Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velitel policie: ,, Chtěl bych tě zavřít, ale ty bys mě podplatil. Já jsem Rus, nemůžu to nevzít... '' :-) --- To je vše vystihující výpověď přímo z filmu !!!! ------ Durak je hodně drsná sonda o tom jak to může a nejspíše i vypadá v některých městech bývalého Sojuzu. Tragicky zastaralý neudržovaný domovní a bytový fond s infrastrukturou taktéž v tragickém stavu, naprostá absence morálky u vrcholných představitelů vedení města s nechuťí cokoliv řešit. Vlastně k jednomu by chuť byla a to jak si co nejlépe rozebrat finanční příspěvky od státu na novou výstavbu případně ještě něco urvat, nejlépe vše i z fondu oprav. Rekonstrukce 40 let starých domů se pak nějak odbyde. Mužik stejně prd pozná a navíc je zvyklej žít skromně. Místo statického zajištění hroutící se budovy se vymaluje několik domovních chodeb, zfalšují se (za úplatu) revizní zprávy z kontrol a jede se dál. V tomto případě však už nešlo tutlat. Ono když hodíte lahev od piva z horní střechy budovy kolmo podél stěny domu a flaška dopadne 3 metry od paty domu, je něco blbě. Něco dost, protože to znamená, že barák je dost nakloněný na jednu stranu... Naprosto depresívní film. Nechtěl bych žít v Rusku. Občas nám může připadat, že vedeme marný boj s byrokracií a úřady u nás, nebo boj za nějaké zlepšení čehosi... Každý kdo má z toho depresi ať si pustí Duraka. Uvidíte, že ještě budete rádi jak jsme na tom u nás ! Tohle je za 5 zfalšovaných posudků, bez debaty! * * * * * ()

T2 

všechny recenze uživatele

dejovo vygradované k dokonalosti a určite aj k zamysleniu ako neustále zle to funguje medzi samotnými ľuďmi veriacimi v daný systém a samotnými riadiacimi štruktúrami ako to je všetko len o peniazoch a bez charakternosti ako rýchlo príde o silu niekto kto chce za niečo bojovať, keď sa snaží za niečo väčšie zmyselnejšie pre spoločnosť, či o jej záchranu, prípadne obraz toho ako rýchlo sa dá upratať pred vlastnou rohožkou. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik Piešťany 2015) ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Stál v jednom městě jeden dům s 800 obyvateli. A tento dům se chystá co nevidět zřítit. Hlavní hrdina to zjistí a rozhodne se k něčemu, co ostatní neudělali.... zachránit lidské životy. Do pohybu se tak nejen dostává konstrukce celého domu, ale i mafiánské struktury, které celé město vlastní. Durak - Hlupák je krásným pohledem na to, jak funguje Ruská byrokracie. Skoro se až divím, že to celé dostalo povolení k realizaci. Hlupákem je zde hlavní postava, která je plná idealismu. Ostatní figury mu tento idealismus vyčítají a řeší vlastní dilema, jestli zachránit obyvatele domu nebo sebe. Místy to až v tom nejlepším slova smyslu připomíná 12 rozhněvaných mužů. Zde ale samozřejmě pojaté s bohatšími exteriéry a interiéry. Ve druhé polovině pak příběh sklouzává ke kriminálnímu dramatu, záchraně o život a tempo příběhu se trochu mění, což je škoda. Nicméně příběh i tak drží při sobě a vřele zhlédnutí tohoto snímku doporučuji. Rozhodně jsem se na minutu nenudil a skvělý casting výbornost tohoto díla jen podtrhuje. 80% ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z režisérov, ktorý si píše scenáre a skladá hudbu sám. Film je o to originálnejší. Vykreslená atmosféra, vzťahy a systém poznačený komunizmom bohužiaľ stále nemá až tak k ďaleko k tomu nášmu. Stále tu všetci rozkrádajú, čo môžu a skrývajú sa za anonymitu systému. Herci sú výborní, realistickosťou to sem-tam pripomína dokument. Nápad, dej, hudba, herci... všetko to do seba zapadá a tvorí výborný kompaktný celok. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Díky yvoně jsem se dozvěděl o tomto ruském snímku a jsem jí za to vděčný, protože tohle byl rozhodně zážitek. Film bych v žádném případě nedoporučil lidem, kteří mají rádi jen lehčí témata a čekají, že se během filmového odpoledne hodí do pohody, protože k tomu tentokrát určitě nedojde. Já jsem si každopádně vychutnal depresivní atmosféru plnou beznaděje, vidět toto Cervantes, zahanbeně by spálil rukopis Dona Quijota, protože by musel uznat, že se Dmitrij Nikitin zasekl v mnohem bezútěšnější situaci. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)

Reklama

Reklama