Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (197)

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Osobně moc nemusím, když se zbytečně hajpuje, a to se tady dělo ve velkém. Už po prvním dílu tvrdit, že tu máme seriálový hit mi přišlo fakt přehnané (ačkoliv to pravda vlastně je). Herní předloha je skvělá a výživná, takže převést ji do seriálu byl skvělý nápad. Je ale škoda, že první řada je rozložená tak nelogicky. Zatímco ze začátku se nebojí delších stopáží, ve druhé půlce celkem pospíchá. To sice nevadilo v DLCčkové epizodě, v té finální šlo docela o průšvih. Co se týče změn oproti originálu, někdy vedly k zajímavým dějovým linkám, jako třeba ve třetím díle, jinde fungovaly lépe ve hře - třeba dění kolem Henryho nebo Jeolova nepřístupnost. Celkově ale ty změny spíše chválím, protože se člověk pak nedíval "jen" na to samé co ve hře, jen s opravdovými herci. Co mi ale vadilo celou dobu seriálu, byla roztřesená kamera a fakt, že svět nepůsobil jako dvacet let po apokalypse. Možná za to může čtyřkáčko, ale když někde stála auta, připadalo mi jako kdyby na ně možná párkrát zapršelo. Oblečení měli herci také hodně čisté a neseprané, zkrátka to fakt bohužel často působilo jako kdyby před deseti minutami přišli ze Starbucksu. Bylo by fajn kdyby ve druhé sérii na tohle byl brán větší zřetel. Těším se na ni však? Bohužel spíše ne. Předloha pro ni byla obrovská nuda, která vůbec nedokázala to, o co se snažila. A nemyslím si, že seriál by to dokázal změnit - v poslední epizodě první řady opět sympatizuji s Joelem. Ellie totiž neměla na výběr a Světlonoši se k Joelovi chovali jako k odpadu. Nicméně nechám se rád překvapit. I když jsem ze začátku mrmlal, casting ústřední dvojky se hodně povedl. Mimochodem, pokud v roce 2023 ještě furt někoho znechutit scénky stejnopohlavních párů a smát se někomu kvůli vysokému čelu, je tenhle svět fakt marnej. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[51%] Nebudu to zde pokud možno moc prodlužovat, ale zkrátka mi to celé nesedlo. Ústřední dvojice postav Joela a Ellie je super – herci Pedro Pascal a Bella Ramsey to zvládli dobře. I jsem si postupem času získal postavu té Ellie, která zde měla prořízlou pusu a dobré hlášky. Tím ale veškeré klady z mé strany asi už nejsou. Pilotní prodloužený díl mě celkem bavil, ale až tak neuchvátil, zbytek už je dost utahaný až do divné finální epizody. Sem tam se najde pár dobrých scén, ale na zadek jsem se z toho neposadil. Já nevím, co se divákům na tomhle seriálu tak líbilo? Jako určitě to nebudu porovnávat k The Walking Dead, ale zde nebyla téměř žádná atmosféra, žádné napětí, pořádný děj, a i docela málo těch nakažených „houbáků“. Kvůli některým mým známým jsem to do konce dodával, protože jsem si připadal jak pitomec, že mě to moc nebavilo. Dle hodnocení mi to na ty velmi slabé 3* vychází a to hlavně kvli ústředním dvou postavám. Další série ale už vynechám. Nevím, jestli je problém v tom, že jsem nehrál hry, ale i tak jsem od tohoto očekával trochu víc, škoda. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria má skoro 9 hodín, ale scény s príšerami zaberajú, čo ja viem... 2O minút? Paradoxne to nielenže nevadí, ale naopak skôr vadia scény s nimi, pretože sú na jedno brdo, ich vizuálne stvárnenie by strašne chcelo pripomínať Guillerma del Tora, ale bez jeho šialenej a nepredvídateľnej fantázie a proste sú to klasické nudné akčno-trikové sekvencie, kedy sa sila oblúd drasticky mení podľa toho, či práve stoja proti zápornej vedľajšej postave, alebo proti hlavnej hrdinke/hrdinovi. Podobné scény z Resident Evilov ma bavili viac, tu už to bol ozaj vývar desaťkrát vylúhovaného čaju. Čo sa vizuálu týka, občas sa tvorcom nejakým zázrakom podarí prísť s omračujúcim post-apokalyptickým záberom, ale nedajte sa oklamať: to všetko sú max. desiatky sekúnd. Inak sa dej odohráva v hnusných interiéroch skromne zariadených miestností, v ktorých dakto, aby sa nepovedalo, rozhodil pár stoviek kancelárskych papierov po zemi, do rohu postavil vitrínku a následne do nej hodil kameň a voilá, máme na svete post-apokalyptickú výpravu. Okrem toho mi svet pod nadvládou mutantov pripadal až príliš zaľudnený a v rámci možností civilizovaný. Ono je fajn, že sa tvorcovia venujú skôr postavám, ich minulosti a vzťahom, než obludám a akcii, ale čo z toho, keď postavy sú strašne šablónovité a neukrývajú v sebe absolútne žiadne prekvapenie? Všetko ide vo vopred dlho dopredu odhadnuteľných koľajach. Rozmýšľam, či tu bolo niečo, čo ma aspoň mierne (v dobrom) zaskočilo... Asi nie. Nechýba samozrejme povinná výplňová pasáž, ktorá je umiestnená do minulosti jednej z postáv tesne po tom, čo sa v súčasnosti odohrá  (zdanlivo) neriešiteľný problém. Takže hodinu sledujeme flashback, ktorý je fajn, ale to je asi tak všetko a následne sa opäť vrátime do súčasnosti, aby bol neriešiteľný problém podrazácky vyriešený behom pár okamihov. Pedro Pascal a Bella Ramsey sú zdatný, relatívne funkčný pár a občas to medzi nimi vtipne iskrí, ale malo toho byť viac. Šialené je, že napokon je najkvalitnejšou epizódou mrazivý, veľmi smutný a hlboko ľudský homosexuálny diel poukazujúci na to, že vo svete plnom ľudského zla, malosti, xenofóbie a hlúposti, sa stále nájde zopár normálne a civilizovane uvažujúcich jedincov, ktorí radšej zomrú, než by sa z nich mali stať primitívi. Seriál mohol obsahovať niekoľko mimoriadne silných, intenzívnych, mrazivých a nezabudnuteľných scén a áno, skutočne k ním má solídne našliapnuté, ale nakoniec to nie je ono. Tvorcovia sa zjavne upokojovali vetou „ale veď takto to stačí“. Nuž... mne nie. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nechtěl jsem to vidět, jelikož nemám rád filmy podle pc her, ale humbuk okolo mě nedal, abych se nepodíval. Efekty dobré, herci nudní, místy dobré , ale celkově víceméně nudí. Třetí epizoda o buzerantech naprosto mimo, děsná. První a druhá epizoda navnadila, ale pak už je to jen nuda s sem tam povedenou akcí, al ejako celek mě to děsně nudí a na akci se mohu podívat jinde. Tess je nesympatické drzé děcko. ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silných 9,5/10! - I přesto, že jsem hru nehrál. S čistým štítem jsem si seriál zamiloval a nadmíru užil. Precizní, výborně sepsaný příběh a tvůrcům se klaním kam to dotáhli. Herci tu jsou úžasní a je radost je sledovat v jejich rolích, chemie obou dvou hlavních hrdinů je úžasná, kdy se seznamují a budují si k sobě ten vztah, muž bez citů a emocí, který si sám už něco zažil a oprsklá holka vychovaná apokalypsou, to je dvojka, která nejde do sebe, ale ono opak je pravdou. Herci jak říkám předvedli kus práce. Bella Ramsey si svou roli užívala a prociťovala ji a Pedro Pascal je můj božan už odpradávna a role Joela je peak jeho kariéry zatím. Dále seriál vás dokáže dojímat a štavit emoce - Především bych tu mluvil o 5 epizodě, kde vás to tak dojme jak se ty postavy zachovaly. Nebo už jenom ten úvod seriálu, kde máte chuť brečet a zároveň, za pár okamžiků, seriál nastaví směr kam se seriál vydává a v 3 epizodě už plně sympatizujete s tím světem a postavami a jste zažraný a chcete od toho víc a víc. Nad produkční stránky opravdový masterpiece. S prostředím si vyhráli, které na vás krásně dýchá postapo atmosférou. Pozadí a kulisy. Také seriál si opravdu vyhrál s enormním napětím, který k těmto post-apo věcem patří a do toho skvěle nasnímaná akce, ale zde už opravdu cítíte, že by jste to radši hráli, než sledovali. Když příjde 6. ep. Miluju na ní snad téměř vše. Od emocí, kdy se Joel setkává s Tommym, přes upevňování vztahu s Ellie nebo dramatické završení. 8 ep byla chvilkový oddych a pak už přecházíme do finále. Ono celkově to završení, i přesto, že se seběhlo dost rychle, pořád jsem se od toho nedokázal odtrhnout a stále to hltal. KURDE už si chci zahrát tu hru na počítači, na kterou tak dychtivě vyčkávám. Chtěl bych ještě promluvit k HBO Max u, kterých cením, že nejsou jako Netflix a sypou nám ty epizody jednou týdně a má to čas člověk zpracovat a má radost na to čekání na novou ep a taky i to, že je seriál tak kvalitní možná zapříčinilo i to, že se na seriálu podíleli i tvůrci hry. Měl bych, ale k onu seriálu jednu výhradu. Seriál někdy až mnohdy spěchal, a cesta přes celou ameriku působila jako procházka růžovým sadem, a více nebezpečí a nástrach by také bodlo. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Joela (Pascal) vidíme, ako pomocou hadice vyberá palivo z opustených áut. V hre po tom, ako im Bill pomôže získať vozidlo, dá Joelovi hadicu a spomenie, že bude prekvapený, v koľkých vozidlách je ešte benzín. V DLC k hre Ellie používa túto metódu na získanie paliva na prevádzku elektrickej továrne. (molcan2)
  • Na začiatku epizódy môžeme vidieť horskú dráhu Mamba. Geograficky by však mala byť Steel Force v Dorney Parku, pretože ešte neprešli Pittsburghom. (molcan2)
  • Hra ukazuje, že Bill a Ellie majú medzi sebou zlý vzťah. Neustále sa na ňu naváža, že sa dotýka jeho vecí, ona mu takmer zlomí ruku fajkou a dokonca Joelovi poradí, aby sa na ňu vykašľal. V seriáli sa však táto dvojica ani nestretne. (molcan2)

Reklama

Reklama