Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (217)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po GUN CRAZY a BIG JIM McLAIN mi přišlo příhodný navázat tímhle. Za mě zatím doposud to nejlepší na téma mccarthyismu, zde v příběhu brilantního scénáristy, který skončil na černý listině, léta se pak musel ponižovat a živořit. Je to tu hlavně "přehlednost" a výborní herci, čím TRUMBO perlí, předně Cranston. Zvlášť zajímavý pro všechny fandy dějin USA a Hollywoodu, i vzhledem k angažmá osobností jako byl Wayne, Nixon nebo Kirk Douglas. Jaká je spousta biografií poloviční nuda, tohle vůbec. 9/10 "We can pledge not to fall prey again to the dangerous power of fear or to the impulse to censor, even if that pledge is really only a hope." (Writers Guild of America) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Byl talentovaný scenárista, vyhrál dva Oskary a oni mu zakázali psát, takže tak musel činit pod jinými jmény. Kvůli politickému přesvědčení, které je – mimochodem – v tomhle filmu upozaděné, až téměř nezřetelné. Doba byla zlá, hony na čarodějnice vždycky vytahují z lidí to nejhorší, ale že by snímek dokázal zaujmout něčím navíc, to zase ne. Je to ilustrace k určité době a určitému postoji. Ze kterého mimo jiné vyplývá, že bez ohledu na politické ideály, ať už levicové nebo pravicové, když jde o peníze, dokáží spolu i ideologičtí soupeři velmi plodně spolupracovat. ___ Ve skutečnosti byly nejsilnějším momentem filmu závěrečné titulky, do kterých je vložený kousek z autentického Trumbova interview. Protože tahle krátká řeč má mnohem větší údernost a dopad než všechno nahrané, co se před tím odehrávalo na obrazovce. Uměl nejenom psát, uměl i mluvit! ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na to, ze nemam rad zivotopisne filmy, filmy zaoberajuce sa obdobim protikomunistickeho honu a hercov v hlavnych ulohach (Cranston, Louis C.K.), tak som sa pri filme vôbec nenudil a nemal som potrebu ho pretacat. Takze moje 3 hviezdicky su vzhladom na to vsetko dost velkoryse a komu tento typ filmov sedi, tak urcite prihodi dalsie. Je to proste taky poucny film podobne ako Sully. Nie je nejak teatralny a napriek prikoriu, ktore sa hlavnemu hrdinovi deje sa nesnazi citovo vydierat. Podobne ako Sully je aj Trumbo inteligentny a dost flegmaticky clovek. Najviac ma bavila linia s jeho dcerou v podani nadhernej Elle Fanning. Pobavili ma aj niektore sceny s Goodmanom. Z hercov ma najviac zaujal Michael Stuhlbarg. Takze som nakoniec rad, ze som tento film videl. Prijemna jednohubka. 6/10. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

70%. Krásná interpretace iracionální paranoidní necivilizovanosti, která provázela Studenou válku a vyžádala si celou řadu zničených životů, jejichž historie by dnes vypadala jinak, kdyby svět už dávno dospěl ke schopnosti spolupráce a tolerance namísto ostrého egocentrického boje o politicko-společenské postavení. Dalton Trumbo byl utopický idealista a ani omylem nevěřím tomu, že se spokojil s tím konzervativně patetickým výsledkem, který zobrazuje film. Co ale vím jistě je, že jsem snad nikdy nechoval takové sympatie ke komunistovi, a to je pozitivní, protože to naznačuje, že McNamara dokáže lámat předsudky. Trumbo má krásnou dobovou výpravu i precizní představitele v čele s vždy geniálním Bryanem Cranstonem, a v podstatě mu k dokonalosti chybí jen nějaké výraznější WTF momenty nebo zapamatováníhodné scény, situace, které by z něj udělaly hit; dá se říct, že si v podstatě jen tak plyne svým vlastním životem, aniž by se snažil o to vyšťavit každou scénu do posledního joulu energie... což je na jedné straně nevýhoda, protože kvůli tomu má Trumbo řadu hluchých míst, na druhé straně je to však obrovský benefit, protože zobrazuje autentický životopis idealisty, jehož život možná nebyl nejzábavnější na vyprávění, ale o to pestřejší uvnitř... ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston byl určitě úchvatný, pravý Trumbo určitě ještě víc, doba, ve které se to odehrávalo, strašná, film je určitě dobře natočený, ale nevím proč, když všechno skončilo, měla jsem pocit, že jsem něco nedostala, jako bych přeskočila nějakou scénu, která by to pro mě všechno završila. Možná že tenhle pocit přejde, až si pustím Trumbův životopis (tedy ten „neumělecký“). ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)
  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno