Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (197)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z některých seriálů to cítíte hned od začátku. Že tohle bude speciální a hodně osobní zážitek. U The Last of Us jsem tušila hned po pár minutách, že do mě seriál zatne svoje drápky. A přesně to se stalo. A nepustil mě až do svého finále. ***** Podobné žánrové seriály mám velice ráda a na The Last of Us jsem se moc těšila, přestože jsem hrou nepolíbená. Prostě mám ráda tenhle žánr a na cokoliv podobného se vždy automaticky těším. A po první serii jsem víc než spokojená. Dokonce jsem se snažila i o větší objektivitu, ale nedokázala jsem najít něco, co by se nepovedlo, a zvládlo by přebít moje nadšení. Jako divák totiž potřebuji cítit, že by se něco podobného mohlo stát, což se autorům povedlo dokonale. Byla jsem vtažená do děje, příběhu, postav a jejich emocí. Tady všechno funguje na jedničku. Ušla jsem si tu cestu společně s Ellie a Joelem s velkou láskou, zároveň plná smutku, občas vzteku, zklamání i nadějí do budoucna. ***** Co bych chtěla hodně vyzdvyhnout jsou herecké výkony. Hlavní dvojka Bella Ramsey a Pedro Pascal jsou tahouny nejenom po stránce dějové, ale především emoční. Protože ve světě, kde lidé už nemají skoro nic, je naděj ta nejluxusnější komodita. Možná proto mi nevadilo, že se během své cesty Ellie a Joel nepotkají s tolika nakažených a není to jenom akční střílečka bez duše. Navíc, vždy bude pravda, že jediná skutečná monstra jsou lidé. I ve světě, kde se všichni monster bojí nejvíc. Zároveň jsou pro mě hodně důležité charakatery postav. A pokud je na podobné prozkoumávání prostor, jsem vždy nadšená. Poté jsem schopná odpustit i některé drobné detaily, které se moc nepovedou. Jenže tady jsem nic takového nemusela řešit. Nic jsem nenašla. ***** The Last of Us je navíc kvalitně zpracovaný seriál. Od kamery, po lokaci, přes hudební podkres a naprosto luxusní. V každém díle jsem našla něco, co bylo speciální. S tím je možná spojeno i to, že divák dostane pouze jeden díl týdně. Víc si váží toho, co zrovna viděl. Víc to všechno prožívá a těší se na další. ***** Po shlédnutí S1 jsem nadšená. Všechno mi sedlo a líbilo se. A moc se těším, až si sérii pustím znovu. Ale hezky všechno za sebou a klidně ještě několikrát do série druhé, aby mi to rychleji uteklo. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem se původně dívat nechtěl, protože mám hru někdy v budoucnu rozhodně v plánu, ale jak se znám, dostanu se k ní tak za dvacet let, takže jsem si radši dal ten seriál. Má pro mě dva hlavní klady. Ústřední hereckou dvojici a celkový setting a dávkování. Ať si říká kdo chce co chce, Bella Ramsey je boží. A pak taky fakt, jak umírněný celý seriál je. Nečekal jsem, že i já budu nakonec volat po více akčních scénách. Ale nakonec jsem vlastně nadšený, protože to, že jich je málo, způsobilo, že si je užívám a jsem za ně rád a v podstatě do poslední si je vybavuji. Na konci však bylo houbáků opravdu málo (zřejmě z finančních důvodů). Hlavní nebezpečí v seriálu od začátku do konce představují lidé. Ze seriálu je hodně cítit, že je podle hry, zároveň se mu podařilo, aby to vlastně skoro vůbec nevadilo. Jediná věc, co je na palici, je status quo. V podstatě se nikdy nic nestane a vždycky se všechno vrátí do zajetých kolejí. Je to logické, ve hře prostě hrajete za ty dva od začátku do konce, ale po několika dílech už je to dost otravné. Seriálu