Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 2
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (166)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"To být celé taktická past." Četníci z Luhačovic mi od začátku nebyli moc sympatičtí, ale neodradili mě svými bodáky od dalších návštěv a za to jsem celkem rád. Pod velitelem Stavinohou to totiž bylo celkem za trest, ale vynikající velitel Vlach mne naprosto nadchnul, hypochondrický velitel Sova mě znechutil a za vlády přirozeného velitele Gebrta to celé dost srážela naprosto zbytečná homolinka. Nicméně Luhačovice byly zbaveny padouchů, nějaký ten fórek na mě z léčebného pramene taky občas vykoukl a já se nemusím odjet léčit do švýcarského sanatoria ze smilstva proti přírodě, takže to nakonec hodnotím jako poměrně stravitelné. ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Seriál se samozřejmě nedá nesrovnávat s Četnickými humoreskami - našla se i podobná témata - malér prvního velitele se zbraní se nápadně podobá případu Zahálky, zamilovaný mladý četník do pomocnice na stanici a matka, která tomuto vztahu moc nefandí.... bohužel ale na brněnské pátračce to žilo, což se o luhačovické stanici říci nedá. Herecky vyčníval a v podstatě táhl seriál Zedníček, i když to jeho šišlání a šla šla mě po pár dílech už lezlo na nervy. Ostatní herci hráli svůj standart, trochu mi tam vadil mladý Donutil - působil na mě jako by ho to ani nebavilo. Kvalita dílů klesala a stoupala příchody a odchody velitelů - nejlepší díly 4, 5 a 6 s velitelem Vlachem. Celkově se tvůrcům seriál povedl, jen by se měli pro případné pokračování domluvit na žánru - to občas násilné vkládání humorných situací se moc nezdařilo. ()

Reklama

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Klasický model, který dnešní ČT pro svou původní tvorbu nastolila, je doržen i zde. Vezmete prachů jak sviňa, nasolíte je do prvorepublikové výpravy, hudbu zadáte nějakému volovi s domácími klávesami za pár šupů, scénář nezdáte člověku, který by uměl psát, obsadíte 90% ansámblu herci, kteří něumějí hrát, na režisérskou stoličku posadíte Arichteva, který neumí režírovat --- a máte divácký hit! Seriály První republika a Já, Mattoni, byly telenovely jako hrom. Po prvním díle Četníků z Luhačovic vidíte, že to telenovela být nemůže, ale stejně to tak vypadá a stejně tak debilně se to odehrává, odvíjí a bezpochyby to tak bude i ve zbývajících 11ti dílech. Kriminálka Zedníček. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zaprvé přirozeně jiskřivé „hecování“ v charakterově bohatém tandemu Tomáše Töpfera a Ivana Trojana, jenž se stal zásadním motorem celé série; naproti tomu luhačovická parta vede spíše vatovou figurkářskou konverzaci. Zadruhé filmový způsob vyprávění, který si Antonín Moskalyk určil i hlídal a jenž se v ilustrativní novince nahrazuje povšechně televizním rukopisem, volně zaměnitelným třeba s Doktorem Martinem. A zatřetí humor, což neznamená občasné snaživé „hlášky“, nýbrž celistvou autorskou stylizaci jemné nadsázky, která dává dávným kulisám zločinu osobitou vůni, barvu, jazyk a názor již od dob Hříšných lidí města pražského. ()

quixote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějaké nedostatky se samozřejmě našly, ale tohle je jedno z děl, kde mi nevadí, protože to pozitivní jednoznačně převažuje, tak proč nepřimhouřit oko. Seriál - hlavně ústřední postavy a celková atmosféra včetně vizuálu - mi bude chybět, určitě by stálo za úvahu nějaké pokračování. Nepochybuju o tom, že by se dalo napsat a natočit tak, aby to nebyla jen nastavovaná kaše. ()

Galerie (319)

Zajímavosti (57)

  • Četnictvo od samého vzniku podléhalo vojenskému trestnímu právu. To znamená, že četníka v případě zločinů trestal vojenský soud. Kázeňský řád pak určoval výše trestů za různá provinění, kterých ve skutečnosti nebylo málo. Nejčastějším trestem bylo domácí vězení, kdy četník musel po službě odejít do kasáren a nesměl na vycházky. Pokud bydlel doma, platilo, že nesmí z domova. Trest mohl být zostřen tím, že se nesměl s nikým po službě, vyjma služebních případů, stýkat. Tresty byly od jednoho dne až do několika dnů domácího vězení. Nejčastějším proviněním bylo opilství, hazardní hry, pomluvy nadřízených, nevěra, dluhy, či poškozování dobrého jména sboru. U důstojníků byly tresty ještě tvrdší, kdy v případě některých poklesků zasedal tzv. čestný soud. Tresty se zaznamenávaly do kvalifikačním listiny důstojníka a mnohdy znamenaly zastavený další postup. (Česká televize)
  • V epizodě četník Láska (Robert Hájek) prohlíží knihu hotelových hostů. Najde tam tento zápis: „Ročník 1898, Amálie Kutinová, lékárnice.“ Je to narážka na skutečnou osobu – lékárnici a spisovatelku Amálii Kutinovou, která se opravdu narodila v roce 1898 a část dětství strávila ve Štítné nad Vláří, což není daleko od Luhačovic. (Ezis)
  • Četníci byl vybaveni karabinou Mannlicher ráže 8 mm. Název karabina znamená, že byla zkrácena oproti standartní velikosti pušky. Ferdinand Mannlicher, konstruktér opakovací pušky, pocházel ze severočeského Mostu. (sator)

Reklama

Reklama