vtipná absurdní severská klasika, která oproti mnoha jiným Danielssonovým počinům i slušně drží pohromadě a až na pár drobných výkyvů si dokáže udržet svou úroveň. Svérázné biblické a mytologické odkazy naroubovány do zápletky 14ti-denní protikuřácké odysey jednoho mladého pána Danteho, hravé průvodní animace či úvodní retrospektivy dotvářející dětské milníky v životě notorického kuřáka zapadají krásně do stylu neortodoxního komediálního úletu, stejně jako neotřelý hippie závěr v doprovodu váženého dívčího zpěvokolu. Jako bonus beru i zdařilý dobový český dabing, v němž se Viktor Preiss hlasově velmi zručně zvládl přiblížit Göstu Ekmanovi a vystihnout základní rysy projevu populárního švédského komika. Velmi zdařilé figurky na vás čekají i ve vedlejších postavách, zvláště mě bavil stylově bezemočný tvrdý agent Raymonda Bussièrese (u nějž mě někdy překvapí, ve filmu z jaké země se objeví – a ve švédském bych ho i nečekal stejně jako v československém, byť tady s hlavním hrdinou zavítáme přímo do Paříže). Škoda ale té závěrečné akční 10ti-minutovky, kdy mi celá zápletka s únosem připadala již navíc a to fyzické vyřízování si účtů s kousky salámu až polotrapné. Na čistých 5 hvězdiček jsem tak ve finále Muže, který přestal kouřit nikdy úplně neviděl, celkově však je to pro mě pořád druhá nejlepší komedie s Göstou Ekmanem (hned po Vejci – příběhu natvrdo). Viděno s odstupem pár let již potřetí a pořád se skvěle bavím... [85%] ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

Na snímek mě nalákalo především herecké obsazení českého dabingu. Přehnaná nadsázka až lacinost mi ze začátku vadila, to přiznávám, ale když cca v 17 minutě začal "skutečný" boj Danteho se závislostí a nastoupily abstinenční příznaky, slyšela jsem vlastní nevázaný smích /ne, AP se neposmívám/. Originální scénáristický nápad: najmout sám na sebe (njn,  17 milionů je slušná "motivace"...) sledovací komando a tím zabránit jakémukoliv kontaktu s kuřivem. Pobavily i hravé animované vsuvky, které ve výsledku zpestřily vizuál. Výborný Gösta Ekman a nejméně tak dobrý Viktor Preiss. Děkuji WK za možnost nahlédnout pod pokličku severské komedie sedmdesátých let ☺P.S.: Podobnost s Božskou komedii není čistě náhodná... ()

Reklama

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je silný kuřák a jeho strýc mu odkázal velké jmění. Jedinou podmínkou je, že úplně skoncuje s kouřením do 14 dní. Pokud ne, dědictví připadne jeho bratranci. On se tedy rozhodne přestat kouřit, ovšem jeho bratranec se mu v tom všemožnými způsoby snaží zabránit... Vynikající komedie. Perfektně zahráno v hlavní roli. Pouze ke konci filmu zpomaluje tempo. Škoda, že se to již dlouho nereprízovalo! Naposledy to vysílala ČT2 tak před 7 lety pod názvem "Muž, který přestal kouřit". Ještě, že jsem si to tenkrát nahrál :-) Mimochodem - výborné pro lidi, co fakt chtějí přestat kouřit, já to dokázal i díky tomuto filmu! Přestože je to komedie, pochopíte jak je kouření odpornej zlozvyk... Aby nedošlo k omylu - pobaví se i kuřáci! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Od začiatku nápaditá komédia sa po najatí súkromných detektívov ešte viac rozbehne, až začne pripomínať konšpiračné filmy ako Fincherova Hra. Koniec sa trochu necháva uniesť, v čom súhlasím s komentárom kareen, ale mne to tak veľmi nevadí, aby som znižoval hodnotenie. Na to je predošlý dej príliš originálny. Vidím teda popolník celkového zážitku skôr poloplný. Idem ho ako nefajčiar vysypať, no v oblak dymu sa nerozplynie. Súčet mojich nerestí ostáva na 4*. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

„Zahoďte cígo smrdící, sexujte na louce vonící.“ Varování! Po poslední klapce filmaři zapomněli Danteho byt vyvětrat a tak se v něm i po 50 letech válí taková oblaka dýmu, že diváci-nekuřáci si, byť jen pasivním zhlédnutím filmu, zadělávají na rakovinu plic. Poškození bránice však nehrozí, scénář je neškodný a navoněný jak elektronická cigareta. LÉKAŘSKÉ OKÉNKO: [][] Plné otázek. Jaká cigareta je zdravá? Ta, kterou vykouříme s lékařem. Jak přestat? Prvním a nejdůležitějším krokem je... začít kouřit! Kdo nikdy nezačal, nemůže být za hrdinu, že přestal. Dá se chuť na cígo zahnat konzumací psích sucharů? Seržant Martin Rigs poradí. Je těžké přestat? Ani ne, lidem se silnou vůlí to jde samo. Například já letos přestal už dvakrát a loni dokonce čtyřikrát! Co je nebezpečnější? Kouřit při kouření nebo kouřit při lízání? Nevím, nezkoušel jsem to, bál bych se, že blafne bobr. [][] Za tři, ale uvítal bych remake, s míň rozlítaným scénářem. Jo a Snorlax měla pravdu. Jdu na balkon... ()

Zajímavosti (4)

  • Film je natočen podle Danielssonovy stejnojmenné knihy a skládá se ze tří dějství: Inferno, Purgatorio a Paradiso. Jedná se o záměrnou paralelu k „Božské komedii“ středověkého spisovatele Dante Alighieriho. (classic)
  • Film měl premiéru 16. prosince 1972 v kině Röda Kvarn na Biblioteksgatan ve Stockholmu. Byl také mnohokrát uveden na stanici SVT. (classic)
  • Režisér se s potřebou koordinace intimity ve filmu vypořádal různými způsoby. V jedné scéně soulože, kde byli
    Gösta Ekman (Dante) a Grynet Molvig (Beatrice) natáčeni nazí, byl pocit zranitelnosti herců snížen tím, že celý filmový štáb byl také svlečený. (classic)

Reklama

Reklama