La La Land

• USA La La Land (více)
Trailer 2

Moderní pojetí klasického hollywoodského milostného románu umocněné skvělými písničkami doprovázenými velkolepými tanečními čísly líčí vášnivý milostný vztah od něžného vzrušení rozvíjející se lásky až po trpké zklamání z velkých ambicí. (Freeman Ent.)

Trailer 2

Recenze (1 172)

Lavran

Po delší době jsem si mohl opět připomenout, že více než kterýkoli jiný filmový žánr (snad jen s čestnou výjimkou přírodopisného filmu) pojednává muzikál o životě. A teď nemám na mysli "o životě" v tom banálním a lehce vyprázdněném smyslu, jakým se stalo poněkud nešťastným zvykem tohoto sousloví v běžné komunikaci používat - tedy jako o jakémsi souhrnu obecných životních/existenciálních pravd, ale o životě v tom nejzákladnějším (biologickém, poetickém i filosofickém) smyslu slova - o životě jako síle, energii, proudění, jako jiskře a plamenu, jako omamném karnevalu forem a především jako niternosti a cítění, protože právě tak se nám život - v celé své mohutnosti, zázračnosti a nádheře - dává plně zakusit, právě tak se nám odhaluje, ZJEVuje v našem vlastním každodenním žití i v žití všech ostatních živoucích bytostí, s nimiž sdílíme tuto planetu. A za to tvůrcům posílám nehynoucí dík! ()

Rosaviva

"Here's to the ones who dream, foolish as they may seem." Filmy jako je La La Land už se v dnešní době netočí. Je to udělané tak zvláštně, kouzelně, skoro až nepopsatelně. Vtáhne vás to a vy dostanete pocit, že se díváte na film z jiné doby, pak vás ale najednou vyruší zvonění mobilu hlavního hrdiny, a vy si uvědomíte, že to je film ze současnosti. Kromě originálního pojetí a chytlavého soundtracku, který z hlavy jen tak nedostanete, je ještě jako bonus příjemné obsazení v podobě Emmy Stone a Ryana Goslinga, kteří k sobě tak nějak (aspoň filmově) patří. Hlavní herci se sice pěvecky moc nevytáhli, ale to filmu nevadilo, písničky nebyly nijak náročné. Ryan Gosling navíc svoje zpívání dost slušně vynahradil hrou na piano. Upřímně to působí jako pohlazení po duši pro všechny romantiky a snílky. 5* ()

Vančura

Neubránil jsem se určitému zklamání (nezávisle na tom, že muzikálům příliš neholduji). Snad je to tím, že toto je zřejmě první film, v němž se mi Emma Stone nelíbila tolik jako dřív - jako by náhle zestárla, a v některých detailech na její tvář mi přišla vyloženě nehezká. Moc mě nebavil ani Ryan Gosling, který podle mě moc hrát neumí. Na druhou stranu mě ten film vyloženě okouzlil svou výtvarnou stránkou - většina scén je nádherně nasvícených a některé z nich jsou vyloženě vizuálně úchvatné (to platí i pro lokace); a líbila se mi i většina pěveckých čísel (Emma Stone jako zpěvačka příjemně překvapila, Gosling naopak podle mě spíše jen slušný pěvecký "standard"). Celkově mi u toho filmu ale nejvíc vadilo, že ve mně nevyvolal skoro žádné emoce, a značnou část projekce jsem se strašně nudil - řekněme prostřední část snímku mezi prvním a druhým bodem obratu mi přišla zoufale nudná a dramaticky nezajímavá. Výsledný dojem ale nakonec vytáhnul nahoru fantastický závěr, který mi přišel velmi dojemný a krásný - jak mi oproti tomu úvodní muzikálová sekvence v dopravní zácpě přišla skoro až odpudivá a protivná, konec filmu mě naopak zcela dostal a okouzlil. UPDATE 12.10.2019 - na druhé zhlédnutí po téměř 3 letech jsem byl vyloženě nadšený z hudební stránky, všechny písničky do jedné jsou zde úžasné (včetně té v úvodu v dopravní zácpě, která se mi napoprvé nelíbila). Jako muzikál je La La Land podle mě absolutně bezchybný a soundtrack je velká radost. Stejně tak kamera je úžasná a některé záběry berou dech. Problém zde ale bohužel mám s 2 věcmi: za prvé Emma Stone. Jak jsem psal už tenkrát, ona je ve většině detailních záběrů téměř až ošklivá, má takové divně velké oči, zplihlé vlasy, je strašně bledá, a na to, jak zde byla mladá, vypadá nepříjemně starší. Pokud ji ale kamera zabírá v celku či polocelku, přijde mi naopak strašně krásná, s úžasnou figurou a velmi ladnými pohyby; a tím, jak se velikost záběrů v průběhu filmu různě mění, procházel jsem střídavě okouzlením a zhrozením, což je hodně diskomfortní pocit při sledování nějakého filmu. (Jako herečka je ale jinak naprosto fantastická). No a za druhé je zde to rozuzlení, z něhož jsem osobně strašně rozčarovaný. Když přijde v závěru Emma Stone se svým filmovým manželem do klubu - a následuje pravděpodobně jedna z nejkrásnějších a nejromantičtějších filmových sekvencí, které jsem kdy viděl - aby poté přišlo to co přišlo - byl jsem poprvé strašně zklamaný, že film končí takto (cítil jsem se téměř podvedený), a podruhé mě to opět strašně mrzelo, protože jsem prostě nechtěl, aby to takto dopadlo, a měl jsem na Chazella strašný vztek, že už podruhé natočil film o tom, že když člověk něco chce, musí tomu něco obětovat, a já se s tím prostě odmítám smířit, a strašně mě to rozčiluje. Navíc se na to nabalují různé osobní asociace z mého vlastního života, kdy mi La La Land připomněl spoustu věcí, které bych raději nechat spát, takže moje pocity po novém dokoukání jsou strašně smíšené, je tam okouzlení hudbou, Emmou Stone (ale pouze v některých záběrech), obrazovou stránkou a lokacemi, ale i smutek z konce, rozčarování a vztek na to, co mi ten film zase připomněl. Možná někdy neuškodí si říct, že je to prostě jen film. () (méně) (více)

verbal odpad!

Jste nevkusný dezorientovaný lovec hemoroidů nebo maloměstská, životem zklamaná odpudivá prasnice a hledáte náplastičku na podrážděné rektum, zlomené otylé srdíčko či jen tupý únik z nedostatečně vybarvičkované reality? Pak je Homolalaland s náramně progelovaným romantickým příběhem, plným lásky, rozkokošných pissniček a žužu tanečků, přesně to, co vám tutově vyhřeje perikard. Pokud do výše zmíněných kategorií nepatříte, raději si místo toho pusťte plyn, nebo si přehrajte v hlavě svůj dosavadní spokojený heteroživot při skoku z okna. Bude to rychlejší a daleko méně bolestivé. Tento Napomádovaný Šulin Růž není totiž nic jiného, než trapný, plytký a afektovaný buzikál, napumpovaný lacinými popovými kolotočářskými sračkami a ukvičenými preludii negerských kvartet, zvanými jizz, z nichž vám samovolně slezou vlasy a nehty. Prostě si představte čerstvě upečený, úplně dutý třípatrový dort z hoven, kýčovitě pocákaný rakovinotvornými pastelovými syntetickými barvami, z něhož ke vší té hrůze hned na začátku vyskočí nebetyčně odporná šišlavá ropucha, a až do konce vás v pravidelných intervalech oblažuje obludně falešným kontraaltem v neuvěřitelném rozsahu nečárkované rakoviny hrtanu. Opravdu nevím, co bylo dávivější. Jestli sledovat naprosto debilní děj, poslouchat pouťové cajdáky a mučivé kvílení saxofonů, nebo se kochat pohledem do pitvořící se andělské tváře Kamenné Emy, jejíž vtíravá krása by se dala esteticky objektivně přirovnat snad jen k vyhřezlému červivému konečníku hygienicky zanedbávané opruzené šedesátnice. Přitom by se buzikály daly v pohodě dělat s grácií a jeden by z nich vůbec nemusel odcházet s bolestivě prokousnutou pěstí a akutním zánětem nevkusu. ()

lamps

Celkové nadšení sice značně degraduje fakt, že muzika chvílemi slouží více Chazellově platonické lásce k ní samotné než dramaturgickému vývoji příběhu (jako příklad uvádím nádherně sestříhanou scénu z kina, která je pro mne nejkrásnějším romantickým výjevem ever, ale v okamžiku jejího vyvrcholení, kdy jsem k Emičce skoro sám začal špulit pusu, je nahrazena vizuálně půvabnou, ale emocionálně ne tak silnou hudební sekvencí), ale přesto je La La Land bezesporu nejkrásnějším hollywoodským muzikálem od Moulin Rouge. Zpočátku schází dramaturgická lehkost a spád a taneční čísla neoplývají kdovíjakou vizuální nádherou, ale Chazelle postupně mocně utahuje Ryanovi i Emičce tkaničky a protahuje je úžasným snem, který by chtěl (a měl se pokusit) prožít každý. Sněme, prožívejme, tancujme a ničeho nelitujme. Posledních patnáct minut - Baz Luhrmann feat. Wes Anderson... ()

• Režisér Damien Chazelle získal mnoho účinkujúcich do vedľajších rolí a komparzistov (napr. v úvodnej scéne) tak, že im odprisahal, že to bude oscarový film, oni budú v titulkoch a pomôže im to v CV. Čo sa aj potvrdilo. (mijec)
  • V jednu chvíli říká Sebastian (Ryan Gosling), že chce svůj jazzový klub pojmenovat Kuře na špejli, protože o Charliem Parkerovi bylo známo, že měl rád kuřata. Charlie Parker byl významný jazzový saxofonista, na kterého často poukazoval i Fletcher (J.K. Simmons) v Chazellově předchozím filmu Whiplash (2014). (Shizle)
  • Film je natočen v netradičním poměru stran 2.55:1, který využívaly rané širokoúhlé filmy z padesátých let. (gurmanfilmu)

Související novinky

Romantika jako z filmového plátna!

Romantika jako z filmového plátna!

29.01.2025

Orchestr Prague Pop Symphonics naplní v pátek 14. února 2025 Smetanovu síň Obecního domu v Praze romantickou hudbou. Na programu koncertu filmové hudby Love Story budou melodie doprovázející ty… (více)

Apple chystá adaptaci retro počítačové hry

Apple chystá adaptaci retro počítačové hry

28.10.2024

Držte si klobouky, čeká nás cesta Divokým západem! Studio Apple Original Films pracuje na výrobě nové herní adaptace. Předlohou pro ni bude franšíza pod názvem The Oregon Trail, jejíž kořeny sahají… (více)