Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (320)

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Takhle se dělá adaptace! Úvod rozhodně slibný. Atmosféra přesná, odsýpá to a vypadá to suprově. Pedro klasicky v topu, jen na tu Ellie si člověk bude muset zvykat delší dobu. Jestli to takhle Mazin s Druckmannem budou zandávat po celý seriál, tak tu bude kandidát na seriál roku hned v prvním měsíci. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tak tady u toho jsem trávila obědovou pauzu. Pak mě vyděsily kutálející se špatně srovnáné ocelové disky kol v naší dílně. Ten železný zvuk po dlaždících hned nevymažu. Pro mě je tenhle příběh velké překvapení a musím říct, že i milé, tedy pokud se to dát říct o postapu. Počítačová hra mě totiž úplně minula. Bavilo mě a budu pokračovat v seriálu. ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po přečtení komentářů zdejších kritiků si snad začínám myslet, že ve všech nových seriálech musí být celých 80 minut akce, střelba a zachraňování světa, aby tito lidé byli spokojeni. Jinak si nedovedu představit ty výtky, že je to "nudné". Tak a teď k 1. epizodě, která se náramně povedla a pokud jste hru minimálně 1x hráli a dávali u ní pozor a příběh jste vnímali, musíte být v sedmém nebi, jako jsem byl po shlédnutí já. Ty detaily vyšperkované a tu přidanou hodnotu (o ty scénky, které ve hře nebyly) jsou skvělé. Věřím, že tohle byl pouze zlomek toho, co nás čeká. PS: Ten flashback na konci epizody, kdy se Joel ocitl ve stejné situaci jako v roce 2003 kdy epidemie začala pro mě byl peak této epizody. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Last of Us jsem (zatím) nehrál, takže nemůžu srovnávat s předlohou, ale nabízím pohled očima někoho, pro koho je celá franšíza nová. A rovnou říkám, že úvod seriálu perfektně funguje i sám o sobě, bez nutnosti vědět předem cokoliv dalšího. Přítomnost tvůrce Černobylu je vidět v obrovském smyslu pro detail, jehož používá k vyprávění skrze mizanscénu, i ve schopnosti budovat neobyčejně působivou atmosféru, která během epizody několikrát vygraduje v silnou emociální scénu. Atmosféru drží i velmi dobrá práce s hudbou, jak s převzatými písněmi, tak s původními kompozicemi čítajícími několik výrazných kytarových motivů. Expozice je zde skvěle zvládnutá, Druckmann s Mazinem toho díky výborně napsaným a zrežírovaným scénám mnohdy dokážou o postavách a jejich novém světě úsporně říci velmi mnoho. Díky dlouhé stopáži se však epizoda stihne kromě expozice i solidně posunout v ději. U Belly Ramsey bych si se superlativy ještě počkal na později (ale přinejmenším dobrá rozhodně je), Pedro Pascal se ovšem předvádí v pravděpodobně nejlepší roli své kariéry. Rozjezd této očekávané herní adaptace se zkrátka povedl skvěle. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava epizody nedožila jejího konce. Polovinu dílu jsem si vážně užil, ať už prokreslování vztahu mezi otcem a dcerou, tak zobrazení startu něčeho, co bude mít fatální následky. Jenže pak přijde střih a samotnou nákazu, kdy se má infekce zase šířit do posledního živého kusu, necháváme kdesi vzadu. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Zatím je všechno otevřené, snad nepůjde o zaměnitelný pandemický flák. Pedro Pascal je trefou do černého. Málomluvný, ale s přirozeným osobním kouzlem, zároveň se nebojí ušpinit. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Keď Tommy (Gabriel Luna) prechádza okolo horiaceho domu, hovorí: "To je Jimmyho dom." Vo videohre Jimmy býva vedľa Joela a Sarah a je vlastne prvým nakazeným, s ktorým sa v hre stretnete. (Vo videohre sa horiaci dom nazýva "Lewisova farma".) (molcan2)
  • V hre sa ľudia môžu nakaziť porušením kože (zvyčajne uhryznutím) alebo vdýchnutím spór. Preto nosia plynové masky vo vnútorných priestoroch, kde sa huba rozšírila. V tejto epizóde Joel (Pascal) a Tess (Anna Torv) v takýchto priestoroch nenosia masky, čo naznačuje, že v tejto verzii príbehu nedochádza k nákaze prostredníctvom spór. (Šírenie pomocou spór je skutočnou vlastnosťou huby cordyceps u mravcov.) (molcan2)
  • Merle Dandridge stvárňuje Marlene, postavu, ktorú stvárnila aj vo videohrách. Je tak jedinou herečkou, ktorá hrá tú istú postavu v seriáli, prvej hre aj jej pokračovaní. (molcan2)

Reklama

Reklama