Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie s akčními prvky, která se snaží spojovat nízké s vysokým. Rafinovaný pastiš nejdůležitějších proudů sovětské a americké kinematografie. Dostávají v něm slovo hrdinové, kteří se jmenují např. de Niro, Coppola, Scorsese, Pacino, ale jsou zde i citáty z mnoha filmů. Děj filmu začíná v Chicagu v roce 1925, v době prohibice. Mafián Nitsch zradí svou organizaci a informuje policii o transportu alkoholu. Potom utíká do SSSR, země svých předků. Mafie se o všem dozví a odsuzuje zrádce k smrti. Zabít ho má vynikající odborník polského původu John Pollack. Ten připlouvá do Oděsy shodou okolností s první lodí od revoluce. Film se dá také interpretovat jako záznam konfrontace dvou kultur a civilizací, setkává se zde Západ s Východem, kapitalismus s komunismem, mentalita utvářená demokracií s mentalitou, kterou formovala diktatura. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

MBob 

všechny recenze uživatele

Výborná parodie, satira, která si utahuje ze všeho a zároveň vzdává hold - počínaje Křížníkem Potěmkinem (díky tomuto filmu alespoň znalci vědí, jak vznikla legendární scéna s kočárkem na oděském schodišti) a konče holdu americké kinematografii (jistě jste zaznamenali jména mafiánů - don Cimino, mafiáni de Niro, de Palma, Scorsese aj.) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mafiánské filmy mě nikdy moc nebavily, nemám je vůbec nakoukané a jestli se má tady na ně objevovat spousta odkazů či narážek, nedokážu je patřičně docenit. Naštěstí tady jde o parodii, která spolehlivě funguje i sama o sobě a ke všemu si ještě během putování amerického gangstra Ukrajinou 20. let minulého století dokáže střílet nejen z amerických mafiánů, ale i z naivních přívrženců budování socialismu. Juliusz Machulski se opět ukázal jako polský specialista na originální žánrové komedie a v době routící se železné opony našel ojedinělý námět v humorném střetu těchto dvou protikladných světů. U mě zde opětovně zabodoval svižným tempem, napínavým dějem, nespočetného množství vtipných a originálních situací (...natáčení slavného filmu se zásahem do historie, synkopické trio v hotelovém pokoji... atd. atd.) a navrch i kouskem přesahu. Sice nejsem z Déjà vu nadšen tolik, jak bych mohl být, na jedinečnost vrcholní Machulského spolupráci s Jerzym Stuhrem v podobě Sexmise to úplně nedosáhne, blonďatá svazačka mě otravovala zhruba stejně jako Pollacka a význam některých praštěných scén (Hitler jako součást nějakého tria cyklistů?) jsem asi úplně nepobral... ale jinak dobrý, hodně dobrý. [75%] ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Déjà vu je jednou z nejvtipnějších tref do řad velevážené mafie, nadšených budovatelů komunismu i snímků parazitujících na ztrátě paměti. Já se vždy skvěle pobavím při nechápavém počínání soudruha Američana, jenž se ocitl ve světě, kde dolary nejsou peníze, samostatný pokoj v hotelu by žádal jen ukrutný sobec a entomologové s puškou v ruce přispívají k ochraně světového míru. ()

Muzaffer 

všechny recenze uživatele

Heheh, tak tohle byl opravdu zvláštní zážitek. Moc jsem to nepobral...narážky na komunismus mě nechytly, asi protože jsem mlád a tuhle dobu jsem nezažil, narážky na gangsterský filmy mě nedostaly, asi protože jsem gangstarských filmů moc neviděl, ale co tam sakra dělal ten Hitler??? (předpokládám, že ten divnej zakrslej němec s knírkem měl být on) a proč závodil na kole??? ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Bývalý mafián se ukrývá v zemi svých předků, v zemi neomezených možností, v Sovětském Svazu - konkrétně v Oděse. Mafii se to ale moc nelíbí, a tak na něj vyšlou jednoho z nejlepších agentů, Johna Pollacka. Ten v přestrojení připlouvá do Oděsy, ale aby našel svůj cíl, bude si muset poradit řadou nástrah - počínaje uvítacím výborem pro prvního amerického občana, německým sportovním týmem cyklistů či jen s úplně jinou mentalitou místního obyvatelstva ... Za základě komentářů jsem se na film těšil, boť třeba Sexmise patří k mým nejoblíbenějším filmům. S tímto filmem se mi ale zdá, že Juliusz Machulski šlápnul trochu vedle. Spousta vtipů nebo pokusů o zápletku působí nadmíru trapně a neoriginálně, a skoro mi z celého filmu vyčnívá snaha si ze Sovětského svazu, po pádu železné opony, co nejvíce udělat srandu. Navíc je celý film (alespoň v českém dabingu) hodně uřvaný, a vítající svazačka mi šla na nervy mnohem víc než hlavnímu hrdinovi. Marně přemýšlím, zda jsem se ve filmu alespoň jednou upřímně zasmál - ale přijde mi snad že ani ne. Škoda.. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama