Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozně mně to zasáhlo, to že žijeme v době, kdy pro část lidí většinou těch bohatých a mocných neznámená lidský život vůbec nic, že nemají svědomí a člověk co ho má a chová se tak jak by se měl chovat každej z nás dodstane nálepku "Durak" . Ono je to až absurdní, ale bohuželvelmi věrohodný obraz naší společnosti. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

No konečne! Po dlhej dobe som mal to potešenie zhliadnuť počin, ktorý môžem s čistým svedomím ohodnotiť piatimi hviezdami. Peter Konečný (filmový kritik a šéfredaktor Kinema.sk) pred premietaním Hlupáka na MFF Cinematik 2015 prehlásil, že mu tých 116 minút ubehlo ako 90. S jeho tvrdením môžem len a len súhlasiť. Úvodné časti filmu vás pomaly, ale isto vtiahnu do deja, z ktorého vami budú lomcovať rôzne druhy emócií. Parádné zobrazenie korupcie, ktoré vám bez servítky, úprimne predkladá udalosť, aká sa môže bez akýchkoľvek problémov udiať aj v reálnom svete. A nielen, že môže, ale také udalosti sa dejú na bežnom poriadku (i keď nie zrovna do bodky identické). A to dozaista nielen v Rusku. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Anotace slibovala moralizující drama tepající do lhostejných politiků bezcitných k problémům obyčejných lidí. Děj naštěstí není tak provoplánový a ukazuje, že i oni mají svědomí a morálku. Jenže se bezstarostným rozkrádáním dostali do nemožné situace, z níž vede cesta jen přes vězení, a to ještě kdo ví jestli. Paradoxně je tím výpověď o to depresivnější, protože ukazuje, že i zdánlivě všemocí zastupitelé jsou nuceni jednat podle pravidel, které je samotné ohrožují. Vzepřít se systému nejde. Žít v systému znamená neustále si kupovat čas před katastrofou. Tohle je přesně to dusivé drama ze života obyčejných lidí, na které se naše kinematografie už dlouho nezmohla, a přitom ho kdysi tak skvěle zvládala. Akorát ten konec je zbytečně přehrocený. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Bykov opět exceluje. Nechává běžný rutinní den vygradovat jistým nálezem do maxima, kde odhalí jak prohnilost celého systému, tak zkaženost charakteru jednotlivých lidí, kde v bludném kruhu "ne - to my nejsme takový zlý, to život je takový". Bezpráví na jednotlivých lidech v matičce Rusi opisuje do nekonečně jejich chování. Bykov to bere od nejnižší vrstvy po nejvyšší. ...a jen idiot nebere. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Extrémně depresivní snímek, který brilantně zachycuje ponurou ruskou atmosféru. Dimitrij jakožto morální (ale i trochu naivní) mladík se snaží udělat to, o čem je přesvědčen, že je humánní a správné, nicméně reakce ze strany autorit není taková, v jakou doufal. Současně ani samotní lidé, kterých se potenciální ohrožení týkalo, naprosto neocenili jeho varování a obrátili se proti němu. Uvědomila jsem si, jak v takové společnosti člověku nezbyde než tuto svou lidskou stránku zahodit, potlačit veškerou empatii a soucit k druhým lidem, a stát se sobeckým, bezohledným a čistě pragmatickým tvorem, jako byla třeba starostka, protože jiné východisko pokud chce zůstat naživu a nežít v úplné bídě zkrátka není (jak bylo vidět na příkladu otce, který jediný nekradl a tak byl nepopulární a chudý). Takto zdeformovaná společnost tak jen plodí další a další podobné zmrzačené osobnosti, protože nic slušného se v ní zkrátka urodit nemůže. Je to zakletý kruh zla, kde je jakékoliv dobro okamžitě zadupáno do země jako potenciální ohrožení systému. Určitě zajímavé jako snímek, nicméně jsem si zase uvědomila, jak jsem ráda, že jsem se narodila v Česku a ne někde více na východ. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)
  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)

Reklama

Reklama