si vážím paradoxně i pro jeho výplňové epizody, třetí díl byl fantastický, sedmý zajímavý. Když se nad tím ale zamyslím, nedává smysl tyhle epizody označovat jako výplňové. Výplňová epizoda je tady vlastně každá. Žádná nás nikam neposune. Celkově nejde o nic jiného než o post-apo road movie, kde se každý díl zastavíme v nějaké vesnici, kde se něco pokazí. Pořád to ale stačí na suverénně nejlepší videoherní adaptaci ve světě filmu nebo seriálu, protože autoři ji zpracovali inteligentně, sugestivně, zbytečně neškrtali, a to, co přidali navíc, je dokonce výborné. Závěrečné rozřešení bylo pro mě trošku nepříjemné, takže jsem rád, že si můžu od příběhu dát chvíli pauzu, ale pokračování si rozhodně dám. ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo opravdu výživné, silné a ... depresivní. Nutně potřebuji dávku Jane Austenové, protože tohle skvěle zahrané a výstižně natočené dusno na téma lidi jsou svině, mě dost vyčerpalo. Oceňuji, že tvůrci na sebe nenechali tlačit a dovolili si i lyričtější pasáže a snad právě díky nim mi to přišlo tak děsivé. ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ehh to jako bylo ono? Nuda, bez emocí, bez napětí, bez čehokoliv zajímavého. I TWD, kde půlka dílů je nudná, má lepší momenty než tohle. Celou dobu se skoro nic neděje, jen se žvaní, aby seriál doklopýtal do předvídatelého konce. Reálně by stačilo 6 dílů.. Hype okolo tohoto seriálu mi hlava fakt nebere... ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmová/seriálová adaptace videohry všech dob! Ano, tímhle titulem se Last of Us pyšnit může. Prosadit se v tomhle segmentu ale není zrovna těžký, když konkurence v podstatě neexistuje. Nejsem fanoušek hry, protože jsem jí nikdy nehrál. Upřímně je mi proto fuck, jak moc je seriál předloze věrnej. Zajímají mě inteligentní postavy, hutná atmosféra, funkční dramaturgie, slušná výprava a dynamická akce. Jenomže Last of Us dělá všechno napůl a často nudí. Takže honit nad tim, jak je to boží a úžasný a nejlepší asi není úplně namístě. Kdyby to byla třetí řada Black Summer (dost nedoceněný), většina místních pětkařů by bez rozmyslu sypala dvě hvězdy (název automaticky nedělá dobrou show)! Nakonec nejlepší epizodou je ta nejnenáviděnější, kde si dva chlápci našli útočiště plný naděje a životního smyslu, zatímco za jeho hranicemi se svět zmítá v nenávisti, šílenství a v totálním společenském úpadku (tahle epizoda alespoň nechává pracovat divákovy mozkový buňky)! SE1: 5/10 ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Záverečný záber epizódy je priamym odkazom na titulnú obrazovku prvej hry. (molcan2)
  • Kniha vtipov, z ktorej Ellie (Ramsey) číta, "No Pun Intended Volume Too" od Willa Livingstona, je presne rovnaká ako tá, ktorú používa vo videohre. Mimo boja Ellie vyťahovala knihu a čítala vtipy nahlas rovnako ako v tejto epizóde, pričom Joel (Pascal) reagoval podobne podráždene. Niektoré vtipy v seriáli sú dokonca presne tie isté, ktoré zazneli v hre, napríklad vtip o obálke, vtip o strašiakovi a vtip o hnačke. Craigovi Mazinovi sa páčilo použitie Elliinej knihy vtipov v hre a mal pocit, že jej zaradenie do série umožnilo efektívny vývoj medzi ňou a Joelom. (molcan2)
  • Táto epizóda venuje významnú pozornosť hygienickým potrebám, ako sú tampóny, toaletný papier a dezodorant. Hry sa nápadne vyhýbajú diskusii o tom, ako sa ľudia v postindustriálnom svete zaobídu bez týchto vecí. (molcan2)

Reklama

Reklama