Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (320)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Last of Us jsem (zatím) nehrál, takže nemůžu srovnávat s předlohou, ale nabízím pohled očima někoho, pro koho je celá franšíza nová. A rovnou říkám, že úvod seriálu perfektně funguje i sám o sobě, bez nutnosti vědět předem cokoliv dalšího. Přítomnost tvůrce Černobylu je vidět v obrovském smyslu pro detail, jehož používá k vyprávění skrze mizanscénu, i ve schopnosti budovat neobyčejně působivou atmosféru, která během epizody několikrát vygraduje v silnou emociální scénu. Atmosféru drží i velmi dobrá práce s hudbou, jak s převzatými písněmi, tak s původními kompozicemi čítajícími několik výrazných kytarových motivů. Expozice je zde skvěle zvládnutá, Druckmann s Mazinem toho díky výborně napsaným a zrežírovaným scénám mnohdy dokážou o postavách a jejich novém světě úsporně říci velmi mnoho. Díky dlouhé stopáži se však epizoda stihne kromě expozice i solidně posunout v ději. U Belly Ramsey bych si se superlativy ještě počkal na později (ale přinejmenším dobrá rozhodně je), Pedro Pascal se ovšem předvádí v pravděpodobně nejlepší roli své kariéry. Rozjezd této očekávané herní adaptace se zkrátka povedl skvěle. ()

Dakken 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný štart seriálu a to aj pre neznalca hry, ako som ja. Veľa som si o seriáli nezisťoval, takže som iba okrajovo vedel o čo pôjde. Prvá epizóda ale dokonale vtiahne do deja, načrtne tento svet a po celý čas drží slušnú atmosféru. Bol som zvedavý na “zombie” drámu zasadenú do post-apokalyptického sveta, ktorá stavia na príbehu a na skvelých postavách, no výsledok predčil moje očakávania.  Už viem, že pondelky vôbec nebudú zlé.  Na záver si dovolím vyjadriť sa ku “zdejšímu hororovému expertovi” ktorého recenzie nemajú žiadnu výpovednú hodnotu a ani logické odôvodnenie hodnotenia, iba zaujaté drísty  Ak je toto objektívne recenzovanie, tak už potom naozaj neviem. ()

Reklama

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Klasický úvodní seznamovací díl, ve kterém si divák buduje vazbu k ústředním postavám a získává představu o postapokaliptickém světě z blízké budoucnosti. Tvůrci The Last of Us nezapomínají ani na motivy postav, aby si snáze našly cestu k divákovi. Pro samotné vtáhnutí diváka do děje napomáhá využití POV kamery, tak jak ji dobře znají milovníci počítačových a konzolových her. Pilotní díl nejvíce trpí absencí kvalitního budování akce a napětí skrz svoji depresivně laděnou atmosféru. Ve srovnání s tématicky obdobným Tichým místem ztrácí The Last of Us právě v budování atmosféry prozatím několik délek, a pevně věřím, že v tomto ohledu další díly přinesou změnu. Čtyři hvězdy. 👍 (16.01.2023) ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava epizody nedožila jejího konce. Polovinu dílu jsem si vážně užil, ať už prokreslování vztahu mezi otcem a dcerou, tak zobrazení startu něčeho, co bude mít fatální následky. Jenže pak přijde střih a samotnou nákazu, kdy se má infekce zase šířit do posledního živého kusu, necháváme kdesi vzadu. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Zatím je všechno otevřené, snad nepůjde o zaměnitelný pandemický flák. Pedro Pascal je trefou do černého. Málomluvný, ale s přirozeným osobním kouzlem, zároveň se nebojí ušpinit. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Takhle se dělá adaptace! Úvod rozhodně slibný. Atmosféra přesná, odsýpá to a vypadá to suprově. Pedro klasicky v topu, jen na tu Ellie si člověk bude muset zvykat delší dobu. Jestli to takhle Mazin s Druckmannem budou zandávat po celý seriál, tak tu bude kandidát na seriál roku hned v prvním měsíci. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • V čase 00:04:50 můžeme na stole u Sarah (Nico Parker) v pokoji spatřit přání k narozeninám. Jedná se o téměř stejné přání s dinosaurem, které Sarah zapomněla dát Joelovi (Pedro Pascal) ve hře. Dinosaurus je na přání, protože Sarah v něm píše, že Joel ještě není fosilie. (DavidSe)
  • V hre sa ľudia môžu nakaziť porušením kože (zvyčajne uhryznutím) alebo vdýchnutím spór. Preto nosia plynové masky vo vnútorných priestoroch, kde sa huba rozšírila. V tejto epizóde Joel (Pascal) a Tess (Anna Torv) v takýchto priestoroch nenosia masky, čo naznačuje, že v tejto verzii príbehu nedochádza k nákaze prostredníctvom spór. (Šírenie pomocou spór je skutočnou vlastnosťou huby cordyceps u mravcov.) (molcan2)
  • Epizóda sa začína 26. septembra 2003, presne štyri dni pred narodením herečky Belly Ramsey, ktorá hrá Ellie. (molcan2)

Reklama

Reklama