Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (217)

tron 

všechny recenze uživatele

„Kúpili sme gorilí kostým. Radi by sme ho použili.“ Nie je to moja šálka kávy, ale prekvapivo ma to bavilo viac, než som čakal. Od vymaznanej retro atmosféry, cez dobrých hercov (v čele s Cranstonom nominovaným na Oscara a tým jeho kov režúcim hlasom), až po silný scenár, v ktorom by sa mohli nájsť aj ne-komunisti. Najviac ma ale Trumbo bavil vo „filmových“ okamihoch (úbohý John Wayne a naopak skvelý John Goodman ako brutálny producent mega-sračiek, ktorého nebude nikto sr*ť, ale super bol i Kirk Douglas). Každopádne, Jay Roach by sa mal predsa len radšej vrátiť k sérii Austin Powers. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek z prostředí filmové branže. Upřímný, bez většího hurá je příběh Daltona Trumba natolik poutavý sám o sobě, že nepotřeboval nezbytně větší dramatizaci, než bylo nutné. Pamětihodných scén zde proto moc nenajdete. Přesto však budete vždy zvědaví, co se dalšího slavnému scenáristovi v jeho životě nepřihodí. Cranston je skvělý Trumbo. Zdůrazňuji "je", protože jeho vystupování skutečně věříte. Ve finále mu to sice na nějaká ocenění stačit pravděpodobně nebude - stejně jako film působí oproti konkurenci totiž až příliš „všedně“, ale své příznivce si zaručeně najde . ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené filmové období sledováno čistě očima muže, kterému hollywoodský blacklist zničil život. O Daltonovi Trumbovi jsem předtím v životě neslyšel, ale jak jsem zjistil když jsem narazil na tento film, snímků, které napsal jsem viděl mraky. Toto skvělé drama nabízí zajímavý příběh, skvěle vykresluje dobu, kdy se točily ty nejlepší filmy a kdy se bohužel Amerikou proháněli pravicoví fanatici a lovili čarodějnice v podobě amerických komunistů. Velkým plusem tohoto filmu jsou herci a je jich tu celá řada. Objeví se tu herci, kteří hrají skutečné osobnosti (neherecké), objeví se tu herci, kteří hrají jiné herce a v archivních záběrech se objeví také herci z té doby. A tak je Trumbo filmem, kde po boku Bryana Cranstona, Helen Mirren, Diane Lane a Johna Goodmana, máme taky Roberta Taylora, Ronalda Raegana (oba dva plivající oheň proti komunistům v kongresu), Caryho Granta, Lauren a Boggyho a další. Dále se objeví John Wayne (v podání Davida Jamese Elliota - jinak též kdysi dávno major Harmon Rabb z JAGu, na který jsem tak oddaně koukal v 90. letech na Nově) a pro mě z celého filmu nejlepší Kirk Douglas (toho mistrně hraje Dean O'Gorman - po skončení filmu jsem zjistil, že bývala "hvězda" seriálu Young Hercules, kterým jsem si také kdysi dávno krátil prázdninvá dopoledne na chalupě). ___ No takže abych to shrnul. Pro mě osobně v mnoha ohledem a rovinách velmi zajímavý, přínosný i nostalgický film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston předvádí naprosto neskutečný výkon ve filmu, který ukazuje, jak je Amerika paranoidní a jak je schopna se obrátit i proti svým nejlepším, a to čistě jen na základě nepodloženého strachu a předsudkům. Lidská nenávist je skutečně jen za rohem a je možné ji vyvolat snadno. Stačí jen něco špatně říct a mít "špatné" názory. Tohle je odporný svět, ale skvělý film. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v tak krátkém časovém údobí dostane mimo bratrů Coenů nápad natočit film na téměř totožné téma i Jay Roach, dokonce se shodují i ve stylizaci do estetiky klasického Hollywoodu. Oba filmy se však zásadně liší v žánru - Ave, Caesar! je tradičně ujetá komedie bratrů Coenů a zároveň pocta dané filmové éře, kdežto Trumbo je klasické biografické drama, byť s častými komediálními prvky. Jedna z temnějších stránek historie USA, tedy mccarthistický hon na čarodějnice a coby leitmotiv legendární nechvalně proslulá černá listina (na které bylo nejdříve 10 a později stovky osob - zejména scenáristů, ale i herců, režisérů atd.), kterou vytvořil Výbor pro neamerickou činnost, má dle mého soudu svůj umělecký vrchol ve snímku Martina Ritta Na černé listině s geniálním Woody Allenem v hlavní roli, ale i přesto je životopisný snímek o Daltonu Trumbovi velmi cenným příspěvkem k reflexi Ameriky a její historie. Formálně film sice nedosahuje absolutního uměleckého patra, chvílemi je to až moc nasládlé a chybí cokoliv nadstandardního (řekněme překvapivá střihová skladba, výraznější hudební složka, změny dynamiky atd.), ale hodně zachraňuje Perníkový táta Bryan Cranston a jeho herecké umění, stejně jako opravdu povedený casting a zapojení autentických dobových záběrů v kombinace s trikovými montážemi dotvářející dobový materiál. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu jsou novináři velmi často vidět s mikrofony, které se začaly používat v 70. letech. Film se však odehrává na konci 40. let. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama