Reklama

Reklama

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (518)

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Až s odstupem necelého měsíce po zhlédnutí se mi podařilo shrnout své myšlenky a pocity z Kolonie do kratšího komentáře. Napadlo mě totiž jedno slovo vyjadřující vše - příběh, režii, herecké výkony, atmosféru, hudbu, pocity - DECHBEROUCÍ. A to doslova, hlavně z hereckých výkonů vynikajícího Daniela Brühla a skvělé Emmy Watson se mi tajil dech. A ne, ani na okamžik jsem na plátně neviděla Hermionu, ale Lenu! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podařená záležitost. Svižnej úvod po kterým, ale film nezamrzne naopak servíruje poctivou dávku deprese. Jasně, že se dalo ještě přitvrdit, ale o zobrazování násilí a mučení jako takového v tomhle filmu nejde. Spíš se mu daří dobře zobrazit a zachytit psychologickou podstatu zde páchaného zla. Obludného manipulování z lidmi a takřka neomezená moc ukrývající se navíc za rouškou pokryteckých božích keců. No a hlavní sektář v sobě toho bejvalýho nácka teda nezapře. Nyqvist je ultimátní slizoun ze kterýho fakt běhá mráz po zádech. Jinak uznávám, že ten dramatickej konec je trochu přepálenej, ale zase dokážu pochopit, že se to v takovým filmu v rámci vygradování napětí objeví. Každopádně je to jenom malá kaňka která mi kvalitní zážitek z tohohle filmu nevzala a tak můžu jednou taky dát za pravdu místnímu CSFD hodnocení a shodnout se s ním.80% ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě nijak bůhvíjaký (scénárista si to leckde ulehčuje a operace letadlo působí vysloveně teatrálně), ale timing mu dodává na neskutečné síle. V době, kdy jsme ze všech stran zaplavováni zprávami o islámském extremismu, je věru nasnadě si připomenout, že existovaly (ba existují) rovněž projevy fundamentalismu křesťanského - projevy o nic méně odsouzeníhodné. Napříč Afrikou byste našli iks dalších takových. Ale radši potichoučku polehoučku, jsou to přece "jedni z nás"... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl, který působil při uvedení snímku velmi sympaticky a uvolněně, řekl, že mnoho drsných momentů a scén ze skutečnosti do filmu ani nedali, protože by to už bylo za hranou, věřím mu a stačilo to co jsem viděl, aby mně zase zůstal rozum stát nad tím co si vzájemně dokážeme působit za svinstva. Jako člověk, kterýmu se velmi hnusí agresivní chování mužů vůči ženám, jsem při některých scénách byl jak opařenej. Aby to zase nevyznělo špatně, film si rozhodně nelibuje v násilí, krutosti a sadismu a jako diváci jsme hodně ušetřeni a to co je ukázano perfektně zapadá do reálnosti vyprávění, aby sis udělal obrázek, co za bestii byl Paul Schäfer a jaký peklo museli zažívat lidi, co byli v kolonii. Emča s Danielem, potvrdili svou extratřídu a jsem šťastný, že v Emmě jsem viděl Lenu a ne Hermionu a doufám, že si i nadále bude pečlivě vybírat scénáře, protože její talent si to zaslouží. Film skvěle graduje, místy dodá velmi napínavé okamžiky, ale trošku ujel svým závěrem, ten mě přišel až moc americky zpracován. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Příběh vystavěný na silných motivech, které už jsme ale všichni tisíckrát viděli jinde, a mnohdy v daleko sugestivnějším provedení. Vyprávění je soudržné a uspokojivě gradující, depresivně odrážející tísnivou atmosféru svého tyranského prostředí, přičemž trefou do černého bylo jednoznačně obsazení odporně dokonalého záporáka Nyqvista. Bohužel schází zmíněná sugesce, která je až na pár výjimek zastoupena laciným, obrazovým i dějovým klišé pro masy, a našlapaný závěr, přestože strhne vyvoláním vřelé empatie k osudu hlavních hrdinů, dopadne přesně tím způsobem, jak divák očekává. Hrozivý mýtus o Dignidadu by si zasloužil o něco osobitější a drsnější zpracování, i když uznávám snahu o co nejširší zpřístupnění takto neprovařených událostí... 70% ()

Galerie (187)

Zajímavosti (12)

  • Film byl poprvé uveden na filmovém festivalu v Torontu v roce 2015. (Weasley)
  • Natáčení probíhalo v Německu, Lucembursku, Argentině a Chile a to až do 19. 12. 2014. (Weasley)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